Національний відбір на «Євробачення», фінал: драма в шести антрактах

Національний відбір на «Євробачення», фінал: драма в шести антрактах

22 Лютого 2016
2080
22 Лютого 2016
19:32

Національний відбір на «Євробачення», фінал: драма в шести антрактах

2080
Отже, крапка: на конкурс «Євробачення» до Стокгольма від України поїде Jamala (Джамала) з піснею «1944»
Національний відбір на «Євробачення», фінал: драма в шести антрактах
Національний відбір на «Євробачення», фінал: драма в шести антрактах

Національний відбір завершено, інтрига тільки зросла. Почати з того, що за оцінками журі Джамала посіла друге місце, ставши лідером за кількістю голосів глядачів. Отримала вона, таким чином, 11 балів — 5 від журі та 6 від глядачів. Стільки ж балів, 11, отримав і гурт The Hardkiss — тільки вже навпаки: журі дало йому шістку, а глядачі — п'ятірку. За правилами відбору, в разі рівності сумарних балів вище місце посідає той, хто отримав вищий бал від телеглядачів. Й тепер у різноманітних коментарях уже почалося висловлювання «впевненості», що буцімто переможець був відомий заздалегідь, і що оголошені результати смс-голосування буцімто були нечесними.

Так, у фіналі The Hardkiss виступили напрочуд сильно — зокрема, заспівавши українською мовою. Та й у мелодії їхньої пісні, й у манері виконання з очевидністю проглядали українські мелодичні традиції — органічно вплетені в модерний контекст, цілком «міжнародного» звучання, і все ж помітні. Зовсім не багато хто й зовсім не часто спромагається досягнути такого ефекту. І, так, Джамала — унікальна співачка, й її пісня зачіпає за живе.

Тож праві були члени журі, коли казали, що завдання обрати переможця було неймовірно складним. І правий був Костянтин Меладзе, коли казав: у фіналі все виглядатиме інакше, ніж у півфіналах. Вибір був і справді дуже складний, можна було до нескінченності зважувати «за» та «проти», але в тому й річ, що в даному разі зважувати можна було досхочу, от тільки це анітрохи не допомогло б: передбачити що-небудь неможливо. І можна не сумніватися: серед глядачів, що голосували за Джамалу, чимало хто голосував за ім'я, тобто взагалі за Джамалу, а не за конкретну пісню для конкретного конкурсу, а ще чимало хто — з патріотичних міркувань.

І все ж залишається неспокій: чи вдалим був вибір — точніше, чи точним? Повторю: Джамала — унікальна співачка. Але чи буде сприйнято її пісню саме в контексті конкурсу «Євробачення»? 2010 року Альоша їздила на Євробачення з піснею про Чорнобиль: пісня була гідною, виступ так само, але результатом стало 10 місце — непогане, але й тільки. Глядачі не сприйняли драматичну пісню саме в цьому контексті, вважали, що тут вона не до часу й не до місця. Та й узагалі: чи є пісня «1944» конкурсною за самою природою своєю, чи призначеною для виступу на конкурсі, чи пристосованою для того? Ризик — шляхетна річ, і виступ Джамали справді може обернутися тріумфом. Бажано було б тільки, щоб під час промотурів співачка переконала Європу, якою різною вона може бути. Що вона сама по собі не те що не формат, а й узагалі, як кажуть росіяни, «штучный товар». Що ж до The Hardkiss, то такої, як у них, музики, та ще й на такому рівні виконаної, на конкурсах «Євробачення» буває обмаль, і вони вже точно б одразу привернули до себе увагу.

Що ж до фіналу, та й конкурсу в цілому, то передусім треба відзначити надзвичайно високий рівень конкурсантів. Руслана відзначила виконану каналом СТБ постановку шоу: мовляв, картинка — це картинка справжнього «Євробачення», тобто міжнародних конкурсів, ніколи раніше не було нічого подібного. Члени журі та ведучі неодноразово співали дифірамби нинішньому відбірковому конкурсу, повсякчас уживаючи слова «вперше» та «рекордний». І багато в чому це було слушно, зокрема стосовно тієї ж таки картинки, вигляду, оформлення та технічної оздобленості сцени.

На жаль, високого рівня оформлення сцени супроводжувалося черговим збільшенням кількості й хронометражу розмов під час ведення: це було нескінченне ток-шоу, де шість конкурсних виступів правили за антракти, перепочинок. Та й ведучі, особливо на початку трансляції, знову демонстрували глядачам сеанси самозакоханості. До розмовного жанру додалися: розповіді про передісторію виходу артистів до фіналу — щодо Джамали ця передісторія сягала аж її участі в національному відборі 2011 року з піснею Smilе та пісень, що побачили світ за минулі від того чотири роки, фрагменти виступів конкурсантів у півфіналі, фрагменти виступів журі щодо виступів конкурсантів у півфіналі, враження конкурсантів після півфіналу, думки про них «людей із вулиці», рідних та близьких — і, здається, це ще не повний список. Групу підтримки гурту Brunettes Shoot Blondes (він виступав першим) ведучі кілька разів змушували повторити привітання — енергійніше й запальніше, так і гадалося, що от-от пролунає сакраментальне: «Де ваші ручки?» Окрім самих фрагментів виступів журі, ще й ведучі згадували, що про кого казало журі під час півфіналів. Дмитро Танкович про виступ The Hardkiss: «Мощно, техногенно и, главное, вживую». Про учасника того ж гурту, який саме святкував день народження: «С вас бутылка!» Бла-бла-бла, сіньйор.

Накручування інтриги? Уся річ у тім, що під час такого аж надто довгого накручування інтрига перегоряла, в думках залишалося єдине: «Ну, вже скоріше б».

Після виступу під час голосування гостя з Ірландії Ніккі Бірна Олександр Педан знову звернувся з запитанням: «Ну, то як вам український фінал?» В Одесі на такі запитання заведено відповідати теж запитанням: «Вам честно или приятно?»

А в рекламній паузі під час голосування кілька разів ішла реклама Lenovo, і в гурті, що був у ролику, безпомилково вгадувався The Hardkiss.

Виступи в фіналі ставив канал СТБ. От тільки деякі постановки, як на мої враження, не допомогли конкурсантам, а зіпсували їхні номери — і, можливо, самих конкурсантів змусили виглядати скутішими, «не у своїй тарілці»?

Передусім, це стосується виступу Brunettes Shoot Blondes: якісь п'єдестали та подіуми в різних місцях сцени, на них артисти, під ними — велетенські стилізації під мобільні гаджети, на них якісь анімаційні зображення. По-перше, це була явна стилізація під той самий кліп, що здобув мільйони переглядів в інтернеті: оригінальність, повторена вдруге, перетворюється на банальність. По-друге, артисти за всім цим антуражем просто губилися, їх було майже не розгледіти. По-третє, все це капітальне будівництво елементарно не влізало в кадр, а якщо влізало, то до того дрібно, що було вже й не зрозуміти, що воно таке. Годі й казати, що зображень на гаджетах у такому ракурсі було просто не помітно, а тому під час усього виступу глядачі бачили здебільшого крупні плани окремих фрагментів, метушіння тих крупних планів. Уся ідея з'їлася.

У виступі SunSay спецефекти також не створювали атмосферу й не підкреслювали характер номеру, а відволікали від виступу, відвертали на себе увагу. І, можливо, й вони стали однією з причин того, що у фіналі виступ SunSay був менш емоційним, механічнішим, ніж у півфіналі.

У цих двох виступах постановки були заради самих постановок, а не як допоміжний засіб у виступі співаків. З іншого боку, як на моє враження, постановка виступу дуету NuAngels/«НеАнгелы» витягнула номер — втім, це є фішкою Юрія Нікітіна, коли головними є фактура артистів, костюми, світло, декорації, а сама пісня є вторинною, неосновною частиною номера. Чудові ідеї Раду Поклітару підкреслили й доповнили казкову музику й якийсь неземний вокал солістки гурту Pur:Pur, тут сценічне дійство й пісня становили єдине ціле. Деталі постановки виступу гурту The Hardkiss просто не запам'яталися: всі їх було прилаштовано під одну-єдину мету — якомога повніше й виграшніше показати артистів та їхню пісню.

Нарешті, не можу погодитися з Костянтином Меладзе щодо номеру Джамали: Меладзе сказав, що пісня, декорації та сукня артистки існують кожні окремо, й «чорний кабінет» у півфіналі був кращим. Передусім, Меладзе, як досвідчений продюсер і фактичний керівник проекту національного відбору, мав би усвідомлювати: дорікати артистці постановкою, тим паче постановкою не з її ініціативи, можливо, не надто за адресою. Що ж до вражень, то, як на мене, світлий, із яскравим кримськотатарським орнаментом, задник сцени, артистка, що виступала в яскраво-білій сукні в яскравих променях світла посеред темної сцени — все це було гаразд. Усе це не дозволяло трагічній пісні перетворитися на депресивну, додавало, коли хочете, їй світла.

Цього разу, як ніколи у півфіналах, деякі репліки Меладзе викликали незгоду. Закиди на адресу тієї ж таки Джамали в тому, що її пісня, мовляв, як була сируватою під час півфіналу, так сируватою й залишилася, не було видно прогресу. Хрестоматійна репліка члена журі якої-небудь «Фабрики зірок», коли він виносить необґрунтоване й несправедливе рішення. Хрестоматійний приклад радянської критики — хоч музичної, хоч літературної, коли дані оцінки й навішені ярлики не потребують обґрунтування. Звісно ж, пан Меладзе цілком має право на власні думки й власні враження, але занадто вже категорично він їх виголошував. Коли ж він сказав, що журі ухвалювало рішення, виходячи з того, яка пісня й яке виконання мають шанси здобути перше й саме перше місце у Стокгольмі... Протягом усіх трьох конкурсних турів і Руслана, й Андрій Данилко неодноразово повторювали: вирахувати нічого неможливо, конкурс є непередбачуваним. Сам же Меладзе здобув репутацію продюсера, який завжди працював на підкреслено пострадянську, зокрема російську, цільову аудиторію. Його підопічних із «європейським саундом» отак і не пригадати. І ще одна річ. Костянтин Меладзе був музичним продюсером цьогорічного національного відбору. Продюсер, він же член журі — не знаю, чи було це таким уже бездоганно коректним.

Що ж до «табеля про ранги», то думка журі знову здебільшого збіглася з думкою глядачів: окрім Джамали та The Hardkiss, що в оцінках журі та глядачів «помінялися місцями», те саме сталося з четвертим і п'ятим шаблями таблиці: журі вивело на четверте місце NuAngels, глядачі — Pur:Pur. А от коли члени журі озвучували індивідуальні оцінки, виставлені кожним з них, це подеколи не могло не дивувати. Й навіть більше — змушувало засумніватися: продемонстрована під час обговорення принциповість, зокрема майже конфлікт із приводу того, чи порушує правила пісня SunSay, — вона була саме принциповістю, а чи прагненням під виглядом принциповості завалити конкурентів своїх особистих фаворитів? SunSay, хоч і посів третє місце, цього разу був безперечним лідером за згадуваннями. Окрім згаданого майже конфлікту, коли Андрій Данилко та Костянтин Меладзе повторювали й повторювали одні й ті самі фрази, не бажаючи розширити й поглибити аргументацію, ще й трансляція фактично розпочалася з того, що Меладзе змалював ситуацію довкола пісні SunSay.

Двомовність ведучих — україномовний Олександр Педан та російськомовний Дмитро Танкович, у фіналі та півфіналах. Окрім усього іншого, це вже стало заяложеним штампом. У нас де-факто двомовна країна? Гаразд: конкурсанти, члени журі, групи підтримки — вони розмовляли тією мовою, якою хотіли. Але оця демонстративна двомовність ведучих? Зрештою, виглядає це так, ніби українська та російська — це й справді всього лише «нарєчія». А чи саме це й хочуть продемонструвати численні наші мюзик-ток-шоу?

Й щодо української мови: останнім часом якось надто вже часто доводиться чути з телеекранів вислів «велике дякую». «Большое спасибо», треба розуміти — от тільки українське «дякую» — це дієслово. Можна дуже дякувати, сильно дякувати, всіма фібрами душі дякувати — що завгодно, тільки не «велике дякувати».

...Національний відбір завершено, й на повний зріст постала проблема, яку треба розв'язувати — причому розв'язувати якнайскоріше й не лише задля годиться. Частину території України окуповано. Як голосуватимуть жителі окупованих територій? Так, це — Україна, й, здавалося б, найкраще було б, якби всі вони голосували так само, як і решта українців, тобто як звичайні громадяни й жителі нашої країни. Але пригадаймо: ті, хто голосують в Україні, за Джамалу голосувати не зможуть. А от за росіянина Сергея Лазарева — зможуть, та ще й як зможуть. Як, зрештою, й за всіх, окрім українського, учасників конкурсу — тільки от чомусь видається, що лідером на окупованих територіях став би саме росіянин, причому будь-який росіянин. Бо серед пострадянської публіки (а кримчани та донбасівці — хіба ж не вона?) заведено голосувати не за пісню, не за артиста, а за країну. Так само, як у соцмережах просять поставити лайки, як у блогосфері, та й не лише в ній, знайомі, а то й самі автори, накручують коментарі й інші показники — так само й тут: пострадянська практика цілком припускає таку от «спритність рук», припускає голосувати за того, хто не подобається, але «свій», причому припускає масово. Як на мою думку, було б найкраще, якби жителі окупованих територій узагалі не могли голосувати. Зрештою, кажете, що «ДНР» та «ЛНР» незалежні? То вступайте до Європейської мовленнєвої спілки й надсилайте своїх учасників — хоч Кобзона, він же вже точно всіх переможе.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2080
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду