Геращенко заявляє, що кібератаку на українські державні органи і компанії організували спецслужби Росії

Геращенко заявляє, що кібератаку на українські державні органи і компанії організували спецслужби Росії

27 Червня 2017
1474
27 Червня 2017
17:39

Геращенко заявляє, що кібератаку на українські державні органи і компанії організували спецслужби Росії

1474
Народний депутат України («Народний фронт»), член колегії МВС Антон Геращенко вважає, що кібератаку під видом вірусу-здирника було організовано спецслужбами РФ.
Геращенко заявляє, що кібератаку на українські державні органи і компанії організували спецслужби Росії
Геращенко заявляє, що кібератаку на українські державні органи і компанії організували спецслужби Росії

Про це він сказав в ефірі телеканалу «112 Україна».

«Кібератака зроблена під маскуванням, що це нібито вірус, який вимагає з користувачів комп'ютера гроші. За попередньою інформацією, це організована система з боку спецслужб РФ. Метою цієї кібератаки є банки, ЗМІ, "Укрзалізниця", "Укртелеком". Вірус потрапляв на комп'ютери кілька днів, навіть тижнів у вигляді різного роду повідомлень на пошту, користувачі, які відкривали це повідомлення, дозволяли вірусу розійтися по всіх компьтерах. Це ще один приклад використання кібератак гібридної війни проти нашої країни», - заявив Антон Геращенко.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов також заявив про «російський слід» кібератаки.

Як з'ясував 112.ua, вірус mbr locker 256 належить до вірусів-здирників.

MBR - це головний завантажувальний запис, код, необхідний для подальшого завантаження ОС та який знаходиться в першому секторі пристрою. Після включення живлення комп'ютера відбувається так звана процедура POST, що тестує апаратне забезпечення, після проходження якої BIOS завантажує MBR в оперативну пам'ять за адресою 0x7C00 і передає йому управління. Так вірус потрапляє до комп'ютера і вражає його. Модифікацій вірусу є багато.

Атака розпочалася практично одночасно, близько 11.30 ранку. Вірус розповсюджується дуже швидко. Проявляється у відмові роботи комп'ютерів на платформі Windows. Перевантажується і зашифровується.

Нагадаємо, директор Департаменту комунікації Національної поліції Ярослав Тракало повідомив, що до Департаменту кіберполіції НПУ вже надійшло 22 повідомлення про втручання в роботу персональних комп'ютерів.

Раніше керівник департаменту комунікацій Міністерства внутрішніх справ України (МВС) Артем Шевченко повідомив «Детектору медіа», що кіберполіція працює над протидією розповсюдження вірусу і над ліквідацією його наслідків.

Як повідомляв «Детектор медіа», сьогодні на медіахолдинг ТРК «Люкс», до складу якого входять канал «24», національна мережа радіостанцій «Радіо Люкс» та «Радіо Максимум», а також низка інтернет-сайтів, скоєно вірусну атаку.

Згодом стало відомо, що від вірусу постраждали також канали «Київ» та ATR.

Видання «Корреспондент» та «КП в Украине», які входять до складу «Українського медіа холдингу», також повідомляють про тимчасові збої у роботі через хакерську атаку.

Крім того, атаки зазнала низка українських банків. Невідомий комп'ютерний вірус схожий на вірус-вимагач WannaCry.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1474
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ольга
2456 дн. тому
Хоть одно заявление о вмешательстве россиян подтвердилось? Геращенко хоть бы извинялся за то, что несёт в прямом эфире. Госорганы России сегодня пострадали не меньше. Лигачёва, прекрати уже транслировать откровенную х*ню. Вроде делаешь солидное издание, но почему-то считаешь своих читателей идиотами
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду