У рідному місті письменника Олеся Ульяненка на Полтавщині його іменем назвали провулок

У рідному місті письменника Олеся Ульяненка на Полтавщині його іменем назвали провулок

17 Серпня 2015
1625
17 Серпня 2015
11:22

У рідному місті письменника Олеся Ульяненка на Полтавщині його іменем назвали провулок

1625
У рідному місті письменника Олеся Ульяненка на Полтавщині його іменем назвали провулок
У рідному місті письменника Олеся Ульяненка на Полтавщині його іменем назвали провулок

Виконавчий комітет міської адміністрації міста Хорола (Полтавська область) прийняв рішення назвати новий провулок у місті іменем видатного земляка - письменника Олеся Ульяненка. Про це «Детектор медіа» повідомив кінорежисер Володимир Тихий.

 

Таке рішення місцева влада прийняла у відповідь на лист ініціативної групи з-понад 40 осіб - діячів культури та журналістів, які у зв'язку з п'ятою річницею від дня смерті Олеся Ульяненка звернулися до голови міста Хорола, в якому запропонували назвати його іменем одну з вулиць.

 

У зверненні українських діячів йшлося про перейменування вул. Леніна, на якій жив літератор. Проте міська влада назвала іменем пана Ульяненка провулок з новобудовами поблизу цієї вулиці.

 

Листа з проханням підписали зокрема кінематографісти Богдан Бенюк, Наталія Сумська, Валентин Васянович, Ірма Вітовська, Володимир Войтенко, Мирослав Слабошпицький,Сергій Тримбач, а також журналісти Ольга Герасим'юк, Дмитро Десятерик, Любов Голота та інші.

 

Олесь Ульяненко народився в місті Хоролі на Полтавщині у 1962 році. Закінчив медичне училище та морську школу, служив у радянських десантних військах в НДР та Афґаністані. Роман «Сталінка», якив вийшов в 1994 році, приніс йому славу «найрадикальнішого й найжорсткішого українського прозаїка». Твір гостро критикували, однак згодом він удостоєний малої Шевченківської премії та включений до навчальних програм загальноосвітніх шкіл і вишів.

 

Письменник написав близько 20 романів, кожен із яких викликав значний резонанс у суспільстві. Книжку «Жінка його мрії» 2009 року Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі (НЕК) визнала роман порнографічним та вилучила з обігу. Це викликало обурення серед української інтелігенції, на захист письменника виступив Російський пен-центр. Пан Ульяненко подав до суду на НЕК. Врешті сторони конфлікту підписали мирову угоду: письменник вніс деякі правки до тексту книжки, а НЕК відізвала своє рішення. Олесь Ульяненко помер у своєму київському помешканні 18 серпня 2010 року. Офіційна причина смерті - хронічна серцева недостатність. Поза тим, колеги й близькі письменника не виключають, що його смерть могла бути насильницькою.  

 

 

 

Нагадаємо, нещодавно Український інститут національної пам'яті звернувся до Київської міської ради із пропозицією вшанувати пам'ять великого друга України, британського дослідника, що прямо назвав Голодомор 1932 - 1933 років геноцидом українського народу  Роберта Конквеста, назвавши одну із столичних вулиць на його честь.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1625
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду