Роскомнагляд заблокував сайт інформагентства «Центр журналистских расследований»

Роскомнагляд заблокував сайт інформагентства «Центр журналистских расследований»

5 Жовтня 2015
1679
5 Жовтня 2015
11:14

Роскомнагляд заблокував сайт інформагентства «Центр журналистских расследований»

1679
Роскомнагляд заблокував сайт інформагентства «Центр журналистских расследований»
Роскомнагляд заблокував сайт інформагентства «Центр журналистских расследований»

Роскомнагляд на підставі вимоги Генеральної прокуратури Росії обмежив на території РФ доступ до сайту українського інформагентства «Центр журналистских расследований». Про це повідомляє сайт агентства.

 

У повідомленні, направленому на адресу редакції, говориться, що інформація, «розміщена на інформаційному ресурсі http://investigator.org.ua, містить заклики до масових безладів, здійснення екстремістської діяльності або участі в масових (публічних) заходах, що проводяться з порушенням встановленого порядку».

 

 

В якості публікації, що містить такі заклики, в додатку до повідомлення Роскомнагляд наводить посилання на матеріал Анни Андрієвської «Волонтери батальйону "Крим"».

 

«Автори тексту агітують жителів республіки Крим підтримувати бійців збройного формування "Батальйон Крим", мета діяльності якого - насильницьке повернення території Республіки Крим Україні. У тексті містяться заклики до початку діяльності, спрямованої на повернення Криму до складу України, у тому числі до конкретних дій», - йдеться в додатку до повідомлення Роскомнагляду.

 

Далі наводиться цитата з тексту матеріалу, що дає підстави для такого висновку: «Потреб у українських бійців найближчим часом не зменшиться... Підтримку батальйону "Крим", наприклад, могли б більш активно надавати кримчани. Враховуючи, що своєю головною метою його бійці називають повернення окупованого півострова під контроль України. Слід розуміти, що цього ж хочуть і представники бізнесу, багато з яких теж переселилися з Криму після його російської анексії. То чи не пора почати його повертати?».

 

У Роскомнагляді пропонують видалити інформацію, «що містить заклики до масових безладів» і повідомити про це для проведення перевірки та відновлення доступу до ресурсу. Таке ж повідомлення надіслане на адресу тостера сайту агентства.

 

«Протягом доби з моменту отримання даного повідомлення, провайдер хостингу або інша особа, що забезпечує розміщення в інформаційно-телекомунікаційної мережі, в тому числі в мережі Інтернет, зобов'язані проінформувати про це обслуговуваного ними власника інформаційного ресурсу і повідомити його про необхідність негайно видалити інформацію, що містить заклики до масових безладів, здійснення екстремістської діяльності, участі в масових (публічних) заходах, що проводяться з порушенням встановленого порядку», - йдеться у повідомленні.

 

Видання публікує інформацію, як обійти блокування.

 

«Центр журналистских расследований» - кримське інформагентство, зареєстроване міністерством юстиції України, є медіа-проектом громадської організації «Інформаційний прес-центр». У перші дні окупації Криму будівлю, в якій багато років розміщувався медіа-центр ІСЦ і редакція «Центру журналістських розслідувань», було захоплене проросійськими активістами та озброєними людьми без розпізнавальних знаків. Незважаючи на тиск з боку влади, захоплення і побиття співробітників «самообороною» та арешту всього телевізійного та офісного обладнання, «Центр журналістських розслідувань» продовжував працювати в Криму до вересня 2014 року. Потім редакція була змушена евакуюватися до Києва, де продовжила свою діяльність і громадська організація.

 

Нагадаємо, 13 березня співробітники ФСБ Росії провели обшук в квартирі кримської журналістки Анни Андрієвської.  Як розповіла пані Андрієвська, вона після так званого референдуму про статус півострова залишила Крим і зараз живе в Києві. Батьки повідомили їй про візит до них співробітників ФСБ і обшук, в результаті якого було вилучено комп'ютер її батька.

 

Того ж дня співробітники ФСБ провели обшук в квартирі за місцем прописки редактора «Центру журналістських розслідувань» Наталії Кокоріної. Остання була допитана у кримському управлінні ФСБ як свідок у кримінальній справі, що була порушена за статтею 280.1 КК РФ (публічні заклики до порушення територіальної цілісності Російської Федерації) у зв'язку з публікацією у «Центрі журналістських розслідувань» про волонтерів батальйону «Крим». Анна Андрієвська є у цій справі підозрюваною. Юристи зазначають, що ця кримінальна справа є політично мотивованою, оскільки у матеріалі не міститься жодних закликів щодо порушення територіальної цілісності Росії.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», на початку жовтня Роскомнагляд повідомив редакцію незалежного новинного порталу «События Крыма» (www.sobytiya.info) про обмеження доступу до сайту на території РФ. На разі сайт видання вільно відкривається на материковій частині України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1679
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду