Депутати не внесли до порядку денного законопроекти про скасування е-декларування для антикорупційних активістів

Депутати не внесли до порядку денного законопроекти про скасування е-декларування для антикорупційних активістів

11:40,
3 Квітня 2018
1900

Депутати не внесли до порядку денного законопроекти про скасування е-декларування для антикорупційних активістів

11:40,
3 Квітня 2018
1900
Депутати не внесли до порядку денного законопроекти про скасування е-декларування для антикорупційних активістів
Депутати не внесли до порядку денного законопроекти про скасування е-декларування для антикорупційних активістів
3 квітня Верховна Рада не внесла до порядку денного та не прийняла законопроекти 8120, 8120-1 та 8209, 8209-1 щодо відтермінування та скасування е-декларування для представників громадських організацій, які займаються антикорупційною діяльністю

Голова парламенту Андрій Парубій поставив на голосування для включення до порядку денного та прийняття рішення пакетом Проектів Закону 8120 та 8120-1 щодо відтермінування е-декларування для антикорупційних активістів (автори народні депутати від БПП Сергій Лещенко та Артур Герасимов) та Проектів Закону 8209 та 8209-1 щодо скасування е-декларування для антикорупційних активістів, іноземців, членів наглядових рад (автори народний депутат від «Батьківщини» Юлія Тимошенко та Андрій Парубій).

«Коли ми говоримо про ці законопроекти, ми маєм на меті скасування е-декларування для громадських діячів, для багатьох тих, які навіть не знали про цей обов’язок і можуть опинитися під кримінальною відповідальністю... На ефірах усі заявляють про підтримку скасування цих законопроектів... Питання про скасування е-декларування – це позиція президента, який чітко наголосив на тому, що він за скасування. Давайте змобілізуємося і проголосуємо», – сказав він.

Нардеп Олександр Долженков з місця заявив, що Опозиційний блок не голосуватиме за ці законодавчі ініціативи.  Лідер Радикальної партії Олег Ляшко також заявив, що фракція не голосуватиме за проекти законів.

«Ці законопроекти, які ви пропонуєте – це політика прикривання "грантожерів" і прикривання втрати суверенітетності нашої держави... Якщо на западі декларуються, чому в нас не мають декларуватися?» – сказав він.

Народний депутат від «Самопомічі» Олег Березюк наголосив на необхідності внесення законопроектів до порядку денного та голосування за них.

Нардеп Герасимов з трибуни парламенту заявив, що скасування е-декларування для громадського сектору наразі є «найбільш важливим і відповідальним завданням». Він зазначив, що законопроекти 8120, 8120-1 відповідають вимогам Вініціанської комісії та повідомив, що БПП голосуватиме за скасування е-декларування представників ГО. 

Депутати кілька разів намагалися включити законопроекти до порядку денного та проголосувати за них, однак необхідної кількості голосів не набралося.

Зрештою Парубій поставив на голосування законопроекти окремо, однак знову необхідної кількості голосів не набралося.

Нагадаємо, законопроект №8209 «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо звільнення від відповідальності окремих категорій осіб», який передбачає скасування е-декларування для громадських активістів в парламенті був зареєстрований 30 березня. Однак 2 квітня антикорупційний комітет Верховної Ради не поставив до розгляду питання скасування обов'язкового електронного декларування для представників громадських організацій, оскільки не зібрався кворум.

Як повідомляв «Детектор медіа», 7 лютого українські ЗМІ розповсюдили заяву представниці президента в парламенті Ірини Луценко про те, що «громадські організації та активісти погодилися на розширене подання інформації, розширене звітування». Виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин повідомив, що остання зустріч президента з представниками ГО щодо законопроектів 6674 та 6675 відбулася 17 січня, і громадські активісти-антикорупціонери не погодилися з ідеєю Порошенка замінити обов'язкове подання ними декларацій на розширене звітування про доходи всіх ГО. 

Як відомо, Реанімаційний пакет реформ виступив із заявою про те, що законопроекти 6674 та 6675 щодо декларування ГО «містять низку норм, які суперечать національному та міжнародному законодавству, є дискримінаційними та, відповідно, мають бути вилучені із врахуванням таких пропозицій». Представники ГО запропонували Порошенку доопрацювати ці законопроекти і передати на перевірку Венеціанській комісії.

16 березня стало відомо, що Венеціанська комісія розкритикувала законопроекти, які містять вимоги фінансової звітності і розкриття інформації для антикорупційних активістів.

Група країн «Великої сімки» заявила про невідповідність вимог е-декларування для антикорупційних активістів та міжнародних членів наглядових рад державних компаній і закликала Україну скасувати їх відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії.

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Sir Gay
15:39 / 03.04.2018
Якщо діяльність людини в громадський організації є джерелом її незаконного збагачення, то е-декларування для такої людини є вселенським злом. Якщо ж незаконного збагачення не має, то заповнення е-декларації не несе ніякої загрози. Складнощі з заповненням е-декларації – то є байки, якщо все робити вчасно, а не в останні години останнього дня. Так що, пані і панове споживачі заморських грантів та ідейні борці з корупцією, продемонструйте громаді чистоту своєї безкорисної діяльності.
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду