Нацрада оголосила попередження каналу «Гамма» через показ звернень Симоненка (ДОПОВНЕНО)

Нацрада оголосила попередження каналу «Гамма» через показ звернень Симоненка (ДОПОВНЕНО)

9 Червня 2016
3015
9 Червня 2016
13:54

Нацрада оголосила попередження каналу «Гамма» через показ звернень Симоненка (ДОПОВНЕНО)

3015
На засіданні 9 червня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження телеканалу «Гамма» (ТОВ «Гамма-консалтинг») через трансляцію звернень Петра Симоненка, що порушує чинне законодавство України
Нацрада оголосила попередження каналу «Гамма» через показ звернень Симоненка (ДОПОВНЕНО)
Нацрада оголосила попередження каналу «Гамма» через показ звернень Симоненка (ДОПОВНЕНО)

Нацрада визнала порушення ТОВ «Гамма-консалтинг» частини другої статті 9 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» та частини першої статті 28 Закону України «Про інформацію», оскільки у передачах «Опозиційна думка» та «Наголос. Підсумки» містилася інформація, трансляція якої свідчить про використання телерадіоорганізації для розпалювання ворожнечі, приниження честі та гідності українського народу, заперечення  або виправдання  злочинного  характеру комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років в Україні, злочинного характеру націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму, створення позитивного образу осіб, які обіймали керівні посади у комуністичній партії, виправдання діяльності радянських органів державної безпеки, встановлення  радянської  влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, переслідування учасників боротьби за незалежність України у XX столітті.

На думку членів Національної ради, про порушення свідчать поширені телерадіоорганізацією висловлювання Петра Симоненка на кшталт:

  • «мы предупреждали, что в Украине в результате февральского вооруженного переворота 2014 года был установлен профашистский, националистический режим»;
  • «в стране сегодня правит режим убийц, я не оговорился, уважаемые телезрители»;
  • «вандалы с промытыми и вывихнутыми на Майдане мозгами оскорбляют наших дедов и отцов, прадедов, проливающих кровь и положивших жизнь в борьбе с фашистской нечистью»;
  • «современные же украинские неофашисты сегодня мстят победителям, устраивая дьявольские пляски на их могилах»;
  • «режим хунты в Украине» тощо.

Представники «Гамми» апелювали до того, що висловлювання Петра Симоненка є  оціночним судженням, і аби зрозуміти, чи були в них заклики або образи, необхідно провести лінгвістично-філологічне дослідження.

Також, за словами адвоката Олександра Готіна, у законодавстві не прописано чітко, що є мовою ворожнечі, і який  механізм реалізації відповідних норм. Тому ліцензіат звертався до Національної ради, щоб та видала припис, яким чином їх виконувати. На це голова Національної ради Юрій Артеменко зауважив, що регуляторний орган у жодному разі не даватиме таких роз’яснень: «Якщо ми будемо давати рекомендації – це буде близько до цензури. Ми дивимося по факту». Він також додав, що телеканали самі мають вивчати законодавство і стежити за виконанням його положень. Пан Артеменко наголосив, що попри наявність згадуваної представниками «Гами-консалтингу» спеціальної угоди з Петром Симоненком, відповідно до якої він бере на себе відповідальність за усе сказане, за розповсюдження зазначених матеріалів у ефірі відповідає сам мовник.

Заступник голови Національної ради Уляна Фещук звернула увагу на факт трансляції передач у повторі: «Якщо навіть журналіст не зміг зупинити того, хто дає інтерв’ю або висловлює свою думку, повтор заборонений, бо журналіст і керівник телерадіоорганізації повинні були оцінити всі вислови, які говорив інтерв’юер,  і відповідно не ставити їх у повторі. Це порушення мовника». Також Уляна Фещук нагадала про положення статті 60 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», які визначають обов'язки творчих працівників телерадіоорганізацій. Ці положення вона назвала прямою нормою закону, тому, на її  думку, жодні додаткові роз’яснення щодо виконання статті 6 цього закону не потрібні.

На несвободі журналістів телеканалу наголосила перший заступник голови Національної ради Ольга Герасим’юк. На її переконання, колектив цілковито залежить від сина Петра Симоненка Андрія, який за документами є генеральним директором «Гамми-консалтинг». Ольга Герасим’юк засумнівалася у правдивості слів адвоката про нерозуміння каналом, що є мовою ворожнечі: «Насправді це лицемірство і маніпуляція. Комуністичну партію точно заборонили недаремно, тому що, те, що я бачу, є яскравим аргументом на користь цієї заборони. Не працює ваш колектив як медіа у вільній демократичній країні, у вільному ЗМІ, а ви батрачите на сина Петра Симоненка і особисто на колишнього лідера забороненої комуністичної партії. Ви не смієте писнути проти нього жодного слова. Ви замість того, щоб відстоювали свою позицію, апелюєте до аргументів юристів компартії». 

Регулятор також ухвалив рішення звернутися до Міністерства внутрішніх справ України з метою вжиття заходів відповідного реагування щодо фактів трансляції передач «Опозиційна думка» (09.03.2016 о 18:55, повтор – 10.03.2016 о 18:52;   01.04.2016 о 18:51, повтор – о 20:50;   09.05.2016 о 20:49) та «Наголос. Підсумки» (01.04.2016 о 19:02) за участю політичного діяча Петра Симоненка,  у висловленнях якого зафіксовано ознаки порушення вимог абзацу чотирнадцятого частини другої статті 6 (не допускається використання телерадіоорганізацій для здійснення інших вчинків, за якими наступає кримінальна відповідальність).

У прийнятті рішення Нацрада керувалася й експертними висновками Українського інституту національної пам’яті та Незалежної медійної ради.

Нагадаємо, 9 травня телеканал «Гамма» показав у своєму ефірі відеозвернення Петра Симоненка, у якому той виправдовував комуністичний режим в Україні. Теперішню українську владу він назвав «неонацистким отребьем, пришедшим к власти в Украине после вооруженного переворота в феврале 2014 года». Петро Симоненко також звинуватив владу в перейменуванні «тисяч улиц и населенных пунктов, названных в честь героев Великой Отечественной войны» і висміяв ідею Дня пам’яті і примирення, який відзначають в Україні 9 травня. «С кем и чем примириться? Нам предлагают помириться с пособниками фашистов, полицаями и предателями Родины», – заявив він. До речі, сини Петра Симоненка є міноритарними власниками каналу «Гамма».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3015
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду