Суд дав журналісту «Дорожнього контролю» умовний термін – прокуратура оскаржуватиме

Суд дав журналісту «Дорожнього контролю» умовний термін – прокуратура оскаржуватиме

21 Червня 2016
1564
21 Червня 2016
20:03

Суд дав журналісту «Дорожнього контролю» умовний термін – прокуратура оскаржуватиме

1564
Сьогодні, 21 червня, Комунарський райсуд Запоріжжя визнав учасника громадської організації «Дорожній контроль», журналіста інтернет-видання «Дорожній контроль» Віталія Косенка винним у вимаганні (ч.1 ст.189 КК України) та призначив йому покарання у вигляді трьох років обмеження волі зі звільненням від відбування покарання з іспитовим строком тривалістю один рік.
Суд дав журналісту «Дорожнього контролю» умовний термін – прокуратура оскаржуватиме
Суд дав журналісту «Дорожнього контролю» умовний термін – прокуратура оскаржуватиме

Про це повідомляє сайт обласної прокуратури, не називаючи прізвища Віталія Косенка.

Прокуратура Запорізької області заявила, що не згодна «з таким м’яким вироком» суду, у зв’язку з чим планується оскаржити вирок у цій частині в апеляційному порядку.

«За результатами судового розгляду було встановлено, що К. домовився з громадянином, що в разі виникнення проблеми на шляху - зупинення співробітниками поліції його автомобіля - цей громадянин  заплатить гроші співробітникам поліції за непритягнення до адміністративної відповідальності. Одночасно цей громадянин повинен робити відеозйомку, фіксувати дії співробітників поліції та  в подальшому передати зроблений відеозапис К.», - стверджує прокурор відділу прокуратури Запорізької області Сергій Пранов

Прокуратура також заявляє, що, отримавши цей відеозапис, Віталій Косенко висунув поліцейським вимогу передати йому 6000 доларів США, погрожуючи при цьому викласти відеоролик в мережу інтернет. Активіста, за твердженням прокуратури, було затримано під час передачі частини грошей у сумі 1500 доларів США.

Нагадаємо,  25 січня у Запоріжжі співробітники Служби безпеки України (СБУ) спільно з прокуратурою затримали журналіста й активіста громадського об’єднання «Дорожній контроль» Віталія Косенка з Херсона, який нібито вимагав хабар у поліцейських. У відомстві стверджують, що пан Косенко вимагав у правоохоронців  6 тисяч доларів США за те, що не публікуватиме «компрометуючі матеріали за участю правоохоронців, відзняті ним» в ЗМІ та інтернеті.

Однак запорізький активіст Олександр Куницький розповів  іншу версію інциденту. За його словами, Віталія Косенка було заарештовано після того, як він зафіксував факт порушення зі сторони працівників ДАІ, а саме отримання хабаря від п’яного водія. Згодом на місце  приїхали працівники СБУ та прокуратури, які одразу ж затримали. Олександр Куницький також повідомив про побиття Віталя Косенка під час затримання і те, що журналіста доправляли на обстеження до лікарні.

Віталія Косенка підозрювали у порушенні ч.1 ст.189 ККУ «Вимагання». Після оприлюднення відео, де правоохоронці отримують хабара від нього, проти них було відкрито кримінальне провадження за ст. 368 ККУ (Отримання хабара).

Прокурор зазначив, що Віталій Косенко відмовився від дачі показань.

Раніше, у 2013 році міліція звинувачувала Віталія Косенка у правопорушенні, передбаченому частиною 1 статті 343 КК України (Втручання в роботу міліції).

27 січня суддя Орджонікідзевського районного суду Запоріжжія оголосив активісту, журналісту інтернет-видання «Дорожній контроль» Віталію Косенку запобіжний захід у вигляді домашнього арешту за місцем проживання у Херсоні. Під час судового засідання адвокат ГО «Дорожній контроль» Віктор Смалій зазначив, що Віталія Косенка хочуть обмежити в громадській діяльності.

На фото - Віталій Косенко

Фото: kherson.net.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1564
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду