Савченко знайшли в московському СІЗО №6 – суд за її скаргою на психіатричне обстеження перенесено (ОНОВЛЕНО)

Савченко знайшли в московському СІЗО №6 – суд за її скаргою на психіатричне обстеження перенесено (ОНОВЛЕНО)

26 Вересня 2014
5533
26 Вересня 2014
09:42

Савченко знайшли в московському СІЗО №6 – суд за її скаргою на психіатричне обстеження перенесено (ОНОВЛЕНО)

5533
Савченко знайшли в московському СІЗО №6 – суд за її скаргою на психіатричне обстеження перенесено (ОНОВЛЕНО)
Савченко знайшли в московському СІЗО №6 – суд за її скаргою на психіатричне обстеження перенесено (ОНОВЛЕНО)

Українська льотчиця Надія Савченко, яку тримають у Росії під вартою за звинуваченням у вбивстві журналістів каналу «Россия 1», була етапована з СІЗО у Воронежі (Росія) до московського СІЗО №6 для жінок «Печатнікі». Сьогодні, 26 вересня  російський суд переніс розгляд апеляції захисту української громадянки, який не згоден на примусове психіатричне обстеження підзахисної, на 13 жовтня. Про це повідомляють польська Фундація «Відкритий діалог», що організовує громадську і міжнародну підтримку Надії Савченко, і «Українська правда».

 

Адвокат Микола Полозов підтвердив, що 22 вересня Надію Савченко етапували з воронезького СІЗО, не попередивши про це її захисників. При цьому родичі кілька діб не знали, де вона. Нагадаємо, одне з джерел повідомило їм, що льотчицю везуть до психлікарні у Санкт-Петербузі (Росія).

 

Адвокати власними силами встановили місцезнаходження Надії Савченко у СІЗО №6 Москви тільки 25 вересня.

 

Українську громадянку не могли знайти два дні, бо у цей час її етапували поїздом з Воронежу до Москви. «Поїзд жахливої якості, і за два дні дороги Надію продуло, вона застудила вухо», - зазначив Микола Полозов. Наразі Надія Савченко знаходиться знаходиться в одиночній холодній камері, без телевізора. Лікар у СІЗО призначив їй лікування. Наразі вирішується питання забезпечення Надії Савченко теплими речами -  її етапували у літньому одязі.

 

У СІЗО №6 з українською льотчицею зустрівся її адвокат Ілля Новіков. «Загалом Надія знаходиться у бадьорому настрої, очікує суду по оскарженню психіатричної експертизи», - зазначив пан Новіков. Адвокат Микола Полозов зазначив, що слідство мало інформувати захисніків про будь-які слідчі дії за тиждень, але у справі Надії Савченко слідчі продовжують замовчувати будь-які плани та дії стосовно його підзахисної.

 

«Вона не повинна доводити свою непричетність, адже у РФ все ще діє презумпція невинуватості. Але ми це де-факто робимо для неї. Така робота, як і оскарження експертизи - це все час, який намагається виграти слідство для пошуку нових фантастичних доказів вини, і за цей час багато що може статися», - зазначив Микола Полозов.

 

Адвокат також заявив, що необхідно посилювати тиск на російську владу, адже рішення щодо української льотчиці приймаються на найвищому рівні. «Ми будемо оскаржувати кожну дрібничку, щоб створити вагому базу для прийняття політичного рішення про звільнення Савченко. А рішення може бути прийняте тільки на найвищому рівні влади у РФ. Кожна заява світової громадськості - політиків та громадських організацій - впливають на цей рівень влади, і коли настануть такі умови, така критична маса, коли подальше утримання Надії стане невигідним, і тоді Надю в один день обміняють», - зазначив Микола Полозов.

 

Водночас, повідомляє Фундація, депутат Європарламенту, співголова Президент Групи Зелених у Європейському парламенті Ребекка Хармс не змогла отримати дозвіл на в'їзд до Росії, хоча вона мала дипломатичний паспорт. Нагадаємо, 25 вересня лідер фракції Зелених у Європарламенті Ребекка Хармс планувала приїхати до Москви (Росія), щоб спостерігати за судовим процесом проти української льотчиці.

 

Через три години очікування в аеропорту Ребекку Хармс повідомили, що вона є persona non grata у РФ і порекомендували повернутися до Брюсселю (Бельгія) найближчим літаком. Будь-яка наступна спроба пані Хармс відвідати РФ буде розглядатися як кримінальний злочин з відповідними наслідками.

 

На думку адвоката Марка Фейгіна, який входить до групи захисніків українки, переведення Надії Савченко до Москви - це наступний крок до проведення скандального «психіатричного обстеження», яке відповідає трагічним традиціям репресивної психіатрії СРСР.

 

Відповідно до рішення суду, «психіатричне обстеження» триватиме 30 днів, і в цей час ніхто зі сторони захисту або представників влади України не зможе побачитися з українською льотчицею.

 

Сьогодні, 26 веерсня, Басманний суд Москви переніс розгляд справи української льотчиці Надії Савченко на 13 жовтня на прохання сторони захисту, повідомив адвокат Микола Полозов. За його словами, перенесення відбувся у зв'язку з бажанням Надії Савченко особисто брати участь у процесі. Крім того, за словами пана Полозова, суд погодився з клопотанням слідства і вирішив провести засідання в закритому режимі. Адвокат вважає, що це було зроблено «щоб не ганьбитися перед публікою в суді».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», Україна направила МЗС РФ ноту щодо переведення української льотчиці Надії Савченко, яка утримується під вартою в Росії за звинуваченням у загибелі журналістів каналу «Россия 1», з воронезького СІЗО. Адвокати також зазначають, що у цьому московському СІЗО проти Надії Савченко можуть влаштувати провокації, аби змусити її зізнатись у злочинах, які вона не здійснювала.

 

22 вересня Надію Савченко етапували з СІЗО у місті Воронежі (Росія) до Москви. Про її місцезнаходження адвокатам повідомити у СІЗО відмовились.

 

Водночас, як повідомляє ІТАР-ТАСС, офіційний представник Слідчого комітету РФ Володимир Маркін заявив, що українській льотчиці Надії Савченко призначили психіатричну експертизу в Москві. «Українському військовослужбовцеві Надії Савченко, яка звинувачується у причетності до вбивства російських журналістів під Луганськом, призначена психіатрична експертиза, яку проведуть у Москві», - йдеться у повідомленні.

  

15 вересня Воронезький обласний суд (Росія) відхилив скаргу адвокатів на продовження терміну арешту до 30 жовтня українській льотчиці Надії Савченко, яку звинувачують у загибелі російських журналістів. Раніше  адвокат Микола Полозов заявив, що російські слідчі не змогли надати доказів вини Надії Савченко у загибелі російських журналістів, через  що суд було перенесено з 12 на 15 вересня.

 

Начальник головного слідчого управління СБУ, заступник керівника центру щодо повернення заручників, генерал-майор Василь Вовк заявив, що справу української льотчиці Надії Савченко, яку Росія звинувачує у загибелі журналістів каналу «Россия 1» в зоні АТО на Донбасі,  сфальшовано: журналісти загинули, коли її вже було затримано. Адвокат Надії Савченко Марк Фейгін також наполягає, що українська льотчиця  потрапила вполон до луганських бойовиків ще до того, як загинули російські журналісти Ігор Корнелюк і Антон Волошин, у смерті яких Росія звинувачує українку. 

 

27 серпня суд у Росії відмовився відпустити під заставу і продовжив до 30 жовтня термін утримання під вартою української льотчиці Надії Савченко, звинуваченої у вбивстві російських журналістів. 2 липня Новоусманський районний суд Воронежа взяв Надію Савченко під варту. 9 липня Слідчий комітет Росії (СК) пред'явив їй обвинувачення в пособництві у вбивстві співробітників російської ВДТРК (канал «Россия 1») Ігоря Корнелюка і Антона Волошина, які перебували на території України нелегально і загинули під час обстрілу 17 червня під Луганськом.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5533
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду