Держкомтелерадіо визначив рейтинг сайтів центральних та місцевих органів виконавчої влади

Держкомтелерадіо визначив рейтинг сайтів центральних та місцевих органів виконавчої влади

1 Липня 2015
1952

Держкомтелерадіо визначив рейтинг сайтів центральних та місцевих органів виконавчої влади

1952
Держкомтелерадіо визначив рейтинг сайтів центральних та місцевих органів виконавчої влади
Держкомтелерадіо визначив рейтинг сайтів центральних та місцевих органів виконавчої влади

Держкомтелерадіо здійснив моніторинг 55 офіційних сайтів центральних органів виконавчої влади (17 міністерств і 38 інших центральних органів виконавчої влади) та 25 офіційних сайтів місцевих органів виконавчої влади (24 обласних та Київської міської державних адміністрацій). Про це повідомляє прес-служба Держкомтелерадіо.

 

За результатом моніторингу складено рейтинг інформаційної прозорості офіційних  сайтів, який складається з трьох показників - наявності інформації, якості інформаційного наповнення та власне показника інформаційної прозорості.

 

Найкращими у першому півріччі 2015 року за рівнем інформаційного наповнення серед центральних органів виконавчої влади визнано офіційний веб-сайт  Адміністрації Державної прикордонної служби України, а серед місцевих органів виконавчої влади - офіційний веб-сайт Івано-Франківської обласної держадміністрації.

 

До низки сайтів у Держкомтелерадіо є певні зауваження, а саме:

- відсутність або наявність не в повному обсязі інформації, обов'язковість розміщення якої регламентується нормативно-правовими актами;

-  несвоєчасне розміщення матеріалів;

- оприлюднення інформації без зазначення дати, що не дозволяє визначити рівень її актуальності;

-  розташування інформації не в логічних розділах, через що не забезпечується простота та зручність доступу до неї;

-  відсутність або неефективна робота пошукових систем;

-   ускладнення доступу до інформації користувачам з вадами зору та слуху.

 

Зокрема, системи обліку публічної інформації наявні не на всіх сайтах, натомість деякі оприлюднені системи обліку оновлюються нерегулярно або містять відомості лише про частину документів, які перебувають у володінні суб'єктів владних повноважень.

 

На окремих сайтах відсутні адреси електронної пошти керівників органів, їх заступників, керівників структурних підрозділів, контактна інформація структурного підрозділу та/або посадових осіб, відповідальних за програмно-технічну та інформаційну підтримку сайту.

 

Не скрізь оприлюднено основні функції структурних підрозділів, правила внутрішнього трудового розпорядку, порядок та умов проходження конкурсу на заміщення вакантних посад.

 

Невисокі показники наявності має інформація щодо цільових програм та розташування місць, де надаються необхідні запитувачам форми і бланки установи, натомість вже представлені матеріали інколи неактуальні або не структуровані у вигляді окремого тематичного розділу, через що мають низьку навігаційну доступність.

 

Під час аналізу забезпечення доступності інформації для осіб з вадами зору та слуху виявлені типові недоліки: на початку кожної веб-сторінки відсутні елементи управління, які надають можливість користувачу змінити розмір шрифту та кольоровий контраст; аудіо- та відеоматеріали не супроводжуються текстом, еквівалентним інформації, що містить аудіо- та відеозапис; графічні матеріали не дублюються за допомогою звичайного тексту; веб-сторінки не містять навігаційного ланцюга у вигляді текстової інформації щодо їхнього місцезнаходження в ієрархічній структурі веб-сайту; відсутня мапа сайту.

 

Держкомтелерадіо пропонує центральним та місцевим органам виконавчої влади, офіційні сайти яких стали об'єктами даного моніторингу, ознайомитись з представленою аналітичною довідкою, вжити заходів щодо усунення виявлених недоліків та продовжити адаптацію власних сайтів до потреб користувачів з вадами зору та слуху.

 

Протягом жовтня-грудня 2015 року Держкомтелерадіо проведе черговий моніторинг інформаційного наповнення офіційних сайтів органів виконавчої влади та за результатами здійсненого аналізу поінформує Кабінет міністрів України у встановленому порядку.

 

З результатом моніторингу  можна ознайомитись на сайті Держкомтелерадіо.

 

Нагадаємо, у травні було затверджено новий Порядок проведення Держкомтелерадіо моніторингу інформаційного наповнення офіційних веб-сайтів органів виконавчої влади. Відповідний наказ підписав голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко.

 

Відтепер при оцінці якості інформаційного наповнення та інформаційної прозорості веб-сайтів органів виконавчої влади буде враховуватись рівень забезпечення доступності для сприйняття особами з вадами зору та слуху розміщеної на веб-сайтах інформації.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1952
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду