Про конфлікт у редакції телеканалу «Рада»

16 Вересня 2008
3330
16 Вересня 2008
15:08

Про конфлікт у редакції телеканалу «Рада»

3330
Відкритий лист щодо конфлікту між керівництвом та деякими співробітниками парламентського телеканалу.
Про конфлікт у редакції телеканалу «Рада»
У липні «Детектор медіа» вже публікувала відкритий лист ведучої парламентського телеканалу «Рада» Вікторії Федоренко щодо її конфлікту із першим заступником директора каналу Світланою Глушенок. Тоді остання заявила «ТК», що ніякого конфлікту в редакції немає. Втім, сьогодні на адресу «ТК» надійшов лист від ще однієї співробітниці каналу «Рада» - Наталії Сокуренко. Публікуємо його повністю. Як повідомила сьогодні голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Ганна Герман, ситуація на телеканалі буде предметом розгляду на засіданні комітету 17 вересня.
 
У день пам’яті загиблих журналістів із особливим болем доводиться констатувати, що переслідування, погрози та залякування журналістів через їхню професійну діяльність за ті роки, що минули, нікуди не зникли. Прикро говорити, що у стінах парламенту, на телеканалі «Рада», це набуло вкрай цинічних, потворних форм і, на жаль, залишається безкарним та набирає обертів.
 
Із повідомлень журналістського сайту «Детектор медіа» вам, шановні колеги, відомі факти відвертого, документованого переслідування журналістів нашого телеканалу, встановлення диктатури першого заступника директора Дирекції телерадіопрограм Світлани Глушенок, викладені Вікторією Федоренко у відкритому листі. Результатом її звернення до журналістської громадськості стало безпідставне та необґрунтоване закриття її авторської програми «Запитують виборці» і здійснення морального тиску аж до доведення Вікторії до тривалого стресу та тяжкої хвороби. Дотепер, незважаючи на стан здоров’я, Вікторію Федоренко переслідують погрози та шантаж, на її мобільний телефон надходять огидні образи та погрози фізичного знищення. Як і у випадку з Георгієм Ґонґадзе, це спонукало нашу коллегу звернутись по допомогу до компетентних органів задля вжиття превентивних заходів.
 
На жаль, випадок із Вікторією Федоренко не був першим і, судячи з перебігу подій, не є останнім у ланцюжку конфліктів з особами, неугодними керівництву каналу. Першою з жертв став відомий журналіст Валерій Макаренко, відзначений багатьма державними нагородами та подяками, який із весни 1986 року був учасником ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Із численними порушеннями трудового законодавства його обуло усунуто з посади першого заступника керівника Дирекції, яку обійняла Світлана Глушенок.
 
Усупереч залякуванням, я заступилась за Вікторію Федоренко, звернувшись із листом до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, намагаючись привернути увагу цього органу до численних порушень і зловживань на каналі. Зокрема, повідомила про надання учасникам перевірки діяльності каналу даних, сфальсифікованих Дирекцією. У листі я також повідомляла про порушення мовної політики, відсутність творчої концепції на каналі станом на час перевірки влітку цього року, включення замовних сюжетів замість заявлених у сітці мовлення каналу програм. Свою позицію я мотивувала бажанням перевести діяльність телеканалу «Рада» у конструктивне русло.
 
За кілька днів без жодних переконливих пояснень моя авторська програма соціально-політичного змісту «Замкнене коло» теж була знята з ефіру. Програма мала широкий резонанс у глядачів, користувалась увагою, а її автор була відзначена державними нагородами та подякою Уповноваженого з прав людини. Жодні намагання отримати переконливі пояснення причин зняття програми з ефіру нічого, крім нецензурної лайки з боку першого заступника директора, не принесли.
 
Список жертв «редакційної політики» можна продовжувати і продовжувати. Останнім поштовхом, який змусив відкрито звернутись до вас, шановні колеги, стали нещодавні збори колективу. Вони проходили у традиційному ключі: година брудних лайок, погроз, залякувань із боку Світлани Глушенок, а також закликів ігнорувати та цькувати тих, хто їй не подобається, і, звісно, жодного слова звинуваченим.
 
Сподіваємось на захист честі і гідності журналістів телеканалу «Рада» хоча б на сторінках «Детектор медіа», доки не буде створено робочу групу з представників Верховної Ради для перевірки тривалого конфлікту, який своїми брутальними методами керівництва спричинила Світлана Глушенок. Прикро, що кріпацький режим та хамство, а як результат – бліде і вкрай неефективне висвітлення діяльності Верховної Ради України, живуть і перемагають на каналі. А ще прикріше, що це діється всупереч чинному законодавству, всупереч міжнародним нормам прав людини у високих стінах головного законодавчого органу держави.
 
Наталія Сокуренко, журналіст телеканалу «Рада».
 
«Детектор медіа» звернулась по коментар до Світлани Глушенок і отримала несподівано різку відповідь: «Я не буду нічого коментувати «Детектор медіа». Це бруд і лайно». Незважаючи на це, «ТК» все-таки сподівається на те, що керівництво каналу «Рада» озвучить свою позицію щодо інформації, викладеної Наталією Сокуренко у її листі.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Наталія Сокуренко
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3330
Коментарі
27
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Николай
5679 дн. тому
Ребята! Не понял о чем базар, в Раде нет руководства? Ну пускай "Заяц"и "Кролик"- близнецы, но есть же Лавринович и Томенко! Ну ладно, пускай Лавринович известный приспособленец, но Томенко считает себя вроде демократом, что они совсем ни при чем, как руководители Верховной Рады? А относительно того кому это выгодно, так присмотритесь друзья, наверняка Сторожуку, но судя по всему,это не его рук дело,слишком много грязи на него вылили.Не думаю, что он в этом был заинтересован, хотя Зайчука он спихнул бы с удовольствием. Орловскому выгодно - он что-то молчит, засунули в жопу и что- звездец: не было такого в тележурналистике, наверное ему обидно, поэтому должен был своих кадров мобилизовать, против Светки - подружки. Но дорогие мои, вы забыли об одном из претендентов на кресло Директора, о Павлюке он по слухам был главным претендентом на должность. А вообще - то противно все это: умные люди,столько времени посвящают дискуссии вокруг "мелких сошек". Если эта Глушенок и представляет собой что-то, то только как проводник больших денег, (как секс-партнерша,о чем тут трепятся, она может быть использована, глядя на нее, разве что извращенцем). Не обольщайтесь борцы за правду, рука руку моет и ворон ворону глаз не выклюет.
Tелекритик
5679 дн. тому
Цікаво, а кому вигідна уся ця мишача метушня? Як на мене, хтось просто використовує наївних Сокуренко і Федоренко з Ради. Неспокушені в інтригах, вони мабуть і не сподівалися, що спровокують такий потік "лайна". Всі вже й забули з чого це почалося? Наскільки я посвячений в події навколо Ради, маю на жаль відношення до телебачення,то треба дивитися, хто в цьому зацікавлений? Я бачив цю Глушенок, вона навіть не варта щоб стільки уваги їй приділяти,її ніхто не знає - це навіть не ремісник, бо ремісник все таки є професіоналом. Телеканал Рада належить до тих, де професіоналізмом і не пахне, тому імен там немає - одне непорозуміння в ефірі. Шкода, що Телекритика боїться чи то Яценюка, чи Зайчука і об'єктивно не аналізує, як використовуються кошти виборців, чи якісь інші кошти. Прикро, що канал відверто маргінальний і ніхто ніде про це не говорить,оце дивує. Раніше там був М.Орловський і Світлана Макаренко, де вони зараз?
Лиля
5694 дн. тому
Скажите, а Яценюк внезапно сложил свои полномочия не из-за того, что ему пришлось бы разбираться с телеканалом? А так хотелось бы, чтобы он запомнился народу не по жесту, за который получил в народе прозвище Сенька-ябеда, а по принципиальной позиции "наведения порядка в своем доме!"
Игорь
5694 дн. тому
Сокуренко и Бондаренко! Держитесь! Докажите этим свинарям, что есть свобода слова и человека в Украине. Орла Петровича и мадам Брошкину на свалку! Орел так всю жизнь прятался за женщин, которые пасли коллектив и устраивали репрессии. Да, Орел ты только по паспорту.
Владимир
5695 дн. тому
Светка! Кончай дурить! Мужика тебе надо умелого, а то твой охранник-любовник наверное всю силу оставляет у жены. Ясное дело, жена нужнее! А таких как ты потом отправляют на помойку, да и возраст у тебя явно не пионерский!
Анна
5695 дн. тому
Анне Герман! У Вас есть шанс реабилитироваться за фразу, которая долго смешила всю страну"Давайте съездим в Донецк, я организую встречу с судьей, который судил Януковича, ПОКА ОН ЕЩЕ ЖИВ!" Судьи уже нет среди живых, но Вы стали нардепом и можете вершить судьбы гонимых журналистов. А это возможно потому, что законы, которые вы пишете, совсем не защищают ни людей, ни Ваших коллег. Может Вы собираетесь оценивать профессионализм Наталии и Юлии критериями, которых у Вас нет и в помине? Журналист, говорят, из Вас никакой, хорошо хоть зарплату и пенсию депутатскую будете иметь!
Ірина
5698 дн. тому
Глушенок! У меня от Вас шок. Вы действуете методами, которые дурно воняют. А сами без своих подкормышей не можете доказать непрофессионализм Ваших журналистов? А вы, прихлебатели Глушенок! Дойдет и до вас очередь, нужно только рассердить вашу кормилицу - переступит и через вас, своих подкормышей! Я Вас не знаю, Светлана, но уже ненавижу за Ваши грязные руки и разум. У Вас мерзкий инстинкт кукушки, которая выбрасывает чужие яйца из гнезда, которое Вам не принадлежит.
Сорока
5698 дн. тому
ТРАУР НА ТЕЛЕКАНАЛІі "РАДА"! Задушена Світланою Глушенок журналістська солідарність, згвалтована людська гідність.Підставлено Наталю Сокуренко та Вікторію Федоренко. Молодих журналістів телеканалу, Світлана змусила поставити підписи, під сумнівним листом до Комітету з питань свободи слова, звинувативши Наталю та Вікторію і їхні телепрограми в непрофесійності.Заманулось Світлані чужими руками спасати свою шкуру. По принципу "Нагинай і володарюй і буде тоді щастя". Таки розмах у Глушенок широкий, нагнула співробітників і підклала величезну свиню Голові комітету Г.Герман, яка має усе це .... розгрібати. Засідання Комітету у середу 24 вересня? Ви всі в білому, то ми йдемо до Вас!
от наивные....
5699 дн. тому
ну чего вы удивляетесь, "как мог докатиться парламентский канал?...", идиоты, почему вы не удивляетесь тому, что вами Ющенки-Тмашонки-Ахметовы-Литвины-... управляют, грабят, дурят? Привыкли? А что тогда этому рядовому ворью удивляетесь? Вы ещё скажите что на небе есть бог, а попы в церквах его служители.
Ольга
5699 дн. тому
Дирекция канала! Проявите мудрость руководителей и оставьте людей в покое. Пусть творят и работают во славу канала. Зло имеет свойство возвращаться в многократном объеме. Да и задумайтесь: сегодня руководитель, завтра-никто и никому не нужен. Проклятие людей, которых несправедливо лишили работы переходит на весь ваш род. Стоит ли?
Наталья - Симферополь
5699 дн. тому
В отношении взяток на "Раде" полная анархия. В мае этого года я от имени депутата месного совета в письменном виде тоже обращалась на вишеуказанный канал. Мы предлагали его руководителю сделать сюжет в "Замкнене коло" по земельному вопросу. Не сошлись, к сожалению, в вопросе финансовом. Больше, чем 700 доларов, предложить не смогли.
Взгляд со стороны
5700 дн. тому
О ситуации знаю достаточно давно как человек, немного связанный с каналом. К сожалению действия руководства уже зашли слишком далеко, но Верховной Раде до этого нет дела... Все что пишется тут на ТК, скорее всего так и останется на уровне душеизлияния... Света будет и дальше выживать неугодных, а у оставшихся не хватит смелости и сплоченности даже на элементарную забастовку. Хотя их где-то можно понять - они уже раньше пытались бунтовать, но Свете и Орловскому вс сходило с рук.... Зайчук стоит стеной на страже своих интересов... Может и постельных, но я свечу не держал - врать не буду :-)
добродій
5700 дн. тому
Шановна Телекритика! Прошу вас надану мною інформацію адресувати у відповідні органи. Взятки у конвертах для Орловського це всього-навсього квіточки. Слід правоохоронцям ретельно перевірити використання з боку керівництва телеканалу транспортних послуг. Це журналісти не мають машини на зйомку запланованих відео сюжетів. Три авто, які закріплені за телеканалом обслуговують Орловського, Глушенок та пані Федорівну з великого будуна. Особистий водій Орловського отримує заробітну платню не тільки в автобазі ВР України, але й на телеканалі із заробітного фонду його працівників. До його "окладу" журналістським грошам далеко. Бо виконує він комерційні доручення керівника, навіть "таксує" в той час, коли журналісти ловлять попутне авто, щоб повернутися у ВР. На якій підставі закріплена машина за Глушенок Світланою, яка навіть не числиться у штаті Апарату ВР? Та яке відношення до розподілу транспорту має пан Зайчук? Нехай би не тільки правоохоронці поцікавилися цим питанням, але й депутати ВР. Впевненна, знайшли би вони для себе багато цікавого.
Ганна
5700 дн. тому
Да, ну и дела! Совсем крыша поехала у власти. И это парламентский канал! Инженеры человеческих душ! А заместителя директора проверяли на вменяемость? Может у неё моча в мозге? Паны Сокуренко! Тримайтесь!
5700 дн. тому
Кстати, о высоких связях Глушенок. Уверяю, что они крепятся детородным органом. В кулуарах пришлось услышать как Света с бодуна хвасталась, что ночь провела в компании с депутатами. Поразительно, но она не испытывала в этот момент ни капли смущения, ей важно было рассказать об этом всем желающим, чтобы те, в свою очередь, разнесли дальше. Света, я исполняю твои намерения, но фамилии депутатов пока не обнародую. Зачем же их подставлять!
Олександр
5700 дн. тому
Боляче коли Наталку, людину порядну, енергійну, незаслужено знищують. Говорять, що її зараз намагаються зламати, підставити, підкорити. "Або звільняйся, або напиши спростування і відмовся від свого листа", такий останній істеричний ультиматум поставила їй Глушенок. Видно, що Свілана переживає агонію перед своїм звільненням. А це очевидно, бо терпець скоро увірветься і керівництву Верховної Ради і тим, кого вона підставляє, не допоможуть їй і високі зв'язки, про які вона таємно розповідає всім і кожному в Раді, сам чув, але такі як вона не потонуть, десь випливуть, от тільки б подалі від Ради.
Нина Ивановна
5700 дн. тому
А что передача "Замкнене коло" - это Наталия Сокуренко? Господи, единственная передача, которая смотрелась с интересом и несла полезную информацию Я смотрела несколько выпусков: земельный передел в Киевской обл., эксперимент с тестированием у выпускников и о работе ЖилКомСлужб. По последней после исчерпывающей информации, которая мне потом очень пригодилась, сумела поставить на место начальника своего ЖЭКа. Потом была очень смелая передача по земле. А я еще удивилась, вот это смелость журналистская, поднимать острые вопросы о земельном беспределе в наше время может только самоубийца. Наталия! Вполне возможно, что Вас хотят "уйти" из-за этих сюжетов. А исполнителем сделали Держиморду Глушенок. Иначе как понимать солидарность руководства с неучкой и матершинницей? Наташа! Крепитесь, боритесь до последнего патрона, поверьте, мы с Вами.
Bhbyf
5700 дн. тому
Света! Тебе пора обратиться к специалистам-врачам. У тебя сильно воняет изо рта. И это при том, когда ты ведешь разговоры о своей значимости, мол, я-Глушенок, а кто они? Обратись и к другим специалистам, пусть поправят твой внешний вид, воистину, из села женщину можно вывезти, а вот село из женщины никогда. Твой мат на разборках достоин тебя и твоему внешнему виду. Гидота!
Прихильник таланту
5700 дн. тому
Я особисто в захваті від Наталі! Пані Наталя, це яскрава, екстравагантна, колоритна, приваблива молода жінка в розквіті сил,талановита журналістка, щира, доброзичлива людина,яка ніколи не пройде повз людське горе. Герої її програм, люди обездолені, про яких забули і держава і Бог,а Наталя намагається розповідати про них в програмі, донести до глядача спіткавше їх горе і опікується їхньою долею. За це вона неодноразово отримувала нагороди від служби у справах неповнолітніх, за висвітлення теми дитячої безпритульності, та від секретаріату Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини. А хто ж твої права, Наталю, зараз захистить? "Замкнене коло"була душевна програма, та хіба вона потрібна бездушній Глушенок...
Помощник-консультант нардепа
5700 дн. тому
Да, могу подтвердить, что ни одна заказная передача с участием нардепа не обходится нардепу бесплатно. Процедура такова: нардеп встречается с Орловским, заказывает сюжет о себе любимом, передает конверт с баксами и ждет своего звездного часа. Все знают, что Орловский и К* берет на лапу и как, мне показалось, относятся с пониманием, ведь не обязательно пользоваться авторитетом у избирателей, если есть коррупционная "Рада", которая за 1000 долларов сделает тебя любимым и уважаемым. Хотя смысл таких имиджевых передач слащав и не убедителен.
Маска
5700 дн. тому
Уважаемая Светлана Владимировна! Вы не только уничтожаете програмы, которые не имеют под собой "комерческой основы". Вы уничтожаете прекрасных специалистов, хороших людей, к сожалению, вам не угодных. Режисера Викторию Козачище вы заставляли написать гадости на журналиста Н. Сокуренко, а так же высказать негативное мнение по поводу ее авторской программы. Будучи порядочным человеком, Виктория Козачище на ваши приказания не повелася. А программе поставила высокую режисерскую оценку. Тогда вы заставили ее уволиться. Из за вас уволился оператор Олександр Маляренко. Последний день дорабатывает профсоюзный лидер Любов Трошихина. Она уходит по собственному желанию, "не желая мараться во всей этой грязи". Не вас люди боятся, которые пишут анонимки и письма в самые высокие инстанции. Люди просто бояться остаться без работы, которая кормит их семьи. Вы шантажируете людей, используя их семейное положение, заставляете подписывать, заранее заготовленные вами письма. Ваши журналисты ездят на съемки используя транспорт нардепов и случайных такси. Зато вы с Орловским, без зазрения совести, спокойно используете служебный транспрт в корысных целях. Вы как Великая Китайская стена, создаете видимость великой империи. Однако непоколебимых династий не бывает. И любые стены может разрушить елементарная карозия.
Микола Овершев - регіони
5700 дн. тому
Колись я мав нагоду звернутися до одного із колег - журналіста парламентського телеканалу "Рада". Мені терміново потрібна була допомога. Запропонував цікаву тему щодо корупції у дитячий установі з боку її керівників. А ще, знущання над неповнолітніми. У прокуратурі району з цього приводу була вже порушена кримінальна справа. Мені не відмовили, але пояснили, що це є незапланований сюжет, а тому, я маю фінансувати поїздку творчої групи до нашого міста, квитки, готель, харч. А щоб відеосюжет до 15 хвилин вийшов на екран, потрібно передати у конверті 500 доларів для якогось там Миколи Орловського. Нажаль, у правозахисників таких грошей не знайшлося. Безкоштовно допомогла нам у цій справі Уповноважена з прав людини Ніна Іванівна Карпачова.
Лана
5700 дн. тому
Шановні! Як Парламентське ТВ докотилося до цього? Жах. Відповідальна особа, яка намагається встановити тюремний режим має право висловлювати думку про бруд і лайно!? Відішлить її на курси ділового мовлення, а заразом перевірти немає у неї кримінального минулого? Співчуваю працівникам"Ради". Риночним торговкам немає місця у ЗМІ. Ганьба!
Катерина
5700 дн. тому
Я бы на месте директора телеканала задумалась, почему парламентское телевидение-даун среди СМИ. Часами идут маразматические беседы ни о чем, которые прерываются бесконечными техническими перерывами. Куда идут средства налогоплательщиков, на содержание бездарностей от ТВ? А скандально известная Глушенок- это маньячка от ТВ, позиционирующая себя рабовладелицей. В очередной раз больно за талантливых журналистов, которые могли бы поднять канал до уровня смотрибельности! Наталия Сокуренко! Держитесь, не дайте себя уничтожить!
oops
5701 дн. тому
Фу, від них смердить!
журналист
5701 дн. тому
Телекритиці і журналістській спільності вже давно слід звернутися до керівництва парламентом. Адже ситуація на ТРК "Рада" просто загрозлива. Глушенок ніяк не відповідає вимогам ані керівника, ані просто журнаілста такого каналу. Те, що звідти вижили Валерія Макаренка - показник - це не "бабські розборки", далеко ні. І факти тільнового бюджету на цьому телеканалі треба дослідити, бо не раз депутати звератлись до нас. журналістів з інших каналів про те, що їм пропонували стати спонсорами. За рахунок чиєї підтримки тримається Глушенок? Яка якість того, що дає в ефір "Рада" - це що, влаштовує парламент?
Салоїд
5701 дн. тому
бруд, лайно.... http://basik.ru/images/3570/short.jpg Чому ж тоді така смача національна страва?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду