Политкорректные «консервы»

4 Жовтня 2007
11359

Политкорректные «консервы»

11359
Обзор итоговых новостных программ 30 сентября 2007 года.
Политкорректные «консервы»
На сей раз вышли только две итоговые телепрограммы: «ТСН. Підсумки» на канале «1+1» и «Факти тижня» на ICTV. «Подробиці тижня» решением менеджмента канала уступили место «Свободе выбора».
 
У обеих итоговых программ были схожие проблемы. «Факти тижня» на ICTV вышли в 18.45, «ТСН» на «1+1» – в 19.30. До закрытия избирательных участков в 22.00 оставалось несколько часов, и ведущим, журналистам и редакторам программ пришлось приложить немало усилий, чтобы не нарушить закон и чтобы то или иное сообщение в выпуске не выглядело скрытой политической рекламой. Поэтому программы были построены по схожей верстке.
 
«Факти тижня», ICTV
 
Последние события из избирательных участков в Украине – на одном примере. Голосование Президента Украины и лидеров политических партий.
 
А дальше пошли «консервы»:
- осень – хорошая пора для браков;
- контрабанда экзотических животных;
- крушение моста во Вьетнаме;
- события в Грузии;
- пивной фестиваль Octoberfest;
- рождение рекордного по весу младенца в российском Барнауле.
 
Понятно, что минимум пяти тем (про хорошую пору для браков, контрабанду экзотических животных, крушение моста во Вьетнаме, пивной фестиваль Octoberfest и про рождение рекордного по весу младенца в российском Барнауле) в этом выпуске могло и не быть. Не тянут они на уникальные события прошлой недели. Но могли и быть, раз мы уже признаем право наших ведущих, журналистов и редакторов на суверенность их действий.
 
«ТСН. Підсумки», «1+1»
Последние события из избирательных участков в Украине – на одном примере. Голосование Президента Украины и лидеров политических партий. Наблюдения «наблюдателей» на выборах – включением журналиста и диалогом в студии. Голосование за рубежом – двумя включениями.
 
И другие темы, которые не имеют отношения к выборам, но некоторые из них – и к событиям недели: проблемы украинцев, выехавших на работу за границу; Генассамблея ООН; события в Грузии; украинское издание последней книги о Гарри Поттере; а также о том, что продолжительность жизни увеличилась на 20 лет.
 
С вашего позволения, мы будем анализировать только политические программы или те материалы выпуска, которые граничат с освещением избирательной кампании. В конце концов, это же был день выборов.
 
«Факти тижня» на ICTV продолжали «стебаться». Оксана Соколова: «Завершилася одна із найбрудніших і найбезглуздіших передвиборних кампаній – володарка "Золотої клюкви" в номінації "Найпримітивніший піар" та "Найбільш нездійсненна обіцянка". Вона лихоманила країну 60 днів, аби врешті-решт вручити бюлетень. У ньому 20 рецептів одужання країни. Вибирати важко, але вибирати треба, сподіваючись, що наша доля все ж у наших руках. Як голосується країні, хто почав рано із халепи і чи можливі вибори в раю?». Собственно, отсюда и журналистский ход Александра Ильиных – репортаж из сел Рай в Тернопольской области и Халепье под Киевом, восприятие выборов глазами местных жителей.
 
В Раю – исправительная колония, там тоже голосуют. Александр Ильиных: «Де вже точно не рай, так це от тут: високий паркан, колючий дріт. Це виправна колонія. Сьогодні засуджені теж ідуть на вибори. Як це відбувається, ми зараз пересвідчимось. Їх тут 200 засуджених. Термін позбавлення волі в кожного від 3-х до 14-ти років. Сидять в основному за ДТП, в яких загинули люди. На спеціальну дільницю зеки йдуть дисципліновано, адже вони за свій голос відповідають. До святкового обіду проголосувати встигли усі.
Не титровано: "На обід борщ і каша горохова, чай, салат".
Вони розкладають фішки доміно, уявляючи майбутні перетасовки у владі. Тут за парканом усі пильно стежать за подіями в країні. Для них що вибори, то нова надія набути омріяну свободу. Володимиру тут ще чотири роки сидіти. Він каже: хоча й умови непогані, у гостях добре, а вдома краще.
Не титровано: "Ну, то не свобода».
Это такая аналогия со всей страной, или просто так случайно получилось?
 
Жители Халепья ждут, пока в стране появится понятная власть. Александр Ильиных: «Аби держава не потрапила в чергову халепу, мешканці села Халеп’я під Києвом поспішають на вибори. Зі словом "халепа" назву свого села вони не пов`язують, але деінде, згадуючи про владу, використовують слівце. Кажуть, халепа. "Оце ніяк не дождемося, хто там буде. Ну як, уже ж надоїло, надоїло от так". Для одних вибори – це очищення влади. Для них це завжди свято. Тому якщо голосувати – то завжди з піснею». О чем сюжет? Что бы сделать абы о чем?
 
Потом – студия Оксаны Соколовой о том, как голосуют украинские политики, и сюжет Владимира Горковенко на эту же тему. Все повыражались у Горковенко. Картинка дня обеспечена. Конечно, можно было для этого дня проявить и больше фантазии. Не захотели? Устали?
 
«ТСН. Підсумки» на «1+1» подошли к теме выборов основательней, побогаче. В студии Аллы Мазур внятно: «Варто лише врахувати: згідно з новими змінами до закону, якщо у цих дострокових виборах візьме участь менше 50% виборців, їх визнають такими, що не відбулися, й оголосять нові, тобто, усе почнеться спочатку. Майже 34 тисячі виборчих дільниць працювали сьогодні в Україні. 115 – за кордоном, і одна навіть на Південному Полюсі нашої планети». О голосовании там – Максим Сухенко. Почему выбрали этот участок, в выпуске не объясняют. Наверное, по тому же принципу, что и села Рай в Тернопольской области и Халепье под Киевом в ICTV – просто интересно.
 
Судия Аллы Мазур о том, как голосуют украинские политики, была описательной: «Перші особи держави показували приклад виборцям у столиці. Президент Віктор Ющенко приїхав голосувати з дружиною Катериною і дочкою Віталіною. Обіцяє, що на позачергових парламентських виборах визнає перемогу будь-якої політичної сили, незалежно від кольору прапора, за умови, що самі вибори пройдуть чесно. Другого Майдану не буде, як і не буде Майдану платного, сказав Президент. Правда, як збирається впливати на цю ситуацію, не уточнив. Разом із дружиною Людмилою прийшов на виборчу дільницю прем’єр Віктор Янукович. Він також упевнений: нових перевиборів найближчим часом в Україні не буде. Щодо можливості визнання результатів виборів недійсними, Янукович сподівається, що цього не станеться. Нинішню виборчу ніч прем’єр обіцяє провести разом зі своєю командою. Із нормальним робочим настроєм, як сам зізнався, голосував сьогодні й Олександр Мороз – голова Верховної Ради V скликання. Попри те, що самі дострокові вибори називав авантюрою. Фальсифікаціям, вважає він, вдасться протистояти, хоча це завдання називає досить непростим. Укинувши бюлетень, Олександр Мороз вирушив рибалити. Зізнався, що про це мріє вже кілька тижнів». На анализ это не претендует.
 
Во включении Ирины Павленок из Центризбиркома – все основные цифры на тот момент, явка избирателей, типичные нарушения, синхроны наблюдателей. Исполнительный директор Комитета избирателей Евгений Побережный с интересным выводом: «Прикордонна служба додала свої, свою, так би мовити, частку вклала, давши дуже неадекватні дані про виборців, які відсутні в Україні. І таким чином більше мільйона, можливо, навіть до 2 мільйонів громадян України не змогли проголосувати. Просто були позбавлені права голосу. Звичайно, всі ці технічні, організаційні проблеми, вони дають підстави для судових позовів. І в мене є занепокоєння, що незалежно від того, які будуть результати виборів, незалежно від того, як пройде підрахунок голосів, спроби оскаржити результати виборів будуть, і нас чекає багато процесів і багато цікавих судових рішень».
 
Потом – включение Оксаны Богдановой из Москвы (как голосуют украинские избиратели там) и Евгении Пряниковой. Вопросы Аллы Мазур по характеру голосования. Переход Аллы Мазур к теме украинцев, работающих за границей, пожалуй, единственный, к которому можно высказать существенные претензии. Подводилась она через вопрос к корреспондентке Алле Пасс: «Аллочко, ми домовлялися, що ти мала перевірити у знайомих тобі сім’ях: справді є можливість комусь проголосувати за тих, хто виїхав? Що кажуть із цього приводу у місцевих тервиборчкомах?
Алла Пасс, кореспондент “ТСН”: "Таких порушень, щоб за заробітчан голосували їхні родичі, поки ті на заробітках за кордоном, неможливо, не можна стверджувати, що немає взагалі. Але, принаймні, я маю таку інформацію, що таких випадків не зафіксовано. Принаймні, коли я про це говорила, на відміну від попередніх виборів, коли такі випадки інколи траплялися». И дальше разговор идет о проблемах наших соотечественников за границей и об их восприятии украинской политики.
 
Серьезного разговора о том, что может Украина сделать для своих граждан, не по своей воле выехавших за границу, не получилось. «ТСН» со своими колумнистами только экспериментирует. Все ограничилось констатирование общих мест. Алла Пасс: «Як заробітчани пояснюють, що вони вже втомилися слідкувати за постійними, і головне, як вони розповідали мені, безрезультатними, на їхню думку, суперечками наших політиків. І вони, переважна більшість із них, наскільки я зрозуміла, не вірять в те, що ці вибори щось суттєво змінять». Но ведь можно было и в рамках этого разговора поставить существенные вопросы. Например, включением диалога с соответствующим чиновником договорно-правового управления Министерства иностранных дел Украины. И поговорить с ним, например, о том, планируется ли в ближайшее время Украиной подписание соглашений о защите рабочей силы – похожих на то, которое Украина подписала с Португалией. Мог получиться солидный и содержательный разговор.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11359
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду