Нікіта Міхалков заявив на «Бесогон ТВ», що бачить окупацію території України як «звільнення»

Нікіта Міхалков заявив на «Бесогон ТВ», що бачить окупацію території України як «звільнення»

17 Березня 2014
7458
17 Березня 2014
14:04

Нікіта Міхалков заявив на «Бесогон ТВ», що бачить окупацію території України як «звільнення»

7458
Нікіта Міхалков заявив на «Бесогон ТВ», що бачить окупацію території України як «звільнення»
Нікіта Міхалков заявив на «Бесогон ТВ», що бачить окупацію території України як «звільнення»

Класик російського кіно, автор проекту «Бесогон ТВ» Нікіта Міхалков радіє твердженням харків`ян про те, що до Криму та на Схід України «прийшли наші». Про це він розповів у випуску програми «Бесогон ТВ» «Освобождение! Письмо харьковчанина», де зачитав текст Андрія Авраменка з Харкова. Цей лист, як зізнався метр, дуже його схвилював.

 

У відеозверненні пан Міхалков озвучує сумнів харків`янина у тому, чи потрібна взагалі українському народові незалежність: «А кому всі ці роки наша головна цінність - Незалежність служила? Владі, політикам і олігархам...».

 

Також пан Міхалков тиражує судження щодо військової інтервенції у Крим: «А може, це не окупація? А може, це йде звільнення? Це прийшли наші, коли вже майже зовсім не залишилося надії, коли ми вже майже здалися».

 

Завершує випуск автор «Бесогона ТВ» побоюваннями, що над автором листа, який так припав до душі Міхалкову, можуть вчинити розправу. «Я всіма фібрами, всією шкірою відчуваю цей справжній, непоказний біль, який здолав страх за те, що може послідувати після опублікування цього листа. Я дуже вірю в те, що цього не станеться. Але я хотів би, щоби цим листом прониклися всі», - зазначив Нікіта Міхалков.  

 

Це вже не перший випадок, коли пан Міхалков критикує ідею збереження цілісності України. У попередньому випуску «Бесогона ТВ» він розглянув реакцію на звернення українських кінематографістів щодо ситуації в Україні. Відгук було викладено в двох заявах - Спілки кінематографістів Росії та Кіноспілки (професійного об'єднання працівників кіноіндустрії, альтернативної Спілці кінематографістів Росії).

 

Нагадаємо, у своєму зверненні українські кінематографісти закликали російських колег не допустити збройного конфлікту між двома країнами Також автори звернення назвали пропагандистським міфом твердження, що серед учасників масових виступів в Україні переважають фашисти і націоналісти. Вони також категорично відкинули заяви про утиск прав російськомовних мешканців країни.

 

Пан Міхалков зачитав «улюблені місця» з відповідей обох російських спілок. Однак акцентував, що лист Кіноспілки, під яким підписалися документалісти Марина Разбєжкіна, Віталій Манскій, режисер Борис Хлєбніков, критик Володимир Матізен та інші, надто вже критикує російську владу.

 

Критично Міхалков відізвався і про самих авторів листа: «Це та категорія людей, яка завжди з будь-якого приводу стає в опозицію. Гадаю, було би правильно в Думі дати їм кабінети, консультантів в органах влади, щоби кожний проект, який в носиться в Думу, вони розглядали. І якщо відповідатимуть: «Та ви що - з розуму зійшли?», слід приймати його в першому читанні. А якщо вони хвалять законопроект, в жодному випадку його не приймати. Бо вони існують в розрізі з інтересами більшості, яка живе в країні».

 

Також пан Міхалков не погодився з твердженням українських кінематографістів щодо того, що в Україні добре ставляться до росіян. На підтвердження він навів дослівно довгу цитату з форуму ВО «Свобода», підкресливши, що представники партії входять до складу Верховної Ради.

 

Зокрема, там наведені такі слова: «Щоби створити дійсно Українську Україну у містах сходу та півдня, однієї лише люстрації буде замало, треба для цього взагалі скасувати парляментаризм, зборонити всі політичні партії, націоналізувати всю промисловість, всі ЗМІ, заборонити ввіз в Україну будь-якої літератури з РФ, заборонити друк будь-чого російською мовою, навть букваря, повністю замінити керівний склад держслужбовців, управлінь освіти, військовослужбовців (особливо на сході), фізично ліквідувати всю російськомовну інтелигенцію та всіх українофобів (швидко, без суда і слідства розстріляти. Реєстр українофобів у своєму терені може скласти будь-який свободівець), стратити всіх членів антиукраїнських партій та організацій, не тільки проросійських, а й прорумунських, проугорських, протатарських».

 

При цьому Нікіта Міхалков не згадав, що йдеться під анонімну публікацію (вона належить чоловіку, який підписався «корінним мешканцем Сходу»), опубліковану на форумі ВО «Свобода» 22 грудня 2010 року.

 

Режисер все ж акцентував, що окремі люди не можуть відповідати за весь Майдан. Однак відзначив: «Тягнибок і Ярош - це вороги. З ворогами можна або воювати, або домовитися».

 

Також кінематографіст звинуватив нову українську владу в тому, що вона не виконує обіцянок. На завершення він висловив підтримку українським колегам і сподівання, що все вирішиться «правильно». «Але я дуже прошу так чи інакше спробувати всіх почути» та закликав українських кінематографістів відчувати загальну температуру», - нагадав Нікіта Михалков про речі рівня «середньої температури по лікарні».

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7458
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду