Кириленко заявляє, що Україна готова провести «Євробачення-2017» без учасниці від Росії

Кириленко заявляє, що Україна готова провести «Євробачення-2017» без учасниці від Росії

26 Березня 2017
2560
26 Березня 2017
13:35

Кириленко заявляє, що Україна готова провести «Євробачення-2017» без учасниці від Росії

2560
Віце-прем'єр-міністр України з гуманітарних питань В'ячеслав Кириленко пропонує Росії визначити замість Юлії Самойлової, якій заборонено в’їзд в Україну через порушення законодавства, іншого учасника «Євробачення-2017», але не сподівається, що РФ скористається таким шансом.
Кириленко заявляє, що Україна готова провести «Євробачення-2017» без учасниці від Росії
Кириленко заявляє, що Україна готова провести «Євробачення-2017» без учасниці від Росії

Про це він заявив в ефірі «Українського радіо».

В’ячеслав Кириленко наголосив, що Україна від самого початку попереджала Росію, що жоден з російських артистів, які порушили українське законодавство, не зможуть взяти участь у пісенному конкурсі «Євробачення-2017», що пройде у травні у Києві.  За його словами, Європейська мовна спілка (ЄМС) як головний партнер і організатор конкурсу з цим чітко й однозначно погодилася.

«Ми сподівалися на розуміння всіх країн-учасників, а також на розуміння у цьому сенсі, на мінімальне розуміння з боку Росії, точніше – Кремля. Бо там не народ вирішує, а Кремль, ніяких голосувань не було, ніяких національних відборів, на відміну від України і багатьох інших країн. А російський «Первый канал», а по суті Кремль, визначили учасника. І цим учасником стала Юлія Самойлова, інвалід першої групи, російська співачка, але яка виступала уже в окупованому Криму і порушила чинне українське законодавство. Про неприпустимість цього від самого початку попереджала українська сторона. Ви знаєте, що Служба безпеки дуже ретельно розглянула цю справу, перевірила неодноразово, чи дійсно був факт порушення українського законодавства. І коли це було підтверджено, СБУ видала заборону на в’їзд до України цій російській співачці терміном на три роки», - сказав він.

В’ячеслав Кириленко нагадав, що перед цим відбулася нарада голів всіх делегацій на «Євробачення», на якій були відсутні тільки росіяни, після якої виконавчий директор Європейської мовної спілки зазначив, що ЄМС сприйме і прийме будь-яке рішення української сторони.

«Ми попередили, що наше рішення може ґрунтуватися виключно на українському законодавстві, як і в кожній країні, яка себе поважає…Ця заборона відбулася, і це пов’язано лише з тим, що, обираючи з сотень виконавців, Російська Федерація все ж таки вирішила піти вже звичним для себе провокативним шляхом – не запропонувати виконавця, який не має жодних проблем з українським законодавством, а саме того виконавця, який законодавство це порушив та ще й такого, який викликає співчуття…», - сказав віце-прем’єр.

Він нагадав,  що Європейська мовна спілка запропонувала Росії організувати пряму трансляцію виступу своєї учасниці.

За словами В’ячеслава Кириленка, для України такий варіант є неприйнятним: «Це те ж саме порушення українського законодавства, які і незаконний перетин кордону і виступ у Криму, який мав місце у цієї співачки. Оскільки згідно із законом про захист інформаційного телерадіопростору України всі артисти, які оголошені персонами нон-грата, не мають права ні виступати, ні гастролювати, ні брати участь у телетрансляціях чи телепередачах на території України».

Віце-прем’єр наголосив, що єдиним виходом у такій ситуації була заміна учасника конкурсу від Росії.

«Безумовно, ми готові прийняти всі 43 країни-учасниці Євробачення, в тому числі - представника Російської Федерації. І Росія сама може запропонувати для себе вихід з цієї ситуації, запропонувавши учасника чи учасницю, яка не має проблем з українським законодавством. У такому випадку ця проблема буде дуже швидко розв'язана», - сказав він.

За його словами, українська сторона не сподівається на таке рішення РФ, «оскільки ми бачимо, що провокація із «Євробаченням» - це лише невеличка ланочка у ланцюгу провокацій і дій, які скеровані на нагнітання ситуації в Україні».

Кириленко також зазначив, що підготовка до «Євробачення» відбувається в Києві в плановому режимі, в контакті з Європейською мовною спілкою, днями починається монтаж конструкцій у Міжнародному виставковому центрі в Києві, посилюються заходи безпеки.

«Ми працюємо над тим, що всі учасники країн, які справді мають добру волю і які не розглядають пісенний конкурс «Євробачення» не як арену для політичних змагань, а як арену для мистецтва, для пісень, для культури, для обміну думками і для посилення зв’язків між народами, то такі учасники будуть почувати себе абсолютно вільно і комфортно в нашій країні, незалежно від того, яку країну вони представляють. В саме це і є дух «Євробачення» - відкритість, протягнута рука дружби і щирість між представниками…З такого духу «Євробачення» ми виходимо і такий дух цієї події ми забезпечимо», - сказав віце-прем’єр.

За словами В’ячеслава Кириленка, Україна готова провести «Євробачення» без учасниці від Росії.

«Якщо Росія так і не змінить учасника і не приїде – ну що ж, ми проведемо «Євробачення» на високому рівні для 42 вільних і демократичних країн», - додав віце-прем'єр.

Нагадаємо, 12 березня стало відомо, що Росію на «Євробаченні-2017» представить Юлія Самойлова з піснею FlameIs Burning («Вогонь горить»). Її делегував «Первый канал». Співачка з дитинства має першу групу інвалідності, пересувається на інвалідному візку.

Юлія Самойлова виступала в окупованій Керчі влітку 2015 року. Вона потрапила в окупований Крим не через офіційний український КПП і таким чином порушила українське законодавство.

22 березня Служба безпеки України заборонила Юлії Самойловій в'їзд на територію України терміном на три роки. Рішення прийняте на підставі отриманих даних про порушення нею законодавства України.

23 березня Європейська мовна спілка як організатор конкурсу «Євробачення» запропонувала Юлії Самойлової, якій заборонено в'їзд в Україну, організувати пряму трансляцію виступу. Таким чином, співачка могла б узяти участь у конкурсі, не перетинаючи кордону України.

Проте російський «Первый канал» відмовився від дистанційної участі Юлії Самойлової на «Євробаченні-2017» в Києві.

24 березня стало відомо, що Служба безпеки України не буде переглядати своє рішення про заборону на в'їзд до України представниці Росії на «Євробаченні» Юлії Самойлової.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2560
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду