detector.media
27.06.2017 17:39
Геращенко заявляє, що кібератаку на українські державні органи і компанії організували спецслужби Росії
Геращенко заявляє, що кібератаку на українські державні органи і компанії організували спецслужби Росії
Народний депутат України («Народний фронт»), член колегії МВС Антон Геращенко вважає, що кібератаку під видом вірусу-здирника було організовано спецслужбами РФ.

Про це він сказав в ефірі телеканалу «112 Україна».

«Кібератака зроблена під маскуванням, що це нібито вірус, який вимагає з користувачів комп'ютера гроші. За попередньою інформацією, це організована система з боку спецслужб РФ. Метою цієї кібератаки є банки, ЗМІ, "Укрзалізниця", "Укртелеком". Вірус потрапляв на комп'ютери кілька днів, навіть тижнів у вигляді різного роду повідомлень на пошту, користувачі, які відкривали це повідомлення, дозволяли вірусу розійтися по всіх компьтерах. Це ще один приклад використання кібератак гібридної війни проти нашої країни», - заявив Антон Геращенко.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов також заявив про «російський слід» кібератаки.

Як з'ясував 112.ua, вірус mbr locker 256 належить до вірусів-здирників.

MBR - це головний завантажувальний запис, код, необхідний для подальшого завантаження ОС та який знаходиться в першому секторі пристрою. Після включення живлення комп'ютера відбувається так звана процедура POST, що тестує апаратне забезпечення, після проходження якої BIOS завантажує MBR в оперативну пам'ять за адресою 0x7C00 і передає йому управління. Так вірус потрапляє до комп'ютера і вражає його. Модифікацій вірусу є багато.

Атака розпочалася практично одночасно, близько 11.30 ранку. Вірус розповсюджується дуже швидко. Проявляється у відмові роботи комп'ютерів на платформі Windows. Перевантажується і зашифровується.

Нагадаємо, директор Департаменту комунікації Національної поліції Ярослав Тракало повідомив, що до Департаменту кіберполіції НПУ вже надійшло 22 повідомлення про втручання в роботу персональних комп'ютерів.

Раніше керівник департаменту комунікацій Міністерства внутрішніх справ України (МВС) Артем Шевченко повідомив «Детектору медіа», що кіберполіція працює над протидією розповсюдження вірусу і над ліквідацією його наслідків.

Як повідомляв «Детектор медіа», сьогодні на медіахолдинг ТРК «Люкс», до складу якого входять канал «24», національна мережа радіостанцій «Радіо Люкс» та «Радіо Максимум», а також низка інтернет-сайтів, скоєно вірусну атаку.

Згодом стало відомо, що від вірусу постраждали також канали «Київ» та ATR.

Видання «Корреспондент» та «КП в Украине», які входять до складу «Українського медіа холдингу», також повідомляють про тимчасові збої у роботі через хакерську атаку.

Крім того, атаки зазнала низка українських банків. Невідомий комп'ютерний вірус схожий на вірус-вимагач WannaCry.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY