Комітет свободи слова просить Гройсмана не обмежувати доступ журналістів до парламенту

Комітет свободи слова просить Гройсмана не обмежувати доступ журналістів до парламенту

31 Березня 2016
1040
31 Березня 2016
13:43

Комітет свободи слова просить Гройсмана не обмежувати доступ журналістів до парламенту

1040
Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики звернувся до голови Верховної Ради Володимира Гройсмана з проханням вилучити з рекомендацій Кокса пункт про недопуск журналістів на засідання погоджувальної ради
Комітет свободи слова просить Гройсмана не обмежувати доступ журналістів до парламенту
Комітет свободи слова просить Гройсмана не обмежувати доступ журналістів до парламенту

Таке рішення було ухвалено на засіданні 30 березня 2016 року.

Дана вимога міститься в постанові №4219 «Про заходи з реалізації рекомендацій щодо внутрішньої реформи і підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України». У документі, зокрема, йдеться про необхідність зміни підходу до формування порядку денного роботи Верховної Ради України. На думку Місії ЄП, на засіданнях погоджувальної ради не повинні бути присутні журналісти. «Підхід до організації роботи погоджувальної ради з питань формування порядку денного роботи парламенту повинен бути переглянутий. Засідання погоджувальної ради повинні відбуватись у закритому для ЗМІ режимі», - йдеться в Рекомендації № 11 документу.

«Це означає, що буде припинено не лише допуск журналістів до зали, а й трансляцію засідань погоджувальної. Отже, хто протягував який лобістський чи диктаторський закон - потім ніколи не знайдеш кінців, – сказала народний депутат, перший заступник голови комітету Ольга Червакова. – Прихильники такої екзотичної новації вважають, що погоджувальна рада має бути "технічною нарадою з узгодження порядку денного пленарного тижня, а не піар-майданчиком перед камерами". Це дуже цінна думка, тим більше, що в регламенті роботи ВР, який, нагадаю, є законом, майже саме так про погоджувальну раду і написано. А в тому, що політики не дотримуються закону і перетворюють технічну нараду на піар-майданчик, винуваті не журналісти, а самі політики».

За її словами, попри феноменальний бліц-криг з ухваленням документа, це не означає, що він вже став чинним актом. «Скоріше це дорожня карта, на основі якої комітети ВР мають розробити зміни до законів, що забезпечать імплементацію рекомендацій Кокса. Сьогоднішнім рішенням щодо 11-го пункту Рекомендацій Комітет з питань свободи слова повідомив, що таку рекомендацію Кокса ми не схвалимо ніколи, як би ми не поважали Кокса. І через наш Комітет вона не пройде. Принаймні, поки Комітет в такому складі», – зазначила вона.

Члени Комітету підтримали пропозицію народного депутата Олександра Абдулліна звернутися до голови парламенту з пропозицією ніколи більше не забороняти в будь-який спосіб доступ журналістів до будівель Верховної Ради.

Нагадаємо, Верховна Рада 18 березня схвалила рекомендації Європарламенту, якими, зокрема, пропонується закрити для ЗМІ засідання Погоджувальної Ради.

1 березня голова Верховної Ради України Володимир Гройсман оприлюднив підготовлену Місією Європейського парламенту (ЄП) доповідь і дорожню карту реформування українського парламенту, серед рекомендацій яких вказано на необхідність запровадження закритого для ЗМІ режиму засідань Погоджувальної Ради.

Як писав «Детектор медіа», 18 березня близько 50 представників ЗМІ підписали відкритий лист до спікера Верховної Ради України Володимира Гройсмана з проханням не допустити обмеження доступу для їх роботи в парламенті та закриття деяких заходів Ради для преси.

Фото - Максим Лісовий

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1040
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду