Свидовець: чому програш забудовників у Верховному Суді спонукав Дубінського і місцеву владу поширити фейки?

Свидовець: чому програш забудовників у Верховному Суді спонукав Дубінського і місцеву владу поширити фейки?

14 Жовтня 2024
266
14 Жовтня 2024
15:28

Свидовець: чому програш забудовників у Верховному Суді спонукав Дубінського і місцеву владу поширити фейки?

Ірина Федорів
голова громадської ініціативи «Голка»
266
9 жовтня Верховний Суд задовольнив позов, який 7 років супроводжувала організація «Екологія. Право. Людина», що відстоювала 7 років одну з найбільш мальовничих місцевостей у Карпатах — Свидовець.
Свидовець: чому програш забудовників у Верховному Суді спонукав Дубінського і місцеву владу поширити фейки?
Свидовець: чому програш забудовників у Верховному Суді спонукав Дубінського і місцеву владу поширити фейки?

Ірина Федорів, голова громадської ініціативи «Голка»

Перед засіданням громадська ініціатива «Голка», до якої звернулися місцеві мешканці, включилася в адвокаційний процес, і ми видали на «Лівому березі» текст учасниці Мережі активних громадян Тетяни Шаміної (7 жовтня), а за день до засідання вийшов сюжет, який розмістили наші медіапартнери з «Еспресо».

І от у середу, 9 жовтня одразу після того, як у Верховному Суді лобісти курорту-монcтра програли справу щодо захисту Свидовця, на сторінці Олександра Дубінського з’явися пост із черговим фейком. Якщо місяць тому Дубінський на своєму телеграм-каналі нам приписував куратора голову Офісу президента Андрія Єрмака, то в жовтні сам же Дубінський його змінив на… Олега Татарова — одного з ключових посадовців часів Євромайдану, який зараз є заступником Єрмака. 

  
Знімок екрана з фейсбук-сторінки Дубінського

Смішно сказати, але Дубінський, який сам писав, що він був куратором «Слуг народу» на Київщині, запевняє, що виборчу кампанію активістів у Коцюбинському, які вирішили стати на захист Біличанського лісу, курувало… ГУР РФ. Це при тому, що в селищі активісти самі скидалися грошима на друк листівок. На одного кандидата в селищі треба максимум пару сотень листівок. Тому все що треба — половина пачки А4 і принтер.

Спершу було незрозуміло, чому Дубінський поширює цей черговий фейк. Але все стало на свої місця, коли активісти, які стоять на захисті Карпат, надіслали копію листа від селищного голови Усть-Чорнянської селищної ради (одна з двох рад, яка ігнорувала екологічні загрози та думку громади).

Так от в цьому листі представник місцевого самоврядування оперативно (!) поширює інформацію, яку подав Дубінський.

«Також цікаві мотиви української ГО “Голка”, в ЗМІ з’явилася інформація, що її співзасновниця і лідерка Ірина Федорів є бізнес-партнеркою Ольги Матюшиної — ексмера міста Коцюбинський, виборча кампанія якої в 2020 році фінансувалася російськими спецслужбами”. Ми направили відповідне звернення в СБУ з проханням перевірити її зв’язки з росіянами. Адже активне блокування інвестиційних проєктів, від яких залежить економічний розвиток регіону України, на нашу думку, є роботою на наших ворогів».

  

Це інформація з офіційного (!) сайту ради.

По-перше, я ніколи не вела жодного бізнесу — ні з Матюшиною, ні без неї. Це дуже легко перевіряється. Є реєстри. І органи влади можуть це перевіряти. По-друге, голова селища, який це підписав, явно навіть не перевіряв інформацію, що Коцюбинське — це не місто, а… селище. Інакше б розумів всю абсурдність ситуації про фінансування виборчої кампанії з боку держави-агресора у маленькому населеному пункті.

Тобто, інформаційне поле формувалося наступним чином: бізнес, який має зв’язок до групи Коломойського, втрачає можливість побудувати курорт-монстр в Карпатах. Дубінський одразу пише фейк і його розганяє через вже офіційний сайт ради за підписом представника органу місцевого самоврядування. І це вже цитують «Українські новини».

 

Знімок екрану “Українські новини”

Тут немає нічого дивного, оскільки Дубінський до того, як стати народним депутатом, працював у програмі «Гроші» «1+1». Він уже робив сюжет про Коцюбинське (він і досі є на ютуб-каналі «1+1»). Ну і тут треба нагадати, що на той час це було медіа підконтрольне олігарху Ігорю Коломойському

Так от в сюжеті у програмі «Гроші», яку вів Дубінський, ішлося про те, що активісти, і Ольга Матюшина, яку Дубінський знову згадав, і Ольга Червакова, з якою я працювала раніше на каналі СТБ, дерибанять Біличанський ліс. Звісно ж, сюди домішали проблеми з опаленням у селищі.

Тоді «Детектор медіа» ось як оцінив це: «Ще більше “фу” — наступний сюжет про конфлікт… Чому Коцюбинське не опалюють, ми так і не зрозуміли».  

 

Знімок екрана із сайту «Детектор медіа»

А не стояла ціль у програмі Дубінського «Гроші» щось комусь донести про проблеми опалення. Це була чорнуха з дезінформацією. 

Тому нічого дивного, що одразу в день рішення Верховного Суду по Свидовцю, коли йдеться про інтереси Коломойського і Ко, включилися стандартні інструменти дезінформації. І що характерно, коли йдеться про забудовників — активістам приписують зв’язок із забудовниками. 

Насправді дезінформація й поширення фейків набувають усе більших масштабів. Спершу працювали анонімні листівки і сайти. Далі фейки почали з’являтися і на телеканалах. Чого варта історія Дубінського про повій на Майдані, яких, звісно, там не було… Але ворожим спецслужбам було вигідно таке просувати в маси… Далі з’явилися анонімні й неанонімні телеграм-канали, які поширюють фейки. Але от тепер вже справа дійшла не просто до репостів в анонімних телеграм-каналах, а до органів місцевого самоврядування, які на заході країни на офіційному сайті поширюють фейки Дубінського…

Ну й не варто забувати, що цього року в нас з’явився ще один вид фейків — це фейкові звернення до правоохоронної системи від імені активістів. Так, від мого імені надійшло звернення до ДБР із вимогою перевірити колегу з громадського сектору, чи не переховується він, бува, від мобілізації. І за цим фейковим зверненням ініціювали перевірку в громадському секторі.

Саме тому й органи місцевого самоврядування, і правоохоронні органи мають бути пильними і не давати себе використовувати, а ЗМІ та громадські організації не просто розвінчувати фейки, а й доносити інформацію до наших партнерів про те, що заручниками фейків можуть ставати і органи влади, і правоохоронці.

Колаж: «Голка»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
266
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду