В Україні стартує кінопрокат документальної стрічки про Надію Савченко

В Україні стартує кінопрокат документальної стрічки про Надію Савченко

4 Жовтня 2014
7332
4 Жовтня 2014
18:43

В Україні стартує кінопрокат документальної стрічки про Надію Савченко

7332
В Україні стартує кінопрокат документальної стрічки про Надію Савченко
В Україні стартує кінопрокат документальної стрічки про Надію Савченко

Документальний фільм Володимира Тихого «Наша Надія» про українського пілота Надію Савченко, яку утримують у Росії під вартою за звинуваченням у вбивстві журналістів телеканалу «Россия 1» стартує в прокаті 10 жовтня. Про це повідомила прес-служба Національного центру імені Олександра Довженка.

 

Саме цього дня відбудеться прем'єрний показ картини в Ужгороді. Надалі стрічку представлять глядачаму Львові, Вінниці, Тернополі, Дніпропетровську, Чернівцях, Івано-Франківську, Одесі, та Херсоні.

 

У Києві фільм покажуть 21 жовтня в кінотеатрі «Жовтень».

 

Як розповів у коментарі «Детектор медіа» Володимир Тихий, у фільмі йдеться про військові події в Україні загалом. «Фільм загалом про події в країні від часу, коли почали виникли добровольчі батальйони, - сказав режисер-постановник картини. -  Ми починаємо з анексії Криму, де в нас було відзнято чимало цікавезного матеріалу. Надалі подаємо своєрідну анатомію війни Сходу. Сама Савченко виступає уособленням духу добровольчих батальйонів. Її доля драматична, вона уособлює ситуацію, яка склалася з добровольчими батальйонами в Україні протягом останніх півроку».

 

 

 

 

Як розповів Володимир Тихий, над фільмом працювала ціла команда. Зокрема, режисер-оператор Дмитро Стародубов, який починаючи з Криму, знімає військові події в Україні; оператор Ярослав Цвітков, оператор Сергій Стефан, оператор-початківець Андрій Котляр. Допомагали у створенні стрічки  команда російського вебдока «Срок». Зокрема, російські колеги записали інтерв'ю з адвокатом Надії Савченко, з консулом України, також вели деякі зйомки в Москві.

 


 
 

Щодо бюджету стрічки, режисер зазначив: «В нас майже безбюджетне кіно - в межах 10 тисяч доларів з урахуванням матеріальних і нематеріальних вкладень.. Певні кошти для поїздок та зйомок надав рекламний продакшн».

 

Відповідаючи на запитання «Детектор медіа», чи долучалися до фінансування виробництва стрічки представники ВО «Батьківщина», Володимир Тихий відповів: «Ні. Вони на даному етапі допомагають з організацією показів.  Вони, в принципі, теж в цьому зацікавлені, бо Савченко йде в їхньому блоці на вибори, і тут наші певні інтереси збігаються».

 

Також «Детектор медіа» поцікавилася, чи не запрошували представники «Батьківщини», чий виборчий спилок очолює пані Савченко, знімальну групу стрічки у спільну поїздку на суд у Москві у справі льотниці, що має відбутися 10 жовтня. «Про спільну поїздку «Батьківщиною» вперше чую від вас», - сказав Володимир Тихий.

 

Як розповів режисер, знімальна група хоче зустрітися з Надією Савченко. «Ящо у нас буде можливість зустрітися із нею й записати, то ми на низькому старті. Думаю, ця поїздка може відбутися завдяки нашим спільним зусиллям із Міністерством закордонних справ».

 

Також Володимир Тихий додав, що до Москви 13 жовтня збирається ще одна героїня його фільму - мама Надії Савченко. «Вона вже планувала одного разу цю поїздку - до Воронежа. Однак тоді не склалося. А цього разу вона вже налаштована рішуче. І я думаю, якщо здоров'я дозволить, це відбудеться», - сказав режисер.

 

Тим часом, як писала «Детектор медіа», у московському СІЗО №6, де утримується  Надія Савченко, на неї намагаються чинити тиск. За даними адвоката льотчиці Миколи Полозова умови утримання Надії Савченко у СІЗО №6 «Печатнікі» жорсткіші, ніж в СІЗО №3 у Воронежі.

 

Надія Савченко подала заяву в Басманний районний суд Москви з вимогою особистої участі в судовому процесі 13 жовтня. Адвокат хоче подати клопотання про проведення суду у відкритому режимі: «Надія хоче, щоб усі знали, що вона скаже».

 

Раніше захист припускав, що Надію Савченко не помістять в стаціонар для психіатричної експертизи до розгляду судом її скарги щодо правомірності такого обстеження. Сьогодні Слідчий комітет РФ підтвердив, що українська льотчиця може бути направлена на психіатричну експертизу тільки після винесення Басманним судом Москви рішення за її скаргою.

 

9 липня Слідчий комітет Росії (СК) пред'явив Надії Савченко обвинувачення в пособництві у вбивстві співробітників російської ВДТРК (канал «Россия 1») Ігоря Корнелюка і Антона Волошина, які перебували на території України нелегально і загинули під час обстрілу 17 червня під Луганськом.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7332
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду