Ігор Куляс: “Коло журналістських кадрів в Україні – дуже обмежене.”

15 Липня 2002
1265

Ігор Куляс: “Коло журналістських кадрів в Україні – дуже обмежене.”

1265
Як “Новий” канал створює свою школу журналістики, які критерії та підходи застосовує для підготовки телевізійних початківців, які недоліки журналістської освіти в Україні, що вважати справжньою журналістикою. Роздумами про це ділиться із “Детектор медіаю” наставник та старший друг “репортерівців” Ігор Куляс.
Ігор Куляс: “Коло журналістських кадрів в Україні – дуже обмежене.”
-- Поділіться своїм досвідом роботи із молодими журналістами. Які у Вас критерії підготовки новачків?

-- Підготовка новачків у “Репортері” дуже проста. Спочатку вони дивляться, як працюють старші товариші, і мають нагоду будь-кому ставити будь-які запитання. Потім ми їх кидаємо “в бій”. До того ж по ходу справи чогось вчимо, коригуємо та пояснюємо помилки. Далі ми вже працюємо як рівноцінні ланки процесу. Найважче новачкам, мабуть, дається те, що не має чіткої і зрозумілої регламентації, що не позначене (за рахунок попереднього досвіду чи знань) чіткими маркуваннями: оце – “професійно”, а це – “не професійно”, оце – “правильно”, а це – “хибно”. На жаль, ми всі, маю на увазі, представники медіа мого покоління, виросли в системі, яка готувала з нас не стільки журналістів, скільки пропагандистів. Відтак усталені в світі журналістські стандарти ми осягали не на студентській лаві, а набиваючи собі численних гуль, причому в доволі несприятливому до журналістики світі. І хоч не всі “велосипеди” нами “винайдено”, але ситуація вже розвиднюється і, гадаю, сьогоднішнім новачкам “Репортера” вже значно легше ставати справжніми “репортерівцями”, аніж їхнім попередникам.

-- Скільки із тих, хто починав на “Новому”, так і залишились працювати на каналі? Кого Ви можете виділити?

-- Не буду казати про канал загалом. У “Репортері” ж залишилися майже всі, хто починав тут працювати три роки тому. Кількох журналістів, щоправда, примусово забрали на інші програми каналу, чимало дівчат – сьогодні в декретних відпустках. На “Новому” – справжній демографічний вибух. Повністю пішло з “Репортера” дуже небагато людей, і то на початку. Чоловік п’ять. Втім, ті, хто прийшли натомість, або ж вивчилися тут у нас – сьогодні кращі професіонали.

-- Наскільки важко “Новий” переживав утрату цінних кадрів? Що було причиною їхнього переходу до інших ЗМІ?

-- Зрозуміло, за кимсь шкодуємо суто в плані людських стосунків. В професійному ж плані – пережили абсолютно безболісно. Не думаю, що питання грошей домінувало в переходах на інший канал. Мабуть, частіше причиною було несприйняття наших внутрішніх професійних вимог.

-- Яку оцінку Ви можете дати телевізійним кадрам в Україні? Чи достатньо вони професійно підготовлені?

-- Коло справжніх журналістських кадрів в Україні – дуже обмежене. Це продиктовано і специфікою українських ЗМІ, які, не будучи, як правило, прибутковими організаціями, “ламають” навіть перспективних журналістів і насаджують хибні стандарти начебто професійності. І дуже слабкою з професійної точки зору підготовкою нових кадрів у багатьох закладах, які начебто (“за означенням”) спеціалізуються на підготовці журналістів. Теорія, яку читають майбутнім журналістам – часто мертва, не пов’язана з практикою, і часто ще й ідеологічно зафарбована. Майбутнім журналістам часто-густо завдають абсолютно хибні професійні орієнтири, і коли вони потрапляють до нормальних редакцій, їх там доводиться багато чого перевчити.

-- Що є характерним для роботи молодих журналісті сьогодні?

-- Як будь-яке інше, нинішнє покоління молодих журналістів має свої переваги та свої вади. Відмінні від наших вад та переваг. Мабуть, вони трохи більш прагматичні та цинічні. Але це – невід’ємні ознаки журналістської професії взагалі. Як це оцінювати? Як ваду, чи як перевагу? Здається, частіше зустрічається серед них не завжди виправдана амбіційність. Але це – взагалі ознака нашого часу і суспільства. Для нас, “старожилів” “Репортера”, важливо, щоб у початківця було бажання чогось навчитися, - тоді ми його всього навчимо і працюватимемо разом. Якщо ж студент, нічого не знаючи і не вміючи, вважає, що йому нема чого вчитись, - то йому нема й чого робити в “Репортері”. Якщо ж давати оцінку молодому журналістському поколінню в цілому, то варто лише згадати такі прізвища як Андрій Шевченко, чи Артем Шевченко, чи Олександр Шилко, і багато-багато інших, щоб зробити однозначний висновок: живе і нормальне покоління, яскраве покоління, покоління, яке має свої неповторні обличчя. Переконаний, воно ще не одне вагоме слово в журналістиці скаже.

-- Взагалі як ви ставитися до того, що більшість студентів-журналістів суміщають своє навчання з роботою? Що їх штовхає на такий крок?

-- Інститутська ж підготовка журналістів, на жаль, загалом слабка і непрактична. На цьому тлі я особисто вважаю, що лише реальна робота сьогодні може зробити зі студента журналіста. Хоча схоже було і в наші часи. Можливо, менш драматично, ніж сьогодні. Я особисто прекрасно пам’ятаю, як покійний Анатолій Захарович Москаленко постійно підштовхував нас студентів торувати шляхи до редакцій і “не помічав” наших прогулів, якщо їх спричиняла реальна журналістська робота. Нині ж мені особисто дуже дивно, коли студенти-“репортерівці” скаржаться на вузівські репресії за те, що вони працюють за фахом! Вдвічі дивно ще й тому, що прийшовши свого часу на практику лише зі здоровим бажанням і практично без необхідних знань, ці студенти в рекордно короткий термін відбулися вже як журналісти, як професіонали, і при цьому мусять там у себе у вузах у чомусь виправдовуватися (“я не був на лекції, тому що я був на зйомках”)! З моєї точки зору, це – повна нісенітниця. Адже журналістика – це не академічна наука і ніколи нею не стане. Без постійної, щоденної практики вона мертва.

-- З якими принципами цивілізованої журналістики ці початківці знайомі та готові їх застосовувати в своїй повсякденній роботі?

-- Найчастіше цих принципів доводилося їх навчати тут. Принаймні, я не відчував таких глибоких знань та вміння їх застосовувати в студентів, що приходять на практику до “Репортеру”. Володіння принципами, які ви маєте на увазі, всіляко демонструють ті, хто пройшов, наприклад, короткі курси в Internews. А от у випускники вузів мають дуже умовні уявлення.

-- Що Вас як наставника чи старшого друга в їх роботі радує, а що засмучує?

-- Радує те, що у вчорашніх учнів сьогодні вже мені самому є чого повчитися. Радує їх прогрес. Радує їхня енергійність і нестандартність. Радує те, що сьогодні в “Репортері” немає випадкових людей. Засмучує те, що в Україні сьогодні справжня журналістика оголошена ворогом правлячого режиму і проти неї розгорнуто потужну чиновницьку війну. Подеколи зі справжніми бойовими діями. Засмучує те, що справжніх журналістів ставлять в геть нерівноцінні умови з кишеньковими пропагандистами та чорнопіарниками. Зрозуміло, все це дуже заважає нормальному самопочуттю наших молодих колег і їхньому професійному зростанню.

-- Настільки питання професійних амбіцій та можливість швидкого кар’єрного росту є стимулюючим у щоденній роботі журналіста-початківця?

В журналістиці немає чого робити без здорових амбіцій, без постійного прагнення встигнути швидше, зробити краще, рухатися вперед. Але, зрозуміло, амбіції мають знаходити своє постійне підтвердження в сфері професіоналізму. І заради власної кар’єри ніколи не можна нехтувати елементарними нормами порядності та людської гідності. Втім, останнє стосується не лише журналістики.

По темi:

Как учить журналистов?

Как помочь будущему журналисту и...его преподавателям?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1265
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду