Мінкульт планує підписати угоду щодо участі України у «Креативній Європі»

Мінкульт планує підписати угоду щодо участі України у «Креативній Європі»

20 Квітня 2015
2019
20 Квітня 2015
11:30

Мінкульт планує підписати угоду щодо участі України у «Креативній Європі»

2019
Мінкульт планує підписати угоду щодо участі України у «Креативній Європі»
Мінкульт планує підписати угоду щодо участі України у «Креативній Європі»

Міністерство культури України планує завершити роботу, необхідну для підписання Угоди між Європейським Союзом і Україною щодо участі України у програмі «Креативна Європа» (Creative Europe), у 2015 році. Про це повідомляє сайт Національної спілки кінематографістів України (НСКУ), посилаючись на інформаційний запит до Міністерства мінінстерстав культури.

 

Із запитом редактор сайту НСКУ Сергій Васильєв звернувся до міністра культури з питань європейської інтеграції Андрія Вітренка. Згодом запит було передано до Міністерства культури за належністю.

 

Як ідеться у відповіді Мінкультури, Європейська Комісія з питань освіти і науки пропонує Україні приєднатися до програми за символічний внесок. Загалом, як уточнили в міністерстві, умови участі у програмі ЄС «Креативна Європа» визначаються Європейською комісією індивідуально для кожної країни і включають в себе розрахунок розміру обов'язкового щорічного внеску, а також умови одержання гранту на співфінансування діяльності національного Бюро програми з бюджету програми «Креативна Європа» (не перевищує 50% національного бюджету на функціонування Бюро і не перевищує встановлений максимум, визначений для кожної країни індивідуально).

 

Як відзначили у Мінкультури, нині запропонований європейською стороною проект Угоди згідно з українським законодавством проходить внутрішньодержавну процедуру, необхідну для підписання цього міжнародного договору. При цьому з боку України центральними органами виконавчої влади, причетними до опрацювання питання участі у програмі ЄС «Креативна Європа», висловлена низка пропозицій і зауважень до проекту тексту Угоди. У зв'язку з цим наразі проводяться консультації з європейською стороною щодо можливості їх врахування у проекті тексту Угоди.

 

Завершити підготовчу роботу для підписання Угоди Мінкультури планує у 2015 році.

 

Нижче подаємо відповіді Міністерства культури на запитання редакції сайту НСКУ повністю:

 

«-Яке з відомств визначене відповідальним і проводить роботу з підготовки підписання угоди про входження України в програму «Креативна Європа»?

-На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 17 вересня 2014 року №847 щодо імплементації Угоди про асоціацію між Україно, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, Міністерство культури України спільно з причетними центральними органами виконавчої влади здійснює опрацювання питання щодо можливості участі у програмі ЄС «Креативна Європа», розрахованої на період 2014-2020 роки.

 

-У ЗМІ опубліковано інформацію про те, що Україні було запропоновано долучитися до програми за символічний внесок в 1 євро. Чи відповідає вона дійсності? Якою є реальна сума внеску?

-Умови участі у програмі ЄС «Креативна Європа» визначаються Європейською комісією індивідуально для кожної країни і включають в себе розрахунок розміру обов'язкового щорічного внеску, а також умови одержання гранту на софінансування діяльності національного Бюро програми з бюджету програми «Креативна Європа» (не перевищує 50% національного бюджету на функціонування Бюро і не перевищує встановлений максимум, визначений для кожної країни індивідуально).

 

З метою з'ясування більш конкретних умов приєднання до програми та можливостей приєднання на пільгових умовах Міністерство культури України спільно з Представництвом України при ЄС провело неформальні консультації з Генеральним директоратом Європейської Комісії з питань освіти і науки, за результатами яких одержало проект Угоди між ЄС та Україною щодо участі України у програмі «Креативна Європа», який є пропозицією європейської сторони щодо участі України у програмі на пільгових умовах із сплатою символічної суми вступного внеску на перший рік.

 

-Якими є перешкоди на шляху приєднання до програми «Креативна Європа»?

-Станом на сьогодні запропонований європейською стороною проект Угоди згідно з українським законодавством проходить внутрішньодержавну процедуру, необхідну для підписання цього міжнародного договору.

 

-Що не влаштовує Україну в угоді, яку пропонують підписати для приєднання?

-Центральними органами виконавчої влади, причетними до опрацювання питання участі у програмі ЄС «Креативна Європа», висловлена низка пропозицій і зауважень до проекту тексту Угоди. У зв'язку з цим наразі проводяться консультації з європейською стороною щодо можливості їх врахування у проекті тексту Угоди.

 

-Коли Україна планує приєднатися до цієї програми?

-У 2015 році Міністерство культури України планує завершити роботу, необхідну для підписання Угоди між Європейським Союзом і Україною щодо участі України у програмі «Креативна Європа». Про результати проведених консультацій та прийняття відповідного рішення Міністерство своєчасно інформуватиме громадськість».

 

Нагадаємо, українські кінематографісти роками очікують на приєднання України й  міжнародної програми «Єврімаж», яка, як і «Креативна Європа», комплексно розглядає питання фінансування кіногалузі.

 

«Детектор медіа»

Фото - сайт НСКУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2019
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду