За вимогою Роскомнагляду литовський хостер блокував сайт з Івано-Франківська

За вимогою Роскомнагляду литовський хостер блокував сайт з Івано-Франківська

7 Грудня 2016
1226
7 Грудня 2016
18:12

За вимогою Роскомнагляду литовський хостер блокував сайт з Івано-Франківська

1226
Івано-Франківська газета «Репортер» повідомляє, що вранці 7 грудня хостер з Литви time4vps на вимогу Федеральної служби з нагляду у сфері зв’язку, інформаційних технологій і масових комунікацій (Роскомнагляд) вимкнув сервер, на якому розташований сайт Report.if.ua видання.
За вимогою Роскомнагляду литовський хостер блокував сайт з Івано-Франківська
За вимогою Роскомнагляду литовський хостер блокував сайт з Івано-Франківська

Про це у коментарі «Детектору медіа» розповів головний редактор «Репортера» Андрій Філіппський.

За його словами івано-франківська газета «Репортер» стикнулася з претензіями Роскомнагляду до публікацій на сайті видання ще влітку, коли хостер з Києва зажадав зняти з сайту новину про добровольців «Азова». У разі, якщо видання не виконає вимоги, хостер обіцяв заблокувати «Репортер» на території України. Сайт зняв новину, але вирішив змінити хостера, який, ймовірно, не хотів ризикувати своїм бізнесом, маючи клієнтів у Росії.

«Після того, як нам довелося зняти новину ми протягом двох днів знайшли іншого хостера – у Литві. Ми сподівалися, що це Європа і там буде безпечно. Все було в порядку до сьогоднішнього дня, коли литовський хостер заблокував наш сайт на дві години», - розказав Андрій Філіппський.

Він також повідомив, що хостер з Литви time4vps надіслав кілька днів тому попередження про можливе відключення серверу, на якому розташований сайт видання, на вимогу Роскомнагляду. Причина – скарга на порушення авторських прав у матеріалі «ДУК «Правий сектор» заявляє про активізацію діяльності на Франківщині», датованому 13 березня 2015 року. Однак повідомлення хостера потрапило у спам.

Після цього хостер надіслав ще одне повідомлення, що заблокує сайт через 24 години через вимогу Роскомнагляду, яка «створює труднощі».  Натомість сайт «Репортера» було вимкнуто через 2 години.

«У листі тостера було написано, що Роскомнагляд має претензії до авторського права нашої публікації. Яким чином Роскомнагляд регулює авторське право в українському інтернеті, незрозуміло.  Ми зрозуміли, що литовський хостер, як і перед цим київський, боїться втрат для свого бізнесу в Росії. Якщо московська, саратовська клієнтура втече від цього тостера, то це зашкодить хостерові. Ми почали переписуватись з хостером з Литви англійською, обурювалися, вони просили зрозуміти їх», - сказав головред.

Перед цим хостер увімкнув сайт на дві години і попередив, що сайт буде «знищений».

«Ми активували ваш сервер на дві години. Будь ласка, зробіть резервне копіювання даних і повідомте нам, як тільки це буде зроблено», – йшлося у листі.

Адміністратор «Репортера» змушений був приховати новинку. Наразі, за словами головного редактора, хостер передумав знищувати сайт.

«Новина, яка ми закрили, не була критично важливою з точки зору нашої редакційної політики. Але будь-яким журналістам такі випадки цензури неприйнятні. Якщо ми не брешемо, чому ми повинні щось знімати? Наразі ми шукаємо тостера, який не буде залежати від погроз Роскомнагляду», - зазначив Андрій Філіппський.

Нагадаємо, Федеральна служба з нагляду у сфері зв'язку, інформаційних технологій і масових комунікацій Росії (Роскомнагляд) звернулася до адміністрації відеохостингу YouTube зі скаргою на онлайн-телеканал «Громадське Тб Запоріжжя» через публікацію телеканалом інтерв’ю з лідером «Правого сектору» Дмитром Ярошем.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1226
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду