Конгрес США почав перевіряти російську «Лабораторію Касперського» за підозрою у шпигунстві

Конгрес США почав перевіряти російську «Лабораторію Касперського» за підозрою у шпигунстві

30 Липня 2017
1355
30 Липня 2017
17:10

Конгрес США почав перевіряти російську «Лабораторію Касперського» за підозрою у шпигунстві

1355
Конгрес США попросив 22 урядові агентства поділитися документами щодо московської кіберфірми «Лабораторія Касперського», заявивши, що її продукція може використовуватися для «негативних дій проти Сполучених Штатів».
Конгрес США почав перевіряти російську «Лабораторію Касперського» за підозрою у шпигунстві
Конгрес США почав перевіряти російську «Лабораторію Касперського» за підозрою у шпигунстві

Про це повідомляє «Голос Америки» з посиланням на інформагентство Reuters.

Зазначається, що запити, зроблені комітетом Палати представників США з науки, космосу та технологій, є останнім ударом для антивірусної компанії, яка протистоїть звинуваченням посадових осіб Сполучених Штатів у тому, що вона може бути вразливою для впливу російського уряду.

Комітет звернувся до агентств із проханням надати всі документи та повідомлення про продукти «Лабораторії Касперського», починаючи з 1 січня 2013 року, включаючи будь-які внутрішні оцінки ризиків. Він також попросив про списки будь-яких систем, що використовують продукти «Касперського», а також назви будь-яких державних підрядників або субпідрядників у США, які це роблять.

«Касперський» неодноразово заперечував, що має зв'язки з будь-яким урядом і заявляє, що не допомагав би жодному уряду кібершпигунством. За словами компанії, немає ніяких доказів звинувачень, зроблених посадовими особами США.

Працівник комітету повідомив агентству Reuters, що це опитування є «першим кроком», та що залежно від його результатів може бути застосовано ще більше дій. Комітет попросив про відповіді до 11 серпня.

Раніше «Лабораторія Касперського», заснована в 1997 році і яка зараз налічує понад 400 мільйонів глобальних клієнтів, без успіху намагалася стати постачальником уряду США, одного з найбільших покупців кіберінструментів у світі.

Довготривалі підозри щодо компанії зросли в Сполучених Штатах, коли відносини між США та Росією погіршилися після анексії Криму Росією в 2014 році і пізніше, коли американські спецслужби визначили, що Росія втручалась у президентські вибори в 2016 році за допомогою кіберзасобів.

Нагадаємо, в травні спецслужби США почали вивчати використання продуктів «Лабораторії Касперського». Конгресу запропонували відмовитсия від використання програмного забезпечення компанії, а Комітет Сенату США запропонував заборонити продукцію «Лабораторії Касперського» в оборонних відомствах.

У червні адміністрація Дональда Трампа також зробила кроки, щоб видалити «Касперського» зі списку затверджених державних постачальників.

На початку липня стало відомо, що у США компанію «Лабораторія Касперського» підозрюють у зв'язках з російською владою і спецслужбами. Аби розвіяти ці підозри, глава компанії Євген Касперський заявив, що готовий надати американській владі вихідний код своїх програм. Він також сказав, що готовий перенести частину дослідницької роботи «Лабораторії» до США, аби нейтралізувати негативні чутки про компанію. Про це він розповів Associated Press. Євген Касперський також зазначив, що ці чутки почали поширюватися більш ніж двадцять років тому «з професійної заздрості».

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1355
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду