Український Dream team. Час сказати: «Стоп!»

17 Березня 2011
25276
17 Березня 2011
12:15

Український Dream team. Час сказати: «Стоп!»

25276
Принаймні один дебютант нового телесезону на «Інтері» вже стільки разів спіткнувся, що варто йому порадити: або щось змінюй кардинально, або не дратуй глядача!
Український Dream team. Час сказати: «Стоп!»

Рейтингове шоу має право на тривале телевізійне життя. При цьому автори наперед прораховують кожен етап цього життя, адже в наш час на медійному кону стоять суми з багатьма нулями. Тому, власне, грошові проекти й убезпечено від стрімкого фіаско. Тому й складно уявити, як під час котроїсь із програм ведучі раптом оголошують про її дочасне припинення...

 

Але принаймні один дебютант нового телесезону на «Інтері» вже на перших творчо-виробничих кроках стільки разів спіткнувся, що варто йому порадити: або щось змінюй кардинально, або не дратуй глядача! Цим дебютантом є... «Команда мрії».

 

Так, із цим реаліті-шоу були пов'язані амбіційні плани ще до початку його виходу в ефір, йому передувала інтригуюча реклама. Тож заклики поганяти м'яча із зірками рівня Шевченка чи Тимощука заманювали до потенційної аудиторії найширше коло шанувальників футболу. Проте плани планами, а вже перший спецвипуск проекту (про який «Детектор медіа» писала) виглядав слабенько. На підтвердження цієї думки - статистика:

 

 

«Спортивне реаліті-шоу "Команда мрії" на телеканалі "Інтер" стартувало з показниками, нижчими за середні каналу. 21 лютого проект взяв рейтинг 2,42%, частку 9,43% за вибіркою "Вся Україна" (аудиторія 18+). За "50 тис.+", 18+, рейтинг склав 2,23%, частка - 8,47%. Середня частка телеканалу "Інтер" за той тиждень - 16,59% ("50 тис.+" - 13,83%)» (дані компанії Gfk Ukraine).

 

На сьогодні «Команда мрії» має частку удвічі нижчу за середню. В ефір вийшли три випуски, які в середньому мали рейтинг 2,42%, частку 9,68% за вибіркою «Вся Україна» та рейтинг 1,89%, частку 7,25% за «50 тис.+», аудиторія 18+ (показники за 14 березня подані за данними overnight). При цьому середня частка «Інтера» за минулий тиждень становила 18,11% за «Всією Україною» та 14,94% за «50 тис.+».

 

Звісно, низькі рейтингові цифри, тим більше прем'єрних випусків, - ще не привід однозначно казати про низьку якість проекту. Але об'єкт нашого огляду (особливо ефір за 14 березня) містить низку інших зачіпок для обговорення.

 

По-перше, неозброєним оком помітно, що творцям цього медіапродукту доводиться розмірковувати, чим нашпигувати годину ефірного часу. Протягом усієї програми наслідком режисерських потуг стають занадто часті повтори, відео без зв'язку з головною темою, затягнуті сюжети про тренувальну метушню...

 

І якщо перші хвилини програми вселяли віру в озвучену ведучими чудову ідею «силами організаторів згуртувати націю довкола національної збірної з футболу», то подальший перегляд лише поширював сумніви. Бо про яке згуртування тут може йтися, якщо в одному з епізодів ніхто з найкращих учасників, ба навіть гостя програми співачка Альоша, не здатні доладно заспівати «Ще не вмерла Україна». Та ще й дискутують, що доречніше: державний символ чи «песня о любви». До того ж, під час самого виконання гімну помітно, що найкраще знає слова єдиний чорношкірий учасник проекту - Джейкоб. До речі, саме його присутність є ледь не основним джерелом сценарних ходів для вітчизняного Dream team: у Джейкоба народилася дитина - привід для зйомок; одруженого чоловіка селять у кімнату з єдиною дівчиною на проекті - чим вам не видовищний формат «Міняю жінку» чи «Дом-2».

 

На додаток щодо мети згуртування нації хочеться зазначити, що вдала реалізація такої ідеї навколо футбольної збірної взагалі виглядає малоймовірною. Бо з нинішнім станом «спорту №1» у країні головним об'єднавчим фактором повинна стати ціна квитків на матчі «Євро-2012». Адже більшість наших громадян ще не готові викладати понад 500 грн. за присутність на стадіоні під час рядових поєдинків типу «Швеція - Бельгія». Проте й усі глядачі перед екранами телевізорів зрозуміють коштовність футболу, якщо будь-яка трансляція ігор майбутнього чемпіонату Європи відбуватиметься на спеціально створених для цього платних каналах.

 

При цьому реаліті-шоу «Команда мрії» у глобальному сенсі здатне гуртувати телеаудиторію, мабуть, довкола тем іншого рівня. Наприклад, «помірне харчування спортсменів» - епізод із їдальні, де сніданкове меню складається лише з манної каші та двох сардельок; «обшук - буденна справа» - епізод із готелю, коли під час поселення організатори оглядають особисті речі всіх учасників проекту. Здавалося б, навіщо і за яким правом?

 

Проте, явно того не бажаючи, Савік Шустер із творчим колективом поступово перетворюють свій проект на такий собі лікарняний щоденник. Бо майже в половині ефірного часу демонструють проблеми зі здоров'ям гравців-аматорів: той носа зламав, той ногу травмував, в іншого - отруєння... Для підсумування подібних негараздів голос за кадром додає: «Медики цього дня користувалися шаленою популярністю!». Можливо, саме тому одним зі спонсорів зйомок обрали відому київську клініку («Борис»), а фактично половину товарів у рекламних блоках «Команди мрії» становлять всілякі медичні препарати: гелі, пігулки тощо. Та ще й здається, що під брендом основного спонсора - енергетичного напою Non stop - українців зайвий раз спробують «розвести», ніби нашпиговані хімією «енергетики» - це чудова підтримка організму спортсмена. Хоча не раз доводилося пересвідчуватися в несумісності тренувальних навантажень із уживанням подібних напоїв.

 

Але щоб не все виглядало так сумно, сповненим хворобливого відтінку сюжетам надає запального колориту шоумен Євген Кошовий. Цього ведучого, до речі, колеги, постійно глузуючи з його «профнепридатності», з почестями випровадили зі знімального майданчика у попередньому випуску. Аж раптом - у новій програмі стається несподіване повернення. І наш герой починає вести тренувальні заняття з dream team. Хоча намагання професіонального коміка навчити чогось цілу футбольну команду виглядають просто-таки абсурдно. Як і його оцінка відсутності одного з гравців на заняттях: «Запалення легень? Негайно вилікуйте і поверніть!». Аякже, мета ж виправдовує засоби.

 

Є й інші негативні приклади. Скажімо, тренер із пауерліфтингу у спортзалі під час виконання силових вправ одразу змушує піднімати масивні штанги всіх учасників проекту (і це без попередньої підготовки). Так, ви скажете, що в них - хороші медичні довідки. Але навіть не кожен із 33 найкращих, відібраних із-поміж 6 000 претендентів, спромігся пробігти 9 тестових кіл на стадіоні. Дехто почав скаржитися на проблеми з серцем.

 

І знову мимоволі ми повертаємося до лікарняної теми. Тут уже варто згадати, що сам Савік Шустер свого часу отримав відмінну медичну освіту. Затим працював у науково-дослідницькому центрі «Вивчення мігрені» у Флоренції. Чому б тоді йому ще не повивчати скарги глядачів на їхній стан після перегляду чергового випуску «Команди мрії» і, тим самим, створити показову конкуренцію Комаровському й Малахову. :)

 

Стосовно ж відгуків глядачів щодо якості спортивного реаліті-шоу на «Інтері», то в цьому випадку пристойні варіанти складно знайти. На сайті телеканалу гілка форуму про «Команду мрії» ледь дихає: по кілька записів за тиждень. Та й ті, складається враження, у переважній більшості написано ботами. Окремий сайт самого телепроекту, з огляду на потенціал його організаторів, узагалі не витримує критики: форум там просто відсутній, «Новини» не поповнюються по два тижні, у розділах «Фото» та «Відео» немає ніяких пристойних оновлень, «Преса про нас» і досі вбого повідомляє лише про старт телетрансляцій. При цьому певне навантаження з dreamteam.org.ua переведено на інтернет-партнерів телепроекту, де серед безлічі спортивних подій на сторінках sportinform.com.ua він чомусь непохитно поза конкуренцією. Хоча, оглядаючи цей не надто популярний сайт, на його прикладі важко уявити, як творці «Команди мрії» ще й збираються об'єднати всю Україну довкола активного способу життя.

 

Поки що за такого втілення основних ідей на не гірші потенційні результати може розраховувати шоу, в якому представники з народу після напружених тренувань повинні були б протистояти на боксерському ринзі комусь із братів Кличків...

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25276
Читайте також
11.03.2011 11:33
Семен Случевський
, для «Детектор медіа»
33 494
28.02.2011 14:34
Семен Случевський
, для «Детектор медіа»
19 879
25.02.2011 08:45
Сергій Сіваченко
, для «Детектор медіа»
20 084
24.03.2008 16:32
Сергій Сіваченко
для «Детектор медіа»
18 515
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду