Берлінська Академія мистецтв не контактуватиме з російськими культурними закладами, поки не звільнять Олега Сенцова

Берлінська Академія мистецтв не контактуватиме з російськими культурними закладами, поки не звільнять Олега Сенцова

11 Лютого 2015
4990
11 Лютого 2015
11:06

Берлінська Академія мистецтв не контактуватиме з російськими культурними закладами, поки не звільнять Олега Сенцова

4990
Берлінська Академія мистецтв не контактуватиме з російськими культурними закладами, поки не звільнять Олега Сенцова
Берлінська Академія мистецтв не контактуватиме з російськими культурними закладами, поки не звільнять Олега Сенцова

Берлінська Академія мистецтв звернулася до російського уряду із закликом негайно звільнити українського кінорежисера Олега Сенцова. Про це повідомляє «Німецька хвиля».

 

Президент Академії Клаус Штек заявив, що він та інші працівники установи не підтримуватимуть жодних офіційних контактів з російськими культурними закладами, доки українського режисера Олега Сенцова, якого незаконно утримують в російській тюрмі, не буде звільнено.

 

Берлінська Академія мистецтв звернулася до російського уряду з нагоди проведення в столиці Німеччині Берліні відомого кінофестивалю «Берлінале». У листі, оприлюдненому в Берліні, Академія нагадує, що пан Сенцов, якого російські правоохоронці заарештували у його власній оселі в Криму та доправили до Москви, перебуває в ув'язненні з травня 2014 року. Він брав участь у протестах на Майдані в Києві та виступав проти російської анексії Криму.

 

Берлінська Академія нагадала також, що ще у вересні 2014 року виступила з протестом проти утримання Олега Сенцова під вартою.

 

За словами представників Берлінської Академії, в листі, якого вони отримали від Центру громадських звя'зків ФСБ, російська спецслужба звинувачує Олега Сенцова у підготовці терористичних актів. Жодної конкретної інформації щодо дати початку судового процесу проти режисера, який мав розпочатися ще в жовтні торік, ФСБ не надала.

 

Нагадаємо, український кінорежисер Олег Сенцов, відомий за повнометражним фільмом «Гамер», а також українські громадяни Олексій Чірній, Геннадій Афанасьєв та Олександр Кольченко 11 травня минулого року були викрадені Федеральною службою безпеки Російської Федерації (ФСБ РФ) з території окупованої Росією АР Крим. Після викрадення їх доправили до слідчого ізолятора «Лефортово» в Москві.

 

Усіх чотирьох громадян України звинувачують у тому, що вони нібито у складі терористичного угрупування вели приготування до вчинення терористичного акту - вибухів у ніч з 8 на 9 травня саморобних вибухових пристроїв біля меморіалу «Вічний вогонь» та пам′ятника Леніну в Сімферополі (АР Крим), а також у підпалі офісів громадської організації «Російська громада Криму» і представництва партії «Єдина Росія» в Сімферополі 14-18 квітня.

 

Стосовно них було порушено кримінальні справи за ч. 2 ст. 205 («терористичний акт»), ч. 2 ст. 205.4 («організація терористичного співтовариства») і ч. 3 ст. 222 («незаконний обіг зброї») КК РФ. Рішенням суду четверо українців були взяті під арешт.

 

Суд у Росії заявляв, що вважає арештованих громадянами Російської Федерації тому, що вони як жителі Криму начебто набули громадянства Росії автоматично, не написавши своєчасно заяву про відмову від російського громадянства, і відмовляється допускати до них українських дипломатів. Самі ж затримані стверджують, що є українцями і не набували російського громадянства.

 

26 грудня 2014 року Лефортівський районний суд Москви продовжив до 11 квітня термін арешту Олега Сенцова. Ув'язнений режисер на суді заявив, що всі обвинувачення проти нього базуються на недостовірних свідченнях однієї особи.  

 

5 лютого адвокат пана Сенцова Дмитро Дінзе повідомив, що Генеральна прокуратура Росії визнала де-факто наявність подвійного громадянства в українського режисера Олега Сенцова, але судитиме його як громадянина РФ.

 

У травні 2014 року Національна спілка кінематографістів України, Європейська кіноакадемія та Кіносоюз Росії вимагали звільненими затриманого ФСБ українського режисера Олега Сенцова.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4990
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду