Пастка соцмереж для офіційних осіб

Пастка соцмереж для офіційних осіб

25 Червня 2014
8028
25 Червня 2014
14:05

Пастка соцмереж для офіційних осіб

8028
Чи не через те й спостерігаємо ми сьогодні так багато неточної, передчасної, перебільшеної, суперечливої інформації, що наші офіційні особи надають перевагу інформуванню суспільства через соцмережі, а не в офіційний спосіб? Що можуть зробити з тією інформацією дипломати? Взяти до відома — так, можуть. Офіційно послатися на запис у «Фейсбуку» — ні, не можуть...
Пастка соцмереж для офіційних осіб
Пастка соцмереж для офіційних осіб

Здавалося б, буцімто так. Розповідаючи про перебіг антитерористичної операції, ЗМІ повсякчас цитують керівних силовиків, посилаються на них, переповідають їхні слова. Інформація з перших рук? От тільки надто вже часто першоджерелами цих повідомлень виступають пости керівників силових відомств у соціальних мережах. Натомість посилань на офіційні релізи Міністерства внутрішніх справ, Міністерства оборони, Служби безпеки України тощо майже й не пригадати.

 

Свіжий приклад. Новина: «Нацгвардия захватила российский БТР». «Аваков документально доказал, что террористам поставляется техника из России», - й посилання на «Фейсбук» Арсена Авакова. Ще одна новина: «Аваков подчёркивает, что захваченный бронетранспортёр прибыл из российской войсковой части, о чём свидетельствует учётная книжка БТРа. "Это для дипломатов и сомневающихся", - написал он на своей странице в Facebook и привёл фото документа».

 

Тому самому було присвячено й репліку міністра внутрішніх справ у блозі на «Українській правді «Кому ещё не хватает доказательств?». Ще один виступ у блозі на «Укрправді»: «Ложь и правда».

 

Усе це дуже добре. Відроджується традиція виступів політиків у ЗМІ - не лише інтерв'ю та синхронів, а й авторських текстів. Арсен Аваков та інші високопосадовці демократично й оперативно інформують широку громадськість про стан справ, про поточні події. Вони йдуть у ногу з часом, використовуючи всі наявні канали поширення інформації.

 

Але є й зворотній бік цієї ситуації. Що таке соціальні мережі? Це сфера приватної комунікації. Солідним і респектабельним джерелом інформації вони не є за визначенням - бо їх не створювали для того. «Для дипломатов и сомневающихся», - написав Аваков на своїй сторінці. Але що можуть зробити з тією інформацією дипломати? Взяти до відома - так, можуть. Офіційно послатися на запис у «Фейсбуку» - ні, не можуть. Використати як офіційний аргумент у відносинах із тією ж таки Росією - тим паче не можуть, бо хіба мало хто й мало що може заявити у приватному спілкуванні, яким і є «Фейсбук»? Дипломатична нота, офіційна заява Міністерства закордонних справ, чи Міністерства внутрішніх справ, чи ще якоїсь офіційної установи, слідчої комісії, зрештою - все це були б аргументи; пост у «Фейсбуку» - ні. А от із офіційними джерелами інформації в нас відбувається щось не надто зрозуміле - точніше, майже нічого не відбувається.

 

Чи є знайдена облікова книжка БТРу доказом? І так, і ні. Первинним доказом, свідченням - безсумнівно, є. На остаточний і беззаперечний доказ вона може перетворитися тільки після того, як експертиза підтвердить її автентичність. А чи міністр внутрішніх справ того не знає? Тобто, перш ніж вести мову про доказ без визначення «можливий» або «ймовірний», треба було провести певну офіційну процедуру - й офіційно ж оприлюднити її результати. І це стосується далеко не лише цього прецеденту.

 

Зрештою, чи не через те й спостерігаємо ми сьогодні так багато неточної, передчасної, перебільшеної, суперечливої інформації, що наші офіційні особи віддають перевагу інформуванню суспільства через соцмережі, а не в офіційний спосіб?

 

Західні політики теж поширюють інформацію через соцмережі? Так. Але яку? Пригадаймо епопею зі псевдоєвроінтеграцією Януковича. Тоді, восени й на початку зими, ЗМІ мало не щодня цитували пости в соцмережах Штефана Фюле, Карла Більдта, Радослава Сікорського, інших європейських політиків. Але що то були за висловлювання? Це були оціночні судження, причому суто власні, приватні. Подеколи - факти, але такі, що вступали в колізію з офіційною позицією Євросоюзу та країн - його членів. Пригадаймо резонансне грудневе висловлювання Фюле про те, що ЄС призупиняє переговорний процес із Україною - хоча я й дотепер схиляюся до того, що переклад із англійської був не зовсім чітким, і Фюле мав на увазі, що «переговори призупинилися», тобто «загальмували». (До речі, це реальна проблема Євросоюзу, та й не лише його: дуже частими є ситуації, коли ані для промовця, ані для аудиторії англійська мова не є рідною, але виступи відбуваються саме нею. Цю обставину мусять мати на увазі й ЗМІ.) Так от, офіційно ані про яке призупинення ЄС не заявляв, офіційно його позиція залишалася незмінною. А слова Фюле? А вони словами й залишалися - зважаючи на місце й спосіб їх оприлюднення.

 

У соцмережах виступали громадянин Більдт та громадянин Фюле, але не міністр Більдт і не єврокомісар Фюле. В офіційно-дипломатичному розумінні їхні слова в соцмережах не важили нічого.

 

А тепер дозвольте трохи приватного. Моя дуже давня й дуже добра знайома, що нині живе у Нью-Йорку й працює в банку, у свої сорок чотири їздила на роботу на роликах - бо вважала, що так найзручніше. Але на порозі банку вона залишала ролики й перевзувалася в туфлі - попри те навіть, що, можливо, банківськими коридорами пересуватися на роликах було б також зручніше. Отак і з нашою проблемою: виступи в соцмережах і в офіційному контексті мають різну мету, різне застосування й різне призначення - й не можуть підмінювати одне одного. Що мені нагадує нинішня фейсбукова публічність - то це ситуацію одразу після Помаранчевої революції. Тоді теж публічність вирувала через край, але й тоді вона була не такою й не там, де треба; тоді вона теж була переважно приватного характеру й, відтак, «повз касу». Чим вона закінчилася, у що виродилася - про те краще вже не нагадувати.

 

І дозвольте трохи резонерський висновок: допоки наші владні мужі не відрізнятимуть, не відмежовуватимуть офіційного від приватного, людину Себе від посадовця Себе - вести мову про перезавантаження влади буде дуже й дуже передчасно.

 

Фото - www.dw.de

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8028
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду