Печерський райсуд надав прокуратурі тимчасовий доступ до речей та документів каналу NewsOne

Печерський райсуд надав прокуратурі тимчасовий доступ до речей та документів каналу NewsOne

16 Червня 2018
2869
16 Червня 2018
17:30

Печерський райсуд надав прокуратурі тимчасовий доступ до речей та документів каналу NewsOne

2869
На телеканалі заявили, що повісток до суду не отримували, а сама судова постанова є «тиском на незалежне ЗМІ».
Печерський райсуд надав прокуратурі тимчасовий доступ до речей та документів каналу NewsOne
Печерський райсуд надав прокуратурі тимчасовий доступ до речей та документів каналу NewsOne

Печерський районний суд м. Києва надав прокурору Генпрокуратури України тимчасовий доступ до окремих речей та документів телеканалу NewsOne. Про це йдеться у постанові суда від 7 червня 2018 року, оприлюдненій на офіційному сайті.

Суд повідомляє, що до нього із клопотанням звернувся прокурор Боян Д.В., в якому зазначив, що Генпрокуратура здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні №42017000000002307 від 19.07.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України (ухилення від сплати податків). У справі фігурує народний депутат Євген Мураєв, який є власником каналу NewsOne.

У постанові суда зазначається, що досудовим розслідуванням встановлено, що Мураєв подав електронну декларацію за 2015 рік, в якій до статті доходів відніс «дохід від надання майна в оренду», а джерелом доходу зазначив ТОВ «Новини 24 години» (NewsOne), а також «кошти, позичені третім особам» - ТОВ «Новини 24 години».

Прокурор в своєму клопотанні зазначив, що з метою перевірки своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати податків та зборів виникла необхідність у зібрані та аналізі повних відомостей, внесених до декларації, зокрема необхідність у вилученні копії договору оренди, на підставі якого Мураєв надає в оренду приміщення ТОВ «Новини 24 години», та інших документів.

«Надати прокурору відділу процесуального керівництва та підтримання державного обвинувачення управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва у суді Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України Бояну Д.В. тимчасовий доступ до речей та документів ТОВ «Новини 24 години» (код ЄДРПОУ 33786517), за адресою: АДРЕСА_1, а саме: належним чином договору оренди з усіма додатками, а також актів прийому-передачі таких приміщень, договору, відповідно до якого у ТОВ «Новини 24 години» є (були) фінансові зобовязання перед ОСОБА_2, рахунків на оплату, платіжні доручення, банківські виписки та інші платіжні документи, витяги із обліку розрахунків з дебіторами та кредиторами із відображенням зазначених взаємовідносин, на підставі яких ОСОБА_2 (НОМЕР_1) надає в оренду приміщення ТОВ «Новини 24 години» (код ЄДРПОУ 33786517),  з можливістю ознайомитися та зробити копії даних документів. Визначити строк дії ухвали тривалістю тридцять днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею», - йдеться у тексті постанови суда.

Також у постанові зазначено, що представник телеканалу на судове засідання по цій справі не з'явився, а ухвала суду не може бути оскаржена.

Позицію телеканалу NewsOne щодо цієї постанови озвучив ведучій Василь Голованов під час програми «Большой вечер» 15 червня.

«Телеканал NewsOne отримав постанову Печерського районного суду міста Києва на надання доступу до речей і документів за рішенням суду від 7 червня цього року. Однак, згідно з даними державного реєстру судових рішень, воно було направлено до реєстру 12 червня, зареєстровано 13-го, опубліковано 14-го. У документі зазначено, що канал повідомили про засідання суду, але представник NewsOne на суд начебто не з'явився. Ця інформація, ми зі всією відповідальністю заявляємо, що не відповідає дійсності. Насправді канал не отримував ніяких попередніх повідомлень або повісток. В постанові не зазначено, які саме документи необхідно надати, за який конкретно період повинна бути надана документація. Саму ж постанову приніс співробітник генпрокуратури, не давши ані будь-яких коментарів, ані контактів слідчого. Такий тиск на незалежне ЗМІ є неприпустимим, вважає Мураєв», - заявив Голованов.

Також був оприлюднений аудіокоментарій Євгена Мураєва щодо постанови суду, який заявив, що «ми будемо звертатися до всіх міжнародних інституцій».

Нагадаємо, раніше Євген Мураєв в ефірі каналу «112 Україна» заявив, що український режисер, політв'язень Олег Сенцов «готував підпали та вибухи». Журналісти закликають бойкотувати NewsOne і позбавити Мураєва мандата. Генеральна прокуратура України внесла повідомлення щодо вчинення народним депутатом України, власником телеканалу NewsOne Євгеном Мураєвим злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (Державна зрада), ч. 2 ст. 383 (Завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину) Кримінального кодекcу України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2869
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду