В Росії попереджають про можливе обмеження діяльності редакцій «Радіо Свобода»

В Росії попереджають про можливе обмеження діяльності редакцій «Радіо Свобода»

9 Жовтня 2017
1430
9 Жовтня 2017
19:00

В Росії попереджають про можливе обмеження діяльності редакцій «Радіо Свобода»

1430
Телеканал «Настоящее время» отримав попередження від Міністерства юстиції Росії про те, що його діяльність може бути кваліфікована як діяльність іноземного агента і, відповідно, піддатися обмеженням. Аналогічні листи отримали «Idel.Реалії» і «Радіо Свобода» - інші редакції, що працюють в рамках американської телерадіомовної корпорації «Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода».
В Росії попереджають про можливе обмеження діяльності редакцій «Радіо Свобода»
В Росії попереджають про можливе обмеження діяльності редакцій «Радіо Свобода»

Про це повідомляє сайт каналу «Настоящее время».

У листі за підписом директора департаменту у справах некомерційних організацій Мін'юсту РФ Володимира Титова йдеться: «Доводимо до вашого відома, що Законом Російської Федерації "Про засоби масової інформації", передбачена можливість встановлення обмежень для кореспондентів засобів масової інформації тих держав, в яких є спеціальні обмеження для професійної діяльності журналістів засобів масової інформації, зареєстрованих в Російській Федерації» (орфографія і пунктуація оригіналу збережені. - НВ).

У Мін'юсті по телефону підтвердили справжність листа і пожартували, що паперова копія прийде до редакції «місяці через два».

Аналогічні листи отримали редакції Idel.Реалії і «Радіо Свобода».

«"Настоящее время", "Радіо Свобода" та "Idel.Реалії" - журналістські організації. Сподіваюся, ми зможемо продовжувати свою роботу», - прокоментував попередження російського Мін'юсту віце-президент і головний редактор «Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода» Ненад Паїч.

Нагадаємо, у Вашингтоні закликають зареєструвати телеканал RT (Russia Today) і новинний сайт Sputnik згідно із законом про іноземних агентів. У США існує законодавча вимога реєструватися як іноземні агенти до фізичних чи юридичних осіб, що представляють інтереси іноземних держав у «політичній чи квазі-політичній ролі». Така реєстрація передбачає розкриття зв’язку з іноземним урядом та інформації про пов’язану з цим діяльність і отримане за неї фінансування.

28 вересня речниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова, коментуючи вимогу США до RT зареєструватися як іноземний агент, заявляла, що кожен «ворожий крок» США щодо російських засобів інформації «буде мати належну відповідь».

29 вересня президент Росії Володимир Путін проводив нараду з постійними членами Ради безпеки своєї країни, в перебігу якої, як повідомили у Кремлі, обговорювали, серед іншого, «тему постійного й іноді дедалі більшого тиску на російські ЗМІ в деяких країнах» і відзначили «неприйнятність таких дій стосовно них».

Цього ж дня керівниця каналу RT Маргарита Симоньян заявила, що реєстрація цього каналу у США як іноземного агента «може потягнути за собою такі обмеження, що просто не дозволять працювати в цій країні». При цьому вона висловила думку, що Росія «вживе дзеркальних заходів» у відповідь.

6 жовтня речник президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що в разі «тиску» на російські ЗМІ у США у Росії може бути обмежена діяльність деяких американських медіа.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1430
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду