Журналісти Bellingcat, що розслідують катастрофу МН17, заявили про нові докази маркування «Бука» як російського

Журналісти Bellingcat, що розслідують катастрофу МН17, заявили про нові докази маркування «Бука» як російського

5 Червня 2017
2630
5 Червня 2017
13:23

Журналісти Bellingcat, що розслідують катастрофу МН17, заявили про нові докази маркування «Бука» як російського

2630
Група журналістів-розслідувачів Bellingcat опублікувала 5 червня на своєму сайті дослідження, де аналізує по фотографії нові елементи, що «Бук», яким був збитий «Боїнг» рейсу МН17 в небі над Донбасом, є російським, а також надає дані про військових водіїв Росії, які керували вантажівками із «Буками» в червні і липні 2014 року в напрямку до кордону з Україною.
Журналісти Bellingcat, що розслідують катастрофу МН17, заявили про нові докази маркування «Бука» як російського
Журналісти Bellingcat, що розслідують катастрофу МН17, заявили про нові докази маркування «Бука» як російського

Про це повідомляє «Радіо Свобода» з посиланням на дослідження.

Так, у першій, коротшій доповіді, йдеться про фотографію «Бука», яка була зроблена до трагедії рейсу MH17. Ця фотографія була поширена російським механіком, який перебував у Курську, імовірно, навесні 2013 року.

«Команді Bellingcat вдалося виявити «відсутню ланку» – фотографію, на якій видно маркування негабаритного вантажу на «Бук 332», зняту до його транспортування в колоні в червні 2014 року. На фотографії, знятій російським механіком, ймовірно, навесні 2013 року, видно «Бук 332» з тими ж білими транспортними маркуваннями, що було видно на ньому в Україні незадовго до і незабаром після збиття MH17. Ця фотографія «Бука 332», на якій повністю видно бортовий номер, а також маркування негабаритного вантажу, – остання за часом зйомки з виявлених нами, знятих до його транспортування в колоні в червні 2014 року, коли друга цифра бортового номера була вже зафарбована, – розповіли дослідники.

За їхніми даними, фотографія російського механіка була знята в техпарку 53-ї зенітно-ракетної бригади, «що можна встановити по ще одній фотографії, знятій там же і завантаженій курсантом в серпні 2014 року», додали в Bellingcat.

«Ця фотографія має геотег в техпарку 53-ї бригади в селищі Маршала Жукова під Курськом. Достовірність геотегу підтверджується порівнянням елементів фотографії з супутниковим знімком, – йдеться в повідомленні.

Друга, довша доповідь Bellingcat, під заголовком «MH17 – Водії вантажівок в російських колонах з «Буками» в червні і липні 2014 року». Це дослідження вказує на солдатів-водіїв, які могли транспортувати «Бук» до російсько-українського кордону, після чого його перемістили на схід України, де й був збитий літак рейсу MH17.

«В останній частині вищезгаданої доповіді описані маршрут і місце призначення колони, яка перевозила 23-25 червня «Буки» 2-го дивізіону 53-ї зенітно-ракетної бригади, а також маршрут і пункт призначення колони, яка перевозила 19-21 липня 2014 року «Буки» 1-го дивізіону 53-ї зенітно-ракетної бригади. Першу колону востаннє зняли на в’їзді в Міллерово. Вона, напевно, продовжила шлях до тимчасової бази в районі Міллерова, звідки згодом «Бук 332» був перевезений на російсько-український кордон біля міста Донецьк Ростовської області, а звідти – на територію України. Друга колона, мабуть, рухалася далі на південь до військового табору на північний захід від міста Каменськ-Шахтинський», – йдеться у дослідженні.

Крім того, в доповіді також вивчаються раніше невідомі відео, на яких присутня та ж вантажівка і трал, що перевозили «Бук 332». Ці відео зняті наприкінці 2014 року, і на них на тралі перевозять танк, згодом помічений в Луганській області України.

Дослідники вказують, що практично всі військові водії, які брали участь у транспортуванні «Буків» в колоні, поміченої в червні 2014 року, офіційно закінчили військову службу наприкінці червня або на початку липня 2014 року.

«Хоча по сторінках деяких водіїв в соціальних мережах незрозуміло, чи повернулися вони додому після закінчення строкової служби… Імена військових водіїв в доповіді замінені на псевдоніми для захисту їхніх особистих даних. З тієї ж причини всі особи водіїв на фотографіях заретушовані», – йдеться в повідомленні.

У Bellingcat повідомили, що доповідь зі справжніми іменами і незаретушованими фотографіями передали міжнародній Спільній слідчій групі, що розслідує катастрофу MH17.

Літак «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс із Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий над зоною збройного конфлікту на сході України 17 липня 2014 року. Загинули 298 людей – усі, хто перебував на борту.

Нагадаємо, у лютому 2016 року  група Bellingcat опублікувала повну доповідь із доказами причетності військових РФ до загибелі MH17.

У червні 2016 року Спільна слідча група 5 країн щодо катастрофи малайзійського літака над Донецькою областю, опублікувала звіт щодо ходу розслідування. У доповіді йдеться про те, що зенітно-ракетна установка «Бук», із якої збили «Боїнг», була доставлена на територію України з Росії. Місце пуску ракети – селище Первомайське, яке перебувало під контролем бойовиків, контрольованих Росією. До числа підозрюваних, згідно з доповіддю, входять близько 100 осіб.

Російський телеканал RT спотворив текст цієї доповіді, викинувши велику частину пояснювального тексту, та назвавши професіоналів групи новачками без досвіду.

У Кремлі заявили, що доповідь не можна вважати «остаточною правдою», а висновки слідчих у Москві назвали «попередніми». У МЗС Росії назвали доповідь «упередженою».

У вересні 2016 року сайт розслідувачів Bellingcat зазнав кібератак через розслідування катастрофи «Boeing» МН17.

Фото: група Bellingcat

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2630
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду