detector.media
07.12.2016 18:12
За вимогою Роскомнагляду литовський хостер блокував сайт з Івано-Франківська
За вимогою Роскомнагляду литовський хостер блокував сайт з Івано-Франківська
Івано-Франківська газета «Репортер» повідомляє, що вранці 7 грудня хостер з Литви time4vps на вимогу Федеральної служби з нагляду у сфері зв’язку, інформаційних технологій і масових комунікацій (Роскомнагляд) вимкнув сервер, на якому розташований сайт Report.if.ua видання.

Про це у коментарі «Детектору медіа» розповів головний редактор «Репортера» Андрій Філіппський.

За його словами івано-франківська газета «Репортер» стикнулася з претензіями Роскомнагляду до публікацій на сайті видання ще влітку, коли хостер з Києва зажадав зняти з сайту новину про добровольців «Азова». У разі, якщо видання не виконає вимоги, хостер обіцяв заблокувати «Репортер» на території України. Сайт зняв новину, але вирішив змінити хостера, який, ймовірно, не хотів ризикувати своїм бізнесом, маючи клієнтів у Росії.

«Після того, як нам довелося зняти новину ми протягом двох днів знайшли іншого хостера – у Литві. Ми сподівалися, що це Європа і там буде безпечно. Все було в порядку до сьогоднішнього дня, коли литовський хостер заблокував наш сайт на дві години», - розказав Андрій Філіппський.

Він також повідомив, що хостер з Литви time4vps надіслав кілька днів тому попередження про можливе відключення серверу, на якому розташований сайт видання, на вимогу Роскомнагляду. Причина – скарга на порушення авторських прав у матеріалі «ДУК «Правий сектор» заявляє про активізацію діяльності на Франківщині», датованому 13 березня 2015 року. Однак повідомлення хостера потрапило у спам.

Після цього хостер надіслав ще одне повідомлення, що заблокує сайт через 24 години через вимогу Роскомнагляду, яка «створює труднощі».  Натомість сайт «Репортера» було вимкнуто через 2 години.

«У листі тостера було написано, що Роскомнагляд має претензії до авторського права нашої публікації. Яким чином Роскомнагляд регулює авторське право в українському інтернеті, незрозуміло.  Ми зрозуміли, що литовський хостер, як і перед цим київський, боїться втрат для свого бізнесу в Росії. Якщо московська, саратовська клієнтура втече від цього тостера, то це зашкодить хостерові. Ми почали переписуватись з хостером з Литви англійською, обурювалися, вони просили зрозуміти їх», - сказав головред.

Перед цим хостер увімкнув сайт на дві години і попередив, що сайт буде «знищений».

«Ми активували ваш сервер на дві години. Будь ласка, зробіть резервне копіювання даних і повідомте нам, як тільки це буде зроблено», – йшлося у листі.

Адміністратор «Репортера» змушений був приховати новинку. Наразі, за словами головного редактора, хостер передумав знищувати сайт.

«Новина, яка ми закрили, не була критично важливою з точки зору нашої редакційної політики. Але будь-яким журналістам такі випадки цензури неприйнятні. Якщо ми не брешемо, чому ми повинні щось знімати? Наразі ми шукаємо тостера, який не буде залежати від погроз Роскомнагляду», - зазначив Андрій Філіппський.

Нагадаємо, Федеральна служба з нагляду у сфері зв'язку, інформаційних технологій і масових комунікацій Росії (Роскомнагляд) звернулася до адміністрації відеохостингу YouTube зі скаргою на онлайн-телеканал «Громадське Тб Запоріжжя» через публікацію телеканалом інтерв’ю з лідером «Правого сектору» Дмитром Ярошем.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY