Шанси на зміни законодавства щодо скасування е-декларування для антикорупційних активістів достатньо великі – Геращенко

Шанси на зміни законодавства щодо скасування е-декларування для антикорупційних активістів достатньо великі – Геращенко

6 Квітня 2018
996
6 Квітня 2018
13:28

Шанси на зміни законодавства щодо скасування е-декларування для антикорупційних активістів достатньо великі – Геращенко

996
Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко вважає, що в парламенті є шанси скасувати закон про е-декларування для антикорупційних активістів
Шанси на зміни законодавства щодо скасування е-декларування для антикорупційних активістів достатньо великі – Геращенко
Шанси на зміни законодавства щодо скасування е-декларування для антикорупційних активістів достатньо великі – Геращенко

Про це вона сказала під час прес-конференції 6 квітня в Києві за участю делегації комітету Європейського парламенту в закордонних справах, повідомляє «Укрінформ».

«Що стосується е-декларування для певних категорій декларантів, це і члени наглядових рад, іноземці, і активісти, я вважаю, що в нас ще є шанс і важливо його використати і реалізувати для скасування цих норм, для декриміналізації цих норм і скасування їх для цих категорій», –  зазначила пані Геращенко.

Вона вважає, що необхідно сідати за круглий стіл разом із активістами, говорити, дискутувати для того, щоб у квітні-травні проголосувати цей закон.

«Дуже важливо, щоб так само і шановні колеги, наші партнери з неурядового сектору, були відкритими і щоб ми перестали, мені здається, одне одного намагатися чорнити. Це була помилка парламенту. Абсолютно очевидно. І я стою на цій позиції, що помилки треба виправляти», – сказала перший віце-спікер ВР.

Водночас пані Геращенко наголосила на важливості більш активного долучення партнерів із неурядового сектору до напрацювання інших законопроектів: «Шанси на зміни цього законодавства залишається достатньо великі».

Нагадаємо, законопроект №8209 «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо звільнення від відповідальності окремих категорій осіб», який передбачає скасування е-декларування для громадських активістів в парламенті був зареєстрований 30 березня. Однак 2 квітня антикорупційний комітет Верховної Ради не поставив до розгляду питання скасування обов'язкового електронного декларування для представників громадських організацій, оскільки не зібрався кворум.

3 квітня Верховна Рада не внесла до порядку денного та не прийняла законопроекти 8120, 8120-1 та 8209, 8209-1 щодо відтермінування та скасування е-декларування для представників громадських організацій, які займаються антикорупційною діяльністю.

Нагадаємо, 7 лютого українські ЗМІ розповсюдили заяву представниці президента в парламенті Ірини Луценко про те, що «громадські організації та активісти погодилися на розширене подання інформації, розширене звітування». Виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин повідомив, що остання зустріч президента з представниками ГО щодо законопроектів 6674 та 6675 відбулася 17 січня, і громадські активісти-антикорупціонери не погодилися з ідеєю Порошенка замінити обов'язкове подання ними декларацій на розширене звітування про доходи всіх ГО. 

Як відомо, Реанімаційний пакет реформ виступив із заявою про те, що законопроекти 6674 та 6675 щодо декларування ГО «містять низку норм, які суперечать національному та міжнародному законодавству, є дискримінаційними та, відповідно, мають бути вилучені із врахуванням таких пропозицій». Представники ГО запропонували Порошенку доопрацювати ці законопроекти і передати на перевірку Венеціанській комісії.

16 березня стало відомо, що Венеціанська комісія розкритикувала законопроекти, які містять вимоги фінансової звітності і розкриття інформації для антикорупційних активістів.

Група країн «Великої сімки» заявила про невідповідність вимог е-декларування для антикорупційних активістів та міжнародних членів наглядових рад державних компаній і закликала Україну скасувати їх відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії.

Фото: канал "24"

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
996
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду