Термін «тітушки» почали використовувати західні ЗМІ

11 Грудня 2013
7842
11 Грудня 2013
17:32

Термін «тітушки» почали використовувати західні ЗМІ

7842
Термін «тітушки» почали використовувати західні ЗМІ

Вчора, 10 грудня, визначення  «тітушкі» використала у своїй публікації польська Gazeta Wyborcza, раніше термін використали також «Радіо Свобода», телеканал France24 і Норвезька мовна корпорація NRK. Про це повідомляє «ЛігаБізнесінфо».

 

Термін «тітушко» став використовуватись українською пресою після нападів «людей спортивної статури» на учасників опозиційної акції «Україна, вставай!» 18 травня. Зокрема того дня від дій мешканця Білої Церкви Вадима Тітушка постраждали київські журналісти Владислав Содель та Ольга Сніцарчук. З того часу в українських ЗМІ, інтернет-виданням і соцмережах прізвище «тітушко» почало використовуватись як прозивний термін.

 

Під «ті тушками» у ЗМІ розуміються молоді люди міцної статури, спортсмени, яких наймають за гроші для здійснення протизаконних методів перешкоджання конституційним організованим проявам громадського опору. Тепер термін  titushki  (варіант - titushky , tytushki , tytushky) почали використовувати і західні ЗМІ.

 

Характеристику  titushki  у своїй публікації про Україну використувало польське видання Gazeta Wyborcza.  «Будівля делегації ЄС заблокували titushki - хулігани.  «Блокуємо вашу будівлю, тому що ви робите те ж саме з нашими», - сказали вони. Їх було приблизно 200», - повідомила веб-версія газети в хроніці подій українського Євромайдану.

 

Визначення слову titushki  можна знайти в іспанській версії Wikipedia (в українській та російській воно вже є давно).

 

Журналісти англомовної версії «Радіо Свобода» пішли далі і підготували цілий глосарій українських неологізмів, наприклад,  zek  і пояснення , що означає If you're not jumping , you're a Moskal.

 

Журналісти телеканалу France24 присвятили проблематиці titushki  великий репортаж в рамках сюжету про Україну.

 

 

Термін titushki також використаний у статті Норвезької мовної корпорації (NRK).

 

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 18 травня, під час мітингу опозиції (близько 14.20) невідомі у спортивних костюмах до крові побили журналістів Ольгу Сніцарчук та Владислава Соделя. Це відбувалося на очах правоохоронців, які не захищали журналістів, хоча ті зверталися по допомогу.

 

Суд визнав суд Вадима Тітушка винним у вчиненні хуліганських дій проти журналістів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7842
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
журналист
3788 дн. тому
цирк да и только!) это просто по методу шапокляк: "хорошими делами прославится нельзя")
мостюк
3789 дн. тому
треба його на обкладинку тайм)
Qcumber
3789 дн. тому
А почалось все з українських журналюг...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду