Кириленко відкидає тиск на Україну щодо дозволу представниці Росії Юлії Самойловій прибути до Києва на «Євробачення-2017»

Кириленко відкидає тиск на Україну щодо дозволу представниці Росії Юлії Самойловій прибути до Києва на «Євробачення-2017»

1 Квітня 2017
1787
1 Квітня 2017
14:01

Кириленко відкидає тиск на Україну щодо дозволу представниці Росії Юлії Самойловій прибути до Києва на «Євробачення-2017»

1787
Віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко, коментуючи деякі заяви у Європейській мовній спілці щодо можливості запровадження санкцій проти України через заборону в’їзду для російської співачки на «Євробачення-2017», заявив, що вимагати від України порушувати власне законодавство на догоду Росії є безпрецедентним і неприйнятним.
Кириленко відкидає тиск на Україну щодо дозволу представниці Росії Юлії Самойловій прибути до Києва на «Євробачення-2017»
Кириленко відкидає тиск на Україну щодо дозволу представниці Росії Юлії Самойловій прибути до Києва на «Євробачення-2017»

Про це він сказав в ефірі «Українського радіо», передає «Радіо Свобода».

«Я можу ще раз повторити, що Росія може взяти участь у «Євробаченні-2017» у Києві, але якщо буде такий учасник, який не порушував українське законодавство. І, я думаю, точно таке рішення ухвалила би Франція, Німеччина, Британія, Польща чи будь-яка інша країна – член Європейської мовної спілки. А вимагати від України безпрецедентних рішень на догоду Росії і у порушення власного законодавства та, до речі, норм міжнародного права – є безпрецедентним і неприйнятним», – сказав В’ячеслав Кириленко.

Віце-премє’р зазначив, що якщо Росія приїде з іншим учасником на пісенний конкурс, то їм, як і усім іншим делегаціям буде гарантовано безпеку, нормальний прийом і перебуванням. В іншому випадку – Україна проведе «Євробачення» для 42 країн.

Перед цим віце-прем'єр-міністр України з гуманітарних питань В'ячеслав Кириленко запропонував Росії визначити замість Юлії Самойлової, якій заборонено в’їзд в Україну через порушення законодавства, іншого учасника «Євробачення-2017». Водночас він заявив, що не сподівається, що РФ скористається таким шансом.

Раніше стало відомо, що директорка Європейської мовної спілки (ЄМС) Інгрід Дельтенре просить прем’єр-міністра Володимира Гройсмана забезпечити участь в «Євробаченні-2017» представниці Росії Юлії Самойлової нарівні з усіма конкурсантами. Інакше деякі країни можуть відмовитися від участі у цьогорічному конкурсі, а Україна може бути відсторонена у подальшому від «Євробачення». Українська влада поки що не дала офіційної відповіді Інгрід Дельтенре. В Україні вважають, що директорка ЄМС зробила заяву під тиском Росії.

31 березня на порталі oikotimes.com (Стокгольм, Швеція) оприлюднено листа директорки ЄМС Інгрід  Дельтенре до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. Інгрід  Дельтенре 23 лютого 2017 року подала у відставку з цієї посади і працює у Спілці до літа 2017 року. Лист директорки ЄМС датований 23 березням, наступним днем після того, як Служба безпеки України заборонила Юлії Самойловій в'їзд на територію України терміном на три роки. Рішення СБУ прийняте на підставі отриманих даних про порушення Юлією Самойловою законодавства України, зокрема про незаконне відвідування окупованого Криму у 2015 році, коли вона оминула офіційний український КПП.

Нагадаємо, Росія останньою зі всіх 43 країн-учасниць оголосила свого представника. «Первый канал» Росії делегував Юлію Самойлову, яка з дитинства має першу групу інвалідності і пересувається на інвалідному візку, на «Євробачення-2017» у Київ. У 2015 році вона виступала в окупованому Криму, порушивши Закон України. Після численних перевірок цієї інформації 22 березня Служба безпеки України заборонила Юлії Самойловій в'їзд на територію України терміном на три роки. 

23 березня ЄМС запропонувала Юлії Самойлової організувати пряму трансляцію виступу. Проте російський «Первый канал» відмовився від дистанційної участі Юлії Самойлової на «Євробаченні-2017» в Києві.

Після цього ЄМС висловила глибоке занепокоєння ситуацією і заявила, що працюватиме надалі над тим, щоб всі учасники виступили на конкурсі.

24 березня радник глави СБУ Юрій Тандіт заявив, що вони не переглядатимуть своє рішення про заборону на в'їзд до України представниці Росії на «Євробаченні» Юлії Самойлової.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1787
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду