Комерційний директор УНІАН Сай-Боднар видав документальну повість про свою бабусю

Комерційний директор УНІАН Сай-Боднар видав документальну повість про свою бабусю

27 Вересня 2014
8467
27 Вересня 2014
13:14

Комерційний директор УНІАН Сай-Боднар видав документальну повість про свою бабусю

8467
Комерційний директор УНІАН Сай-Боднар видав документальну повість про свою бабусю
Комерційний директор УНІАН Сай-Боднар видав документальну повість про свою бабусю

Комерційний директор інформагентства УНІАН Сергій Сай-Боднар виступив співавтором документальної повісті «Кохання і муки Магди Хоманн». Також над книгою працював журналіст-аматор із Німеччини Петер Хоманн.

 

Презентація книги відбулася 25 вересня в УНІАН.


Автори є нащадками Магди Хоманн, пише інформагентство «РБК-Україна». Пан Сай-Боднар є онуком героїні повісті, а пан Хоманн - її двоюрідний онук.

 

 

Як стало відомо під час презентації, ця книга - історія німкені, яка була свідком значних історичних для України подій. Під час Першої світової війни Магда Хоманн закохалася у військовополоненого українця Олексу Кучинського і без жодного документа потрапила на українське Поділля. На українській землі вона пережила колективізацію, голодомор, сталінські репресії, ранню втрату чоловіка, віддала синів-близнюків до радянської армії.

 

 

Сергій Сай-Боднар

 

Петер Хоманн

 

Потім почалася Друга світова війна, під час якої її сини билися з її родичами і співвітчизниками. У 1942 році в окупований румунами Могилів-Подільський приїхав брат Магди - Густав, який хотів нарешті забрати сестру, якій ще не було 50-ти, до Німеччини. Але вона відмовилася, оскільки мала дочекатися з війни синів у батьківський хаті. Сини, Петро і Павло, повернулися живими, - у 1945-му і 1946-му роках, але вона їх так і не побачила. У листопаді 1944 року Магду Хоманн арештували кагебсти. У ГУЛАЗі вона і згинула - ніхто не знає, як, де і коли.

 

Володимир Сергійчук

 

Доктор історичних наук, експерт Володимир Сергійчук зазначив, що пан Сай-Боднар показав приклад того, яким корисним може бути пізнання свого коріння. «Доля такої жінки як Магда Хоманн заслуговує на увагу видатних кіномитців. Ми сьогодні часто дивимось серіали - чи турецькі, чи аргентинські - і там дуже багато оповідається про життєві буденності. А доля Магди Хоманн - це доля, яка заслуговує на високе талановите перо та показ на кіноекрані. Доля цієї жінки в умовах української радянської дійсності - трагедія, яка має бути оспівана. І ця доля може бути порівняна з долею багатьох світових літературних героїв...», - сказав пан Сергійчук.

 

Директор департаменту видавничої справи і преси Держкомтелерадіо України Олексій Кононенко висловив жаль з приводу того, що цю книгу не вдалося видати за програмою «Українська книга» для бібліотек, але в той же час зазначив, що як тільки будуть виділені кошти з бюджету, то ця книга буде перевидана для того, аби поповнити фонди бібліотек.

 

 

«Детектор медіа»

Фото надані інформагентством УНІАН

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8467
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду