Незалежна медійна рада виявила мову ворожнечі на адресу кримських татар на радіо «АКС»

Незалежна медійна рада виявила мову ворожнечі на адресу кримських татар на радіо «АКС»

27 Вересня 2016
1858
27 Вересня 2016
10:05

Незалежна медійна рада виявила мову ворожнечі на адресу кримських татар на радіо «АКС»

1858
26 вересня 2016 року Незалежна медійна рада затвердила висновок у справі за зверненням Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо випуску передачі «Відкритий мікрофон» на радіо «АКС» від 25 квітня 2016 року
Незалежна медійна рада виявила мову ворожнечі на адресу кримських татар на радіо «АКС»
Незалежна медійна рада виявила мову ворожнечі на адресу кримських татар на радіо «АКС»

Зокрема, Незалежна медійна рада віднайшла порушення вимог абзацу чотирнадцятого частини другої статті 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», статті 28 Закону України «Про інформацію» щодо заборони розповсюдження телерадіоорганізаціями мови ворожнечі щодо кримських татар, а також недотримання стандарту достовірності подачі інформації радіо «АКС», що мовить на території Херсонської області.

У випуску авторської програми «Відкритий мікрофон», що транслювалася на радіо «АКС» о 14:00 25 квітня 2016 року, ведучий Сергій Осолодкін коментував тодішні події в Новоолексіївці (декілька вибухів та інцидентів із застосуванням зброї на території Херсонської області). Він озвучив сім версій причин вибухів, останньою з яких назвав «національно-етнічну» — ішлося про можливу причетність до вибухів представників кримськотатарського народу.

Із уст автора лунали такі фрази: «І ось саме ці активісти стали ініціаторами кількох дій, які мали шалений розголос і негативні наслідки як для мешканців нашої області, так і України. Я про це неодноразово говорив, неодноразово писав у авторських матеріалах»; «Так, як поводять себе наші гості, то можна було б трішки ставитися з більшою повагою до господарів і питати чи хочуть господарі мати все те, що пропонується... Це і наштовхнуло на одну з семи версій, з якою погодилися слухачі». Ці вислови ведучого, а також загальний контекст ситуації в Херсонській області дали змогу дійти висновку про наявність мови ворожнечі у трансльованій мовником передачі.

Окремо Незалежна медійна рада наголосила на тому, що стандарт достовірності подачі інформації має бути дотримано і при створенні авторських передач.

Члени Незалежної медійної ради Антоніна Черевко та Діана Дуцик долучили окрему думку до цього рішення, в якій зауважили, що в програмі радіо «АКС» також порушено вимоги щодо розповсюдження контенту, шкідливого для дітей та підлітків.

Із повним текстом рішення та окремої думки можна ознайомитися за посиланням.

Це вже дев'яте рішення Незалежної медійної ради. Попередні рішення стосувалися порушення телеканалом НТН декомунізаційних норм законодавства, запису передачі за участі Вікторії Шилової в ефірі телеканалу «Репортер» (Одеса), порушень при висвітленні інформації про пункт для біженців у Яготині, резонансного «Подвійного життя Президента», серіалу «Не зарікайся», критики епізоду «Слідства.Інфо» на сайті texty.org.ua, трансляції телеканалом «Гамма» передач за участю Петра Симоненка, рекламних роликів «Рідна Роса», «Шустов» і «Первак»Крім того Незалежна медійна рада підготувала свою першу рекомендацію Нацраді щодо регулювання контенту.

Нагадаємо, Незалежна медійна рада є органом саморегулювання у сфері медіа, до якого входять 15 членів – авторитетних журналістів та громадських активістів, які мають ґрунтовний досвід у медійній сфері. Склад медійної ради сформували наприкінці 2015 року п’ять медійних організацій – Центр демократії та верховенства права (у минулому – Інститут медіа права), Інститут масової інформації, «Інтерньюз-Україна», «Детектор медіа» (у минулому – ГО «Детектор медіа») та фундація «Суспільність».

Окрім надання експертних висновків щодо вирішення суперечливих ситуацій, Незалежна медійна рада планує надавати рекомендації органам влади та іншим зацікавленим особам задля вдосконалення регулювання у медійній сфері.

Головою Незалежної медійної ради є голова ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова, секретарями – медіа юристи Ігор Розкладай (Центр демократії та верховенства права) та Роман Головенко (Інститут масової інформації).

Фото - blacksea.tv

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1858
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду