Незалежна медійна рада вбачає мову ненависті і порушення закону в програмах Симоненка на «Гаммі»

Незалежна медійна рада вбачає мову ненависті і порушення закону в програмах Симоненка на «Гаммі»

8 Червня 2016
2083
8 Червня 2016
12:20

Незалежна медійна рада вбачає мову ненависті і порушення закону в програмах Симоненка на «Гаммі»

2083
Незалежна медійна рада підготувала висновок у справі за зверненням Національної ради з питань телебачення і радіомовлення щодо передач за участі Петра Симоненка на телеканалі «Гамма».
Незалежна медійна рада вбачає мову ненависті і порушення закону в програмах Симоненка на «Гаммі»
Незалежна медійна рада вбачає мову ненависті і порушення закону в програмах Симоненка на «Гаммі»

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення звернулася до Незалежної недійної ради з проханням висловити позицію щодо відповідності змісту передач «Опозиційна думка», які транслювалися ТОВ «Гамма-Консалтинг» 9 березня та 1 квітня 2016 року, передачі «Наголос: Підсумки» від 1 квітня 2016 року, а також привітання з Днем Перемоги за участі Петра Симоненка частині другій статті 9 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

7 червня 2016 року Незалежна медійна рада у своєму висновку встановила порушення частини другої статті 9 та частини 2 статті 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» телеканалом «Гамма», оскільки передачі за участі Петра Симоненка містили виправдання переслідування учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті, а також умисні заклики до розпалювання ворожнечі.

В ефірі передачі «Опозиційна думка» 9 березня, присвяченому темі декомунізації, лунають такі твердження: «мы предупреждали, что в Украине в результате февральского вооруженного переворота 2014 года был установлен профашистский, националистический режим»; «вандалы с промытыми и вывихнутыми на Майдане мозгами оскорбляют наших дедов и отцов, прадедов, проливающих кровь и положивших жизнь в борьбе с фашистской нечистью» тощо.

Під час привітання з Днем Перемоги Петро Симоненко вживає вислови на кшталт: «их [ветеранов] сердца переполнены скорбью и гневом когда они видят, что подонки из националистической бандеровщины глумятся над могилами их боевых соратников, цинично издеваются над великим подвигом, над фронтовой доблестью».

Незалежна медійна рада окремо наголосила й на тому, що використання медіа через сімейні зв’язки для ретрансляції поглядів Петра Симоненка є проявом медійної корупції, неприпустимої для формування конкурентного та незалежного ринку медіа в Україні.

З повним текстом рішення можна ознайомитися тут.

Нагадаємо, що 12 травня Нацрада призначила позапланову перевірку телеканалу «Гамма» (ТОВ «Гамма-консалтинг») через трансляцію звернень Петра Симоненка, у яких Нацрада вбачає ознаки заперечення або виправдання злочинного характеру комуністичного тоталітарного режиму. Також до Нацради надійшов лист від Служби безпеки України, яка зафіксувала трансляцію на каналі «Гамма» виступів Петра Симоненка, у яких є ознаки порушення законодавства, та попросила Нацраду здійснити аналіз ефіру та вжити заходів.

Перед тим 9 травня телеканал «Гамма» показав у своєму ефірі відеозвернення Петра Симоненка, у якому той виправдовував комуністичний режим в Україні. Теперішню українську владу він назвав «неонацистким отребьем, пришедшим к власти в Украине после вооруженного переворота в феврале 2014 года». Петро Симоненко також звинуватив владу в перейменуванні «тисяч улиц и населенных пунктов, названных в честь героев Великой Отечественной войны» і висміяв ідею Дня пам’яті і примирення, який відзначають в Україні 9 травня. «С кем и чем примириться? Нам предлагают помириться с пособниками фашистов, полицаями и предателями Родины», – заявив він.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2083
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду