Андрієвська – підозрювана, Кокоріна – свідок у справі за спеціально створеною у РФ «кримською статтею» - Самар

Андрієвська – підозрювана, Кокоріна – свідок у справі за спеціально створеною у РФ «кримською статтею» - Самар

16 Березня 2015
3702
16 Березня 2015
15:49

Андрієвська – підозрювана, Кокоріна – свідок у справі за спеціально створеною у РФ «кримською статтею» - Самар

3702
Андрієвська – підозрювана, Кокоріна – свідок у справі за спеціально створеною у РФ «кримською статтею» - Самар
Андрієвська – підозрювана, Кокоріна – свідок у справі за спеціально створеною у РФ «кримською статтею» - Самар

Колишній автор сайту «Центр журналістських розслідувань» Анна Андрієвська має статус підозрюваної, редактор «Центру журналістських розслідувань» Наталія Кокоріна - свідка у порушеній в анексованому Криму справі за статтею 280.1 Кримінального кодексу Російської федерації щодо публічних закликів до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності РФ. Про це 16 березня під час прес-конференції в Києві повідомила керівник «Центру журналістських розслідувань» Валентина Самар.

 

Нагадаємо, 13 березня Наталію Кокоріну затримали співробітники ФСБ після обшуку у квартирі у Сімферополі (АР Крим), де вона була прописана. Її допитували протягом шести годин і не допускали адвоката. Того ж дня співробітники ФСБ провели обшук у квартирі батьків іншої кримської журналістки Анни Андрієвської, яка після анексії півострова залишила Крим і зараз мешкає в Києві.

 

«З протоколу, який показували батькам Анни, ми зрозуміли, що, скоріш за все, відкрито одну кримінальну справу, де Анна Андрієвська - підозрювана, а Наталія Кокоріна свідок. Ця стаття була введена в КК Росії відразу після анексії Криму. До кримінально-карних діянь були віднесені публічні заклики до порушення територіальної цілісності РФ - тобто невизнання анексії. Адже в Росії це називають возз'єднанням і поверненням додому», - зазначила пані Самар.

 

Вона також повідомила, що справу порушено за ч.2 цієї статті, в якій мова йде про поширення закликів у ЗМІ, в тому числі - в інтернеті. За словами Валентини Самар, ця справа - перший випадок, коли статтю порушували щодо журналістів.

 

«Хоча і у нас, і у правозахисників від початку були побоювання, що ця стаття буде спрямовуватися насамперед проти ЗМІ, стане способом тиску на них. Її порушили щодо журналістів, що співпрацюють з інформаційною агенцією, яка зареєстрована у Міністерстві юстиції України, редакція і  юридична адреса якої знаходиться в Києві. Після цього прецеденту ми зрозуміли, що ФСБ чи інші правоохоронні органи РФ можуть відкривати кримінальні справи щодо будь-якого журналіста і видання з України чи іншої країни, яке у своїх матеріалах ставитиме питання про законність приєднання Криму до РФ. Ми вже мало чому дивуємося, бо в Криму люди прав не мають», - додала пані Самар.

 

Вона підкреслила, що фактом відкриття цієї справи порушується одна з базових норм права - територіальна підслідність.

 

Міра покарання за цією статтею КК РФ передбачає до п'яти років позбавлення волі. Пані Самар додала, що їй не відомо, чиї ще імена можуть фігурувати у цій справі. «Будь-хто, і я як головний редактор в тому числі», - розповіла вона.

 

Валентина Самар додала, що після цього інциденту «Центру журналістських розслідувань» доведеться вживати більше заходів для захисту людей, які з ними співпрацюють. «Тепер співпраця з Наталією Кокоріною та іншими нашими журналістами, які перебувають в Криму, буде тимчасово припинена», - заявила вона.

 

В цілому ж до захисту кримських журналістів, за словами пані Самар, залучатимуться як українські, так і російські правозахисники. «Такі пропозиції є від відомого об'єднання правників Росії. На цей прецедент ми відповімо своїм прецедентом»,- розповіла вона.

 

За словами керівника «Центру журналістських розслідувань», наразі абсолютно неможливо прогнозувати правові дії так званих правоохоронних органів РФ у Криму в настільки неправовій ситуації.

 

Пані Самар також повідомила, що цю справу веде Марина Савчук - колишній старший слідчий Главку СБУ України в Криму з особливо важливих справ.

 

«Я хочу назвати це прізвище, щоб українці його знали. Саме Марина Савчук вела справу «Центру журналістських розслідувань» в 2012 році. Тоді під час виборів на наш сайт здійснювалися потужні DDoS-атаки. Ми подали заяву до СБУ, справу відкрили, вона розслідувалася, а потім була тихенько прикрита начебто через те, що ніяких збитків наш Центр не поніс, хоча якийсь час наші співробітники не мали змогу працювати, а читачі - отримувати інформацію», - розповіла Валентина Самар.

 

Анна Андрієвська, яка теж була присутня на прес-конференції, розповіла «Детектор медіа», що вже 10 років не живе у квартирі, до якої приходили представники ФСБ, а Крим вона залишила одразу після анексії і не змінювала громадянства. «Якщо моєму захисту вдасться довести, що я - не є громадянкою Росії і до мене не можна застосовувати норми російського законодавства, це може стати допомогою для позитивних зрушень у справах кримських політв'язнів Олега Сенцова, Олександра Кольченка та інших, яких наразі судять як громадян Росії, хоча вони так само, як я, не отримували російських паспортів після анексії Криму», - зазначила журналістка.

 

Нагадаємо, представниця ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович засудила залякування незалежних журналістів у Криму та закликала негайно звільнити журналістку Наталю Кокоріну.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін також висловив вимогу до Росії звільнити Наталю Кокоріну.

 

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає, що єдиний інструмент захисту журналістів в Криму від репресій - максимальний розголос.

 

Голова Незалежної медіапрофспілки України Юрій Луканов вважає, що обшуки в квартирах кримських журналісток - це спроба кримської влади чинити на них тиск.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3702
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду