На прем’єрі фільму «Наша Надія» говорили про погане забезпечення добровольчих батальйонів зброєю й теплим одягом

На прем’єрі фільму «Наша Надія» говорили про погане забезпечення добровольчих батальйонів зброєю й теплим одягом

22 Жовтня 2014
6309
22 Жовтня 2014
09:39

На прем’єрі фільму «Наша Надія» говорили про погане забезпечення добровольчих батальйонів зброєю й теплим одягом

6309
На прем’єрі фільму «Наша Надія» говорили про погане забезпечення добровольчих батальйонів зброєю й теплим одягом
На прем’єрі фільму «Наша Надія» говорили про погане забезпечення добровольчих батальйонів зброєю й теплим одягом

21 жовтня в кінотеатрі «Жовтень» у Києві відбулася  прем'єра документального фільму Володимира Тихого «Наша Надія». Стрічку присвячено українській льотчиці Надії Савченко, яку утримують у Росії під вартою за звинуваченням у вбивстві журналістів телеканалу «Россия 1». Ідеться в фільмі й про період «зелених чоловічків», що передував анексії Криму, як і про реакцію проросійськи налаштованого населення на привласнення півострова РФ. Ще один аспект - військові події на сході України, де добровольчі батальйони протистоять обстрілам і утримують відвойовані ними позиції.

 

Творчій групі фільму вдалося поспілкуватися з Надією Савченко ще до арешту, й глядач має підстави зробити висновки про те, якою особистістю вона є. Не погоджуючись із застарілими принципами Збройних Сил України старший лейтенант Савченко написала заяву про відпустку зі ЗСУ та вступила до добровольчого батальйону, де командувала одним із підрозділів. На відео з допиту, яке, як розповіли творці фільму, потрапило в інтернет завдяки намаганню когось із російських слідчих залякати українців, Надія Савченко демонструє нескореність й спілкується  українською.

 

В одному з епізодів стрічки знялася лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко. Спочатку глядач бачить політика в товаристві давньої соратниці з прес-служби Марини Сороки. За кілька секунд у фільмі Юлія Тимошенко пише листа Надії Савченко та пояснює глядачам, чому саме вона очолила виборчий список «Батьківщини».

 

Ще в одному епізоді знявся громадський активіст Ігор Луценко, якого в часи Майдану разом із Юрієм Вербицьким було викрадено проросійськи налаштованими бойовиками у ніч на 21 січня. Знімальна група разом із активістом вирушає до АТО та спостерігає, як він розпаковує для бійців новенький безпілотник. Ігор Луценко - третій номер у списку «Батьківщини» на нинішніх виборах.

 

Нагадаємо, відповідаючи на запитання «Детектор медіа», Володимир Тихий сказав, що «Батьківщина» не фінансувала виробництво стрічки «Наша Надія», лише долучилася до її показів.

 

Показу стрічки передувала прес-конференція за участі режисерів стрічки Влодимира Тихого, який керував проектом, та Юлії Шашкової, яка вела зйомки в зоні АТО. Також з журналістами спілкувалася продюсер фільму Анна Паленчук та сестра Надії Савченко - Віра Савченко.

 

«Створюючи цей фільм, ми намагалися залишити небайдужими якомога більше людей, - сказала Юлія Шашкова. - Сподіваємося, що наш фільм допоможе українцям об'єднатися».

 

Володимир Тихий додав, що команда стрічки намагалася подати точки зору як патріотично налаштованих його героїв, так і сепаратистів. При цьому автори стрічки намагалися поставили собі за мету уникнути будь-якої оцінки ситуації, лишивши простір для роздуму глядачеві.

 

Під час прес-конференції відбулося пряме включення з московської прем'єри «Нашої надії», що проходила синхронно  показом стрічки в «Жовтні». Організатори заходу у Росії повідомили, що, попри погрози невідомих улаштувати провокації, показ проходить він без ексцесів. Щоправда, задля цього їм доводилося обмежити кількість глядачів - стрічку Володимира Тихого в Москві дивилися невеликим колом у кількості з 30 осіб.

 

Звертаючись до організаторів російського показу - їхніх імен із міркувань безпеки вирішили не називати - Володимир Тихий подякував їм за те, що вони не замовчують справу політв'язнів.

 

До глядачів у залі долучилися мати й сестра Надії Савченко. Марія Іванівна розповіла, що Надія Савченко була активісткою Майдану, їхня сім'я допомогала її друзям і приймала як гостей. Також пані Савченко відзвітувала про свою допомогу бійцям АТО, розповівши, що у продуктові передачі для батальйонів старається докласти й 100 гривень.

 

 

Організатори показу передали матері Надії Савченко листи для неї, а також продовжили акцію «Лист Надії».

 

Віра Савченко переконана,що стрічка «Наша Надія» змінить настрої киян, які ставлять запитання: «Так а війна в Україні почнеться чи ні?».

 

На прохання журналістів розповісти, якою була Надія Савченко у дитинстві, Віра пригадала, що за звичку мандрувати новобудовами й захаращеними місцинами вони з сестрою називали одна одну «два дворових коти». Також вона додала, що Надія має сильний характер і за її манеру триматися на допитах зазнає жорстких заходів щодо її утримання за гратами.

 

За словами Віри Савченко, поспілкуватися з сестрою вона вже не має можливості третій тиждень. Марія Іванівна каже, що не має остаточної інформації, коли відбудеться наступний суд у справі Надії Савченко. Вона впевнена: завдяки психіатричній «експертизі» Надію Савченко намагаються зламати, як і дискредитувати на її прикладі українську армію.

 

 


Лейтмотивом показу став докір чинній владі за погане, на думку бійців добровольчих батальйонів, оснащення захисників України зброєю й теплим одягом. Присутній на показі учасник такого батальйону, що знімався у стрічці під псевдонімом, розповів, що одного разу йому замість бойових патронів привезли мисливські. Він наголосив, що становище добровольчих батальйонів було би набагато легшим, аби зброю доводилося не купувати, а отримувати від держави. Також учасник бойових дій на Сході, який перебуває в Києві внаслідок поранення, емоційно розповів про оснащення українських військових теплим одягом. «Шкода, що на цьому показі не присутній міністр оборони, я би йому багато чого пояснив», - завершив свій виступ боєць.

 

Натомість до показу долучилися люди різних сфер і професій. Були тут і представники «Батьківщини», зокрема, адвокат Юлії Тимошенко Сергій Власенко. Кіноспільноту представляли голова Національної спілки еінематографістів Сергій Тримбач, голова Державної агенції України з питань кіно Пилип Іллєнко, програмний директор Одеського міжнародного кінофестивалю, кінознавець Алік Шпилюк, редактор журналу «Кіно-Театр» Лариса Брюховецька та інші діячі.

 

Фільм «Наша Надія» спонукав підводитися й висловлювати свою думку простих глядачів, які цікавилися, наприклад, що сказала Надія Савченко Марії Іванівні під час побачення у Москві. Ця частина аудиторії під бурхливі оплески висловила свій осуд Верховій Раді й чинній владі щодо недостатнього оснащення українські армії. Одна з жінок, яка переглянула фільм, поцікавилася банківскими рахунками добровольчого батальйону та висловила готовність перерахувати власні кошти.

 

Рецензію на стрічку «Наша Надія» підготував сайт «Дуся».

 

«Детектор медіа»

Фото - з Facebook-сторінки фільму «Наша Надія»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6309
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду