detector.media
08.06.2016 12:20
Незалежна медійна рада вбачає мову ненависті і порушення закону в програмах Симоненка на «Гаммі»
Незалежна медійна рада вбачає мову ненависті і порушення закону в програмах Симоненка на «Гаммі»
Незалежна медійна рада підготувала висновок у справі за зверненням Національної ради з питань телебачення і радіомовлення щодо передач за участі Петра Симоненка на телеканалі «Гамма».

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення звернулася до Незалежної недійної ради з проханням висловити позицію щодо відповідності змісту передач «Опозиційна думка», які транслювалися ТОВ «Гамма-Консалтинг» 9 березня та 1 квітня 2016 року, передачі «Наголос: Підсумки» від 1 квітня 2016 року, а також привітання з Днем Перемоги за участі Петра Симоненка частині другій статті 9 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

7 червня 2016 року Незалежна медійна рада у своєму висновку встановила порушення частини другої статті 9 та частини 2 статті 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» телеканалом «Гамма», оскільки передачі за участі Петра Симоненка містили виправдання переслідування учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті, а також умисні заклики до розпалювання ворожнечі.

В ефірі передачі «Опозиційна думка» 9 березня, присвяченому темі декомунізації, лунають такі твердження: «мы предупреждали, что в Украине в результате февральского вооруженного переворота 2014 года был установлен профашистский, националистический режим»; «вандалы с промытыми и вывихнутыми на Майдане мозгами оскорбляют наших дедов и отцов, прадедов, проливающих кровь и положивших жизнь в борьбе с фашистской нечистью» тощо.

Під час привітання з Днем Перемоги Петро Симоненко вживає вислови на кшталт: «их [ветеранов] сердца переполнены скорбью и гневом когда они видят, что подонки из националистической бандеровщины глумятся над могилами их боевых соратников, цинично издеваются над великим подвигом, над фронтовой доблестью».

Незалежна медійна рада окремо наголосила й на тому, що використання медіа через сімейні зв’язки для ретрансляції поглядів Петра Симоненка є проявом медійної корупції, неприпустимої для формування конкурентного та незалежного ринку медіа в Україні.

З повним текстом рішення можна ознайомитися тут.

Нагадаємо, що 12 травня Нацрада призначила позапланову перевірку телеканалу «Гамма» (ТОВ «Гамма-консалтинг») через трансляцію звернень Петра Симоненка, у яких Нацрада вбачає ознаки заперечення або виправдання злочинного характеру комуністичного тоталітарного режиму. Також до Нацради надійшов лист від Служби безпеки України, яка зафіксувала трансляцію на каналі «Гамма» виступів Петра Симоненка, у яких є ознаки порушення законодавства, та попросила Нацраду здійснити аналіз ефіру та вжити заходів.

Перед тим 9 травня телеканал «Гамма» показав у своєму ефірі відеозвернення Петра Симоненка, у якому той виправдовував комуністичний режим в Україні. Теперішню українську владу він назвав «неонацистким отребьем, пришедшим к власти в Украине после вооруженного переворота в феврале 2014 года». Петро Симоненко також звинуватив владу в перейменуванні «тисяч улиц и населенных пунктов, названных в честь героев Великой Отечественной войны» і висміяв ідею Дня пам’яті і примирення, який відзначають в Україні 9 травня. «С кем и чем примириться? Нам предлагают помириться с пособниками фашистов, полицаями и предателями Родины», – заявив він.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY