І все ж таки ми – істинні арії!

26 Листопада 2012
33467

І все ж таки ми – істинні арії!

33467
Успіх у глядачів фільму «ДНК-портрет нації» («Україна») засвідчив відставання українського телевиробництва від загального світового тренду...
І все ж таки ми – істинні арії!

За підсумками прем`єрного показу, який відбувся 8 листопада, проект власного виробництва телеканалу «Україна» з науково-пафосною назвою «ДНК-портрет нації» (сценарій Іларіона Павлюка, постановка Володимира Рибася) показав досить високі результати. Здається, цифри на виході перевищили навіть найсміливіші оцінки менеджменту каналу. Прем'єрі передувала досить широка презентація проекту, за кілька тижнів фільм повторили в ефірі.

 

Але згаданий хороший результат досить умовно співвідноситься з широким представленням результатів роботи цілої команди. Аналітики підтвердять: у більшості випадків гучна презентація на виході дає в гіршому випадку мінусовий, у кращому - нульовий результат. Так само повторний показ у ранковий час 24 листопада обумовлений лише нормальним ставленням каналу до продукту власного виробництва, а не сакральним: «На прохання телеглядачів». Успіх окремо взятого проекту «України» та команди пана Павлюка слід розглядати та аналізувати ширше - як новий тип телевізійних історій, котрі реально хочуть і готові дивитися українці.

 

Я наперед згоден із усіма претензіями, які готові висунути колеги до мене як автора цього тексту (замазуха тощо. - А.К.), та з іншими, висунутими вже до авторів проекту. Мовляв, інформація про походження українців - ні, не так, із великої літери, Українців - знаходиться в вільному доступі. Все це описано в книжках, обсмоктано в інтернеті як на спеціалізованих сайтах, так і на форумах. Тож не треба великого розуму й великих грошей, аби поїхати до Німеччини, здати в експериментальну лабораторію зібраний в українців генетичний матеріал, замовити експертизу, отримати результати, назвати їх «шокуючими» й подати глядачеві цю телестраву, приготовану за рецептом такого собі науково-популярного детективу а-ля Ден Браун.

 

Адже і без каналу «Україна» кожен грамотний українець знає: ми - нащадки аріїв. Саме їхні гени складають майже половину ДНК кожного задіяного в проекті постачальника генетичного матеріалу. Й за великим рахунком - кожного, хто народжений в Україні чи має українське коріння. Бо до уваги брався середній результат. Скептики готові сміятися навіть із того, що дослідники в фільмі пішли далі: довели науковим шляхом, що українці ведуть свій початок навіть не від, вибачте за тавтологію, аріїв, а від жінок не встановленого поки походження. Бо зачинають чоловіки. Але виношують та народжують - жінки. Обираючи собі батьками своїх дітей переможців, у нашому випадку - згаданих всує аріїв.

 

Це всі претензії до проекту й до результатів клопіткої роботи знімальної групи, чи їхній перелік розшириться, на цю хвилину мені не відомо. Я напевне знаю інше: арійське походження українців справді не новина, та всяку стару казку можна й варто розповідати на новий лад. Так, хтось мусив додуматися перевірити цю легенду за допомогою сучасних наукових експериментальних технологій. Генетичний код не лише пересічного українця, а й відомих людей на кшталт співака Олександра Пономарьова та актора Богдана Бенюка встановлюють, можна сказати, в режимі реального часу на наших очах. Хоча, звісно, між здачею аналізів та отриманням результатів минає певний період. Відкриття в Руслани Писанки та Альони Вінницької невідомих навіть їм самим прадавніх генетичних зв'язків - маленька сенсація в рамках проекту, проте - не сенсація всеукраїнського масштабу. Постановочні зйомки - лише на належному рівні, більше нічого сказати не можна.

 

Словом, чесноти проекту, починаючи з очевидності висновків, можна при бажанні досить легко перетворити на його недоліки. Головним із яких буде сакральне: «Ну і шо? Кого ти хотєл удівіть?». Професійно розказану просту історію можна, за українською народною традицію, звести до формули «надто все у вас, хлопці, просто». Тему, котра, як російська влада в жовтні 1917 році, буквально лежить на поверхні, без проблем можна обізвати затяганою та надто банальною. І відмовка: «Спробуй зроби сам!» наштовхнеться на відповідь: «Давайте бабло - зроблю!». Незалежно від сказаного та несказаного, фільм «ДНК-портрет нації» все ж сподобався глядачам, що засвідчили відповідні рейтинги.

 

Але тут варто зупинитися й окреслити трошки іншу проблему: глядачам, виявляється, дедалі частіше подобається телепродукт, виробництво якого не перетворилося на систему та не стало основним орієнтиром телевізійних менеджерів. Документальні, науково-популярні фільми, серіали, навіть повнометражні телефільми - це те, що ми в Україні переважно закуповуємо і не часто запускаємо в лінійне системне виробництво. Цим українське телебачення кардинально відрізняється навіть від російського, на чому не так давно наголосила Дарина Фіалко, нинішній гендиректор російського каналу ТВ-3, а не так давно - співробітниця каналу «1+1», у своєму інтерв'ю газеті Cinemotion (№35, 2012). За словами пані Фіалко, реаліті-шоу (де звичайні люди міняють зовнішність, одружуються, співають, танцюють, готують та виконують інші задані продюсерами завдання) на російському телебаченні - продукт допоміжний (виділено мною. - А.К.). Прайм-тайм же займають документальні фільми й серіали власного виробництва (виділено мною. - А.К).

 

У нас же все чомусь навпаки: реаліті-шоу дешевші, тому вони виробляються для праймів, практично дублюють одне одного, танці та кулінарія контрпрограмуються, проте корисної для себе інформації, навіть такої ніби елементарної, як аналіз ДНК нації - нуль цілих нуль десятих. Знаєте чому? Бо розказати найпростішу історію треба вміти й хотіти, саме в такий послідовності. Так само, як варто хотіти та вміти її вислухати - це вже до телевізійного менеджменту.

 

Свого часу ваш автор високо оцінив зусилля тих, хто робив «Танці з зірками», «Україна має талант!», «Міняю жінку». Далі лишаюся при своєму: професіонали лишилися професіоналами. Проте вони та їхні колеги з року в рік, від сезону до сезону розповідають одні й ті самі історії. Згоден, все це далі мусить лишатися в ефірах. Проте саме як допоміжний продукт, котрий справді бути належної якості. Тоді як документалістика, науково-популярні та ігрові фільми - ось заради чого глядачі, не побоюся цих слів, усього світу вмикають свої телевізори. І окремо взятий проект про визначення генетичного коду українців красномовно це доводить - вкотре судимо за цифрами.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
33467
Читайте також
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
кокотюха
4175 дн. тому
давайте домовимося хоча б тут, що ліпше обирати - фільм, про який ідеться, чи кулінарні змагання. модельована ситуація близька до реальної, а дивитися щось хочеться, бажано - власного виробника...
аналитик
4176 дн. тому
"Может быть ДНК не лучший его (Павлюка) фильм ?" - сомневается и утверждает автор. А сколько еще таких НЕ ЛУЧШИХ фильмов будет подано? Когда и кто сможет сделать так, чтобы зритель без помпезной рекламы, без красных дорожек, без громких обещаний смог единогласно сказать: "Вот это вещь, вот это работа!!!" Документалка, это не новостные сюжеты, а намного глубже, и требует доказательств и новизны фактов. Я не могу вспомнить о чем фильм... помню только то, что мы арийцы - то, о чем много раз читал в интернете. Значит - не отложилось, значит не зацепило. А это значит - все старания менеджеров напрасны...
Мнение
4176 дн. тому
О чем спор? Наверное кого-то турнули на этапе производства или зажали денег, вот и сливаются производственные недоделки... А фильм то что надо для УТ-1. Для Интера или Украины надо подымать выше планку... Чего искренне желаю обеим каналам!!!. Кому скучно смотреть эти каналы смотрите Зеленского на 1+1!
коллега
4176 дн. тому
Не завидуйте. Павлюки сорвали бабло и забыли как это было, а вы до сих пор думаете, чем сумел автор фильма убедить руководство канала пойти на такой пиар и риск. Силенок было мало, а может времени. Сыровато и неубедительно. Идея - супер, воплощение - примитивное. Звиняйте, но правда, есть правда(((. А что скажут другие зрители, которых рекламой заманили посмотреть?
зритель
4176 дн. тому
"Многоуважаемый" авторТВ. Красная дорожка в кинотеатре"Жовтень" еще не признак гениальности фильма. WHO IS Павлюк? В чем оригинальность и многосложность? Просветите, сравнивальщик.
Андрій
4176 дн. тому
Андрію, який Ви молодець! Все просто і зрозуміло. А я то гадав, що мені лише здалося, що реклами було більше ніж користі від перегляду. Факти то давно відкриті, Німецька лабораторія НЕ ЗАСЕКРЕЧЕНА, режисура справді шкутильгає, від біганини жінки з дитям по лісі динаміки не додавалося. Кому і навіщо такі "понти"? Де здоровий глузд і аналіз поважного каналу. Мої знайомі тільки, даруйте, плювались і шкодували про марно витрачений час на перегляд. Прикро і сумно, відчуття, наче українця обікрали.
авторТВ
4176 дн. тому
"Уважаемый" зритель! Илларион - профессиональный документалист! Может, ДНК, не лучший его фильм, но идея оригинальна и многосложна. А что такое Брама часу?? Неродившийся бездарный проект Интера?? и WHO IS Дмитрий Овечкин??? Думайте, с кем сравниваете!!!!
зритель
4176 дн. тому
При такой промо-рекламе показатели должны быть больше. Количество просмотров на ютюбе мизерное. все бла-бла, никаких док. потверждений, режисура плохая, идея уже была ( смотрите "Брама часу" - Димы Овечкина). Реальных иследований не было, реконструкции для отмывания денег, смысла нет. Все понты, понты ... в стиле Ларика
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду