Порошенко звинуватив «Дзеркало тижня. Україна» у порушенні журналістських стандартів (ВІДЕО)

Порошенко звинуватив «Дзеркало тижня. Україна» у порушенні журналістських стандартів (ВІДЕО)

20 Жовтня 2014
8337
20 Жовтня 2014
11:16

Порошенко звинуватив «Дзеркало тижня. Україна» у порушенні журналістських стандартів (ВІДЕО)

8337
Порошенко звинуватив «Дзеркало тижня. Україна» у порушенні журналістських стандартів (ВІДЕО)
Порошенко звинуватив «Дзеркало тижня. Україна» у порушенні журналістських стандартів (ВІДЕО)

18 жовтня в інтерв'ю журналістам провідних українських телеканалів Президент України Петро Порошенко заявив, що під час його президентської каденції Міністерство оборони і державний концерн «Укроборонпром» не продавали зброю на внутрішньому ринку, і звинуватив видання «Дзеркало тижня. Україна» у порушенні журналістських стандартів.

 

Нагадаємо, Міністерство оборони України і державний концерн «Укроборонпром» подали до суду на  тижневик «Дзеркало тижня. Україна» за публікацію статті «Тінь війни», автора статті  автора статті Дмитра Менделєєва та  активіста-волонтера батальйону «Азов» Світлану Зварич. У статті, опублікованій на сайті «Дзеркала тижня», стверджувалось, що підприємства й посередницькі фірми «Укроборонпрому» під час воєнних дій продавали зброю захисникам України. Міноборони і «Укроборонпром» домагатимуться у суді  захисту своєї ділової репутації.

 

Водночас Президент України Петро Порошенко доручив Генпрокуратурі притягнути до відповідальності автора «Дзеркала тижня. Україна» Дмитра Мендєлєєва за статтю про комерційний продаж зброї державними структурами на внутрішньому ринку після перевірки «у випадку підтвердження наявності складу злочину». Про це повідомляє газета «Дзеркало тижня. Україна» і наводить копію «Протокольного рішення за результатами наради Президента України з керівниками центральних органів виконавчої влади, які здійснюють керівництво військовими формуваннями, та правоохоронних органів 7 вересня» за підписом першого помічника Президента України, секретаря наради Ю.Оніщенка. Генеральному прокурору України Віталію Яремі доручено: «За результатами проведеної перевірки, у випадку підтвердження наявності складу злочину за ознакою підриву обороноздатності держави притягнути до відповідальності автора статті щодо продажу зброї та військового майна, яка була викладена на сайті Інтернет-видання «Дзеркало тижня». Термін - два тижня».

 

Під час інтерв'ю з главою держави 18 жовтня ведучий каналу ICTV Андрій Куликов поставив питання щодо публікації на сайті газети «Дзеркало тижня. Україна» розслідування про продаж зброї на внутрішньому ринку. «Опубліковано також витяг із рішення наради в Адміністрації Президента, де є такий 20-й пункт, що в разі виявлення складу злочину, який полягає у підриві оборонозданості країни, авторів публікації притягти до відповідальності», - нагадав пан Куликов.

 

У відповідь Петро Порошенко заявив: «Я стверджую, що під час моєї президентської каденції Міноборони зброю на внутрішній ринок не продавало, "Укроборонпром" не продавав. Якщо шановне і поважне видання оприлюднює цю інформацію, то ж не мені ж вас учити, дорогі мої,  має бути дві точки зору. Візьміть іншу точку зору, продемонструйте її, принаймні дасте читачу самому визначити, хто з них правий. Бо, якщо ви кажете, що продали, то скажіть: яку зброя, коли, хто і кому».

 

Президент також підкреслив, що зараз з боку Міністерства оборони і «Укроборонпрому» робиться все можливе, щоб забезпечити армію, навіть, якщо це пов'язане з розривом міжнародних контрактів. «Тому що у нас зараз, як стверджують, що у нас безліч танків, БТРів, все, стан цих танків і БТРів - без двигунів, без приладів, без стабілізаторів, без прицілів, без можливості рухатись - такий, що вони вимагають відновлення боєздатності. Нічого не продано», - додав Петро Порошенко.

 

Глави держави також звернувся до журналістів з проханням відповідальніше готувати свої публікації. «Дорогі друзі, відповідальніше до інформації», - закінчив свою відповідь на питання глава держави.

 

 

Як повідомляла «Детектор медіа», у статті газети «Дзеркало тижня.Україна» «Тінь війни» стверджується, що Міноборони та  «Укроборонпром» «цинічно приторговують тим, чого потребує фронт, влаштувавши колосальний розпродаж зброї на внутрішньому ринку».

 

Доручення притягнути автора публікації до відповідальності викликало у виданні шок. «Шок. Вбивча логіка», - коментує газета. Сама ж позовна заява «Укроборонпрому» та Міноборони до суду, як стверджує видання, «несе доказ незаконної діяльності концерну і його підприємств». «Завдяки тимчасовому  виконувачеві обов'язків генерального директора концерну С. Пінькасу,  редакції вдалося отримати  практично повні дані про згадані в «Тіні війни» договори реалізації на внутрішньому ринку зброї та бойової техніки», - зазначають представники редакції у публікації «Брехня, що вбиває». 

 

«Детектор медіа» візьме коментар у газети «Дзеркало тижня. Україна» щодо позову і заяв Президента України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8337
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду