Невловима легкість небуття

25 Лютого 2003
945
25 Лютого 2003
10:39

Невловима легкість небуття

945
Аж надто багато на нашому ТБ програм, які відсутність грамотних телевізійних ідей і нормальних цікавих сценаріїв намагаються підмінити “блиском в очах” людей, яких вони саджають в кадр Якщо дивитися телевізор “с притрастієм” - то можна зрозуміти, що на нашому телебаченні чимало програм, про існування яких важко здогадатися. Таких собі програм-невидимок.
Невловима легкість небуття
Наприклад, натрапити на такі телевізійні продукти, як “Подорож у дитинство” (УТ-1) чи “Рецептик від Проні Прокопівни” (ТРК “Київ”) мені дозволило тільки старанне дослідження газетної телепрограми.

Я, наприклад, щиросердо вважала, що на нашому екрані обмаль програм для середнього шкільного віку. Звичайно, є ігрове шоу “LG-Евріка” (Інтер), але немає програми, яка б розповідала про шкільні проблеми, знімала б у школах, розповідала б, де в якій школі що є цікавого, чим живуть школярі, окрім навчання. Щось на кшталт ще радянської “До 16 и старше”.

Але, виявляється, що якраз “щось на кшталт” і є. Називається це “Подорож у дитинство” і виглядає приблизно так. У програмі два сюжети. Перший – оголошення всеукраїнського конкурсу дитячої творчості, другий – “виїзний рейд”. Я уважно подивилася пару програм - обидві було присвячено подорожі у колишній РСШІ (спорт-інтернат, який нині називається училищем фізвиховання). У першій програмі показали гімнастів, у другій – фехтувальників. (Або навпаки: у першій фехтувальників, у другій гімнастів). Розказали, що життя у юних спортсменів – важке, бо їм треба не тільки вчитися, а й тренуватися, повідомили ще кілька загальновідомих банальностей, показали музей спортивної слави. Вишикували дітей вервечкою, і в кожного запитали, чи їм подобається тут вчитися. Діти відповідали так, як зазвичай відповідають на відкритому уроці...

Я чесно намагалася собі уявити глядача, якому це цікаво. І запевняю – є такий глядач: ті діти, яких показують на екрані, їхні родичі та знайомі, плюс співробітники школи. І це при тому, що у програми досить благодатний матеріал (шкільна тема – знімать не перезнімать), вона існує в майже порожній ніші, і до того ж у “Подорожі в дитинство” досить приваблива ведуча (принаймні, людина з нормальним лицем і, здається, жвавими реакціями). Тільки чомусь їй не пояснили, що головне у передачі про школярів - не говорити життєрадісним голосом а-ля “В ефире “Пионерская зорька”, а досліджувати ті проблеми, які програма порушує.

Запевняю, “Подорож у дитинство” не порушує жодної проблеми.

Звичайно, можна говорити про те, що школярській програмі бракує спонсорів, грошей. Але йдеться не про те, щоб фінансувати зйомки школи з вертольота. Йдеться тільки про ідеї, насамперед, про зацікавлення матеріалом. Адже кожне наше – журналістське – висловлювання існує з метою комусь щось відкрити, запропонувати замислитись, зробити вибір - а зовсім не задля заповнення ефірного часу якомога меншим коштом.

А от “Рецептик від Проні Прокопівни” поскаржитися на відсутність спонсорської підтримки не може. Програма робиться за гроші меблевої фірми “Інтерстиль” і відчайдушно рекламує кухні. “Яка вєліколєпна красуня ета мєбєль”, – повідомляє на початку кожної програми Маргарита Криницина з інтонаціями незабвенної Проні Прокопівни. Я запитую: це реклама, замаскована під авторську програму (так само як програма з промовистою назвою “Стерх” із Вєркою Сердючкою – є такий рядок у телепрограмі)? Чи все-таки оригінальна програма, що робиться на кошти спонсорів? У чому різниця? У змістовому наповненні. Автори не поскупилися, наприклад, ані на анімацію (недешева витратна стаття), ані на виготовлення костюмів. Грошей не вистачило тільки на концепцію програми і сценариста.

І йдеться навіть не про те, що Проня Прокопівна диктує глядачам рецепт, який з точки зору людини, що цікавиться кулінарією, не має аніякої цінності. А вже з точки зору тої, що не цікавиться – й поготів. Скажіть, кому потрібно записувати з телевізора рецепт виготовлення найбанальніших котлет чи смаженого рибного філе, якщо він є у будь-якій повареній книзі? Про нюанси приготування цих страв у програмі не йдеться. Після того, як глядачі записали рецепт, Проня їм розповідає “Амурний гороскоп” (щось таке: “Ця ціпочка все одно буде ваша: попереду стрємітєльний роман”), потім показує готові котлети і знову нагадує про необхідність купувати кухні.

Повірте, єдине цікаве в цій програмі – кадри із фільму “За двома зайцями”. А могло б бути цікавого багато більше – все-таки можливості, закладені в образі київської баришні Проні, воістину колосальні. А тим паче у виконанні самої Кринициної це дає можливості для нових шикарних сюжетів – Проня Прокопівна на пенсії, Проня і її онуки, Проня і… Придумати можна чимало – тільки ж треба придумувати. Не так багато у нас брендових персонажів, і коли їх використовують неякісно, чесно кажучи, прикро. І відмовка “грошей немає” у даному разі, як-то кажуть, “нє канає”.

Аж надто багато на нашому ТБ програм, які відсутність грамотних телевізійних ідей і нормальних цікавих сценаріїв намагаються підмінити “блиском в очах” людей, яких вони саджають в кадр - чи то відомих ведучих, чи то відомих героїв. Ще можна додати трохи хроніки чи ігрового кіно – якісного, класного, але не свого. “Рецептик” – запевняю – універсальний, й дуже на українському телебаченні популярний. Тому що всіх все влаштовує: автори програми мають роботу, канали – недорогий продукт. А як щодо глядача, чи подобається йому розшифровувати відтінки “блиску в очах”?

Запевняю, глядач теж не в накладі. Адже з чого ми почали – з того, що це програми-невидимки. І якби не старанне вивчення телепрограми, я б про них теж ніколи не дізналася.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
945
Читайте також
20.09.2001 14:25
Наталія Лигачова
«Детектор медіа»
2 598
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду