ГПУ відкрила провадження про держзраду через висловлювання Мураєва про Сенцова

ГПУ відкрила провадження про держзраду через висловлювання Мураєва про Сенцова

8 Червня 2018
2370

ГПУ відкрила провадження про держзраду через висловлювання Мураєва про Сенцова

2370
Генеральна прокуратура України внесла повідомлення щодо вчинення народним депутатом України, власником телеканалу NewsOne Євгеном Мураєвим злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (Державна зрада), ч. 2 ст. 383 (Завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину) Кримінального кодекcу України.
ГПУ відкрила провадження про держзраду через висловлювання Мураєва про Сенцова
ГПУ відкрила провадження про держзраду через висловлювання Мураєва про Сенцова

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила прес-секретар генерального прокурора України Лариса Сарган.

За її словами, підставою для реєстрації провадження стало «проголошення з трибуни парламенту нардепом Сергієм Пашинським промови щодо неправомірних дій пана Мураєва».

«Мураєв напередодні в інтерв’ю 112 каналу надав правову оцінку засудженню судом країни–агресора українського кінорежисера Олега Сенцова, як терориста, а саме особу, яка готувала підпали та вибухи, чим поставив під сумнів доцільність можливого обміну О. Сенцова на осіб, які обвинувачуються та засуджені українськими судами за тероризм та сепаратизм», – написала вона.

Пані Сарган повідомила, що досудовим розслідуванням справи займатиметься Служба безпеки України.

Нагадаємо, Євген Мураєв в ефірі каналу «112 Україна» заявив, що український режисер, політв'язень Олег Сенцов «готував підпали та вибухи». Журналісти закликають бойкотувати NewsOne і позбавити Мураєва мандата.

Як повідомляла «Українська правда», фракції БПП і «Народний фронт» вимагали від СБУ порушити проти позафракційного нардепа Євгена Мураєва кримінальну справу за статтею «державна зрада». А віце-спікер парламенту Ірина Геращенко приєдналася до бойкоту каналу і зажадала від Мураєва публічних вибачень перед Сенцової і його сім'єю.

Народний депутат від «Народного фронту» Андрій Тетерук звернувся до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення «ретельно вивчити це питання і в найкоротші терміни переглянути питання надання ліцензії каналам, які сприяють поширенню брехливої ​​кремлівської пропаганди і українофобських висловлювань окремих депутатів типу покидька Мураєва».

Після цього пан Мураєв написав у Facebook:

«А всього лише було сказано "час все розставить на свої місця". В тому числі, в справі Сенцова.

Але це лише привід, якого явно чекала тупа машина пропаганди. Причому з серії "хоч що-небудь". Висмоктати з телефонного коментаря державну зраду погано виходить навіть у досвідчених шакалів клавіатури», – написав він.

Нагадаємо, українського режисера і кримчанина Олега Сенцова затримали російські спецслужби в анексованому Росією Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові.

25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав  Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії. Керівництво російської колонії у Лабитнангі пригрозило Сенцову примусовим годуванням. За словами адвоката Сенцова Дмитра Дінзе, український режисер голодуватиме до кінця.

Підтримку Сенцова та вимоги його звільнення висловили громадські діячі Чехіїросійські письменники та науковціПАРЄPEN Internationalрежисери Франції, Посольство США в УкраїніЄвросоюзОБСЄ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2370
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду