Сьогоді о 15:00 - телепрем’єра документального альманаху «Відкритий доступ»

Сьогоді о 15:00 - телепрем’єра документального альманаху «Відкритий доступ»

15 Лютого 2014
12001
15 Лютого 2014
11:52

Сьогоді о 15:00 - телепрем’єра документального альманаху «Відкритий доступ»

12001
В ефірі Hromadske.tv
Сьогоді о 15:00 - телепрем’єра документального альманаху «Відкритий доступ»
Сьогоді о 15:00 - телепрем’єра документального альманаху «Відкритий доступ»

 

 

15 лютого о 15:00 на Hromadske.tv відбудеться телепрем'єра документального альманаху «Відкритий доступ» (українською з субтитрами англійською мовою).

«Майже рік тому, у березні 2013, ми презентували кіноальманах «Відкритий доступ» на Міжнародному фестивалі Docudays UA. Впродовж року ми подорожували з фільмом країною. Завдяки нашим друзям, активістам і Мандрівному фестивалю Docudays UA, нам вдалося зробити більш, ніж 40 показів альманаху в містах України», - розповідає продюсер проекту, режисер і кінокритик Аксінья Куріна у блозі на сторінках «Української правди».

Як встригли переконатися організатори показів, «під час всеукраїнського туру фільм зі збірки історій про доступ до інформації перетворився спочатку на тест, за яким можна точно визначати рівень свободи слова, а потім - на символ громадянської непокори».

 

Нагадаємо, протягом року «Відкритий доступ» презентували в 20-ти містах України. Зокрема, демаршами покази альманаху супроводжувалися в КиєвіБроварахФеодосіїСімферополіМиколаєвіДонецьку.

 

Організатори презентації документального альманаху «Відкритий доступ» заявляли, що до системних зривів показу фільму може бути причетна влада. Адже  у першій новелі альманаху  йдеться про журналістське розслідування щодо президентської резиденції «Межигір'я».

 

Журналісти та громадські активісти вимагають від президента України Віктора Януковича особисто відреагувати на ситуацію та гарантувати конституційне право громадян на доступ до інформації, а саме подальший безперешкодний показ документального альманаху «Відкритий доступ».

 

«Важко зрозуміти: чому фільм, в якому немає нічого, про що б не писали раніше журналісти «Української правди», викликав такий жорсткий спротив. Все це показує справжній рівень страху влади, яка лякається навіть зовсім безпечного месседжу з боку громадянського суспільства. І лякається до нестями від того, що п'ятдесят активістів у регіонах зберуться разом для перегляду фільму, - коментує Аксинья Куріна. - Коли ми створювали фільм, такий ефект неможливо було уявити. Із усіх мистецв для української влади особливо небезпечним є кіно».

 

Раніше організатори показів «Відкритого доступу» отримували численні прохання глядачів показати резонансний альманах в інтернеті або на телебаченні. Однак продюсери проекту мали юридичні зобов`язання  перед авторами фільмів збірки, які, в першу чергу, хотіли представити їх на міжнародних кінофестивалях.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», проти ініціатора зйомок «Відкритого доступу», громадської організації Центр UA, порушено кримінальну справу за статтею про «відмивання коштів, одержаних злочинним шляхом».

 

Народні депутати, представники чотирьох фракцій парламенту, звернулися з проханням пояснити підстави для цього до виконуючого обов'язки міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та генпрокурора Віктора Пшонки.  Парламентарі наголошують, що Центр UA є відомою організацією громадянського суспільства, яка здійснює низку проектів, спрямованих на розвиток демократичних інституцій в Україні.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12001
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду