Оксфордські дослідники встановили, в якій соцмережі в Україні найбільше політичних ботів

Оксфордські дослідники встановили, в якій соцмережі в Україні найбільше політичних ботів

27 Червня 2017
1463
27 Червня 2017
10:35

Оксфордські дослідники встановили, в якій соцмережі в Україні найбільше політичних ботів

1463
Найлегше і найдешевше було використовувати ботів у ВКонтакте, на другому місці Twitter, 15% користувачів якого насправді є ботами
Оксфордські дослідники встановили, в якій соцмережі в Україні найбільше політичних ботів
Оксфордські дослідники встановили, в якій соцмережі в Україні найбільше політичних ботів

В українських соціальних медіа діє розгалужена система цифрової пропаганди, що включає  інструменти збирання великих обсягів даних та маніпулювання громадською думкою.

Про це йдеться в дослідженні Оксфордського проекту з алгоритмів, пропаганди та цифрової політики, результати якого було оголошено в рамках конференції, проведеної Національним демократичним інститутом США з нагоди тижня протидії дезінформації, повідомляє Голос Америки.

Дослідники з’ясували, як діють боти у внутрішній політиці та медіа-середовищі дев’яти країн, включаючи Україну, і навели приклади типових інформаційних кампаній.

Зокрема в Україні цифрова пропаганда використовується для дискредитації опонентів у внутрішньополітичній боротьбі, маніпулювання громадською думкою в інтересах різних бізнесів та політичних груп. Внутрішній ринок для цифрової пропаганди он-лайн в Україні достатньо розгалужений, на відміну від Росії, (де є вертикальна субординація), включає багато гравців, але, в основному, прихований. Водночас Україна потерпає від пропаганди, яку розповсюджує Росія.

В Україні все ще багато хто використовує несправжні акаунти, які підтримуються вручну, тому що вони достатньо дешеві. З розвитком технологій набувають популярності автоматичні політичні боти, написані так, щоб копіювати реальних людей і маніпулювати громадською думкою. Вони можуть діяти в усіх соціальних медіа в Україні, різниця - тільки у витратах та популярності сервісів, стверджують дослідники.

Найлегше і найдешевше використовувати ботів було у ВКонтакте, оскільки ця мережа має найслабше регулювання безпеки і дозволяє масовану реєстрацію нових користувачів.

Друге місце належить Twitter, який не дуже ефективно бореться з підозрілою діяльністю. За висновками дослідників, близько 15% всіх користувачів Twitter насправді є ботами.

Facebook найважче використати для такої діяльності. Саме цей ресурс найбільш популярний серед соціальної та політичної еліти України, заявляють дослідники, і тому саме там розміщувати ботів - найдорожче.

Яскравим прикладом зовнішньої комп’ютерної пропаганди стала медіаактивність у відповідь на катастрофу малайзійського Боїнгу MH17, яка сталась на непідконтрольних територіях Донбасу 17 липня 2014 року і забрала життя 298 людей. Навколо катастрофи одразу виникло багато теорій змов, як, наприклад, заява, що Боїнг збив військовий літак. Ця теорія спершу з’явилась на Twitter так званого іспанського диспетчера з Борисполя. Неправдиву новину про військовий літак одразу підхопили російські ЗМІ. Міністерство інформаційної політики України довело, що цей Twitter був ботом, створеним під час Євромайдану. У вересні 2016 року спільне міжнародне слідство надало докази того, що Боїнг був збитий з БУКу з території, контрольованої проросійськими сепаратистами.

Дослідники також дійшли висновку, що уряд України приділяє недостатню увагу боротьбі з дезінформацією, і порадили залучати до співпраці українські компанії, які могли б відслідковувати ботів та несправжніх учасників мереж.

Як повідомляв «Детектор Медіа», за більш як місяць дії санкцій російські інтернет-ресурси «ВКонтакте», «Одноклассники», «Яндекс» і Мail.ru втратили мільйони українських користувачів. За даними SimilarWeb, відвідуваність українцями «ВКонтакте», «Одноклассников» і «Яндекс» впала на понад 60%.

Нагадаємо, 15 травня Президент України Петро Порошенко своїм указом увів у дію рішення РНБО «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», які передбачають блокування Mail.ru, «Яндекса», соцмереж «ВКонтакте» та «Одноклассники». Крім того, суттєво розширено коло російських телерадіокомпаній, IT-компаній і виробників програмного забезпечення, які потрапили під обмеження. 17 травня після офіційної публікації указ набув чинності.

Фото: Ratatu

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1463
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду