Мороз і Ґонґадзе

6 Серпня 2008
10853
6 Серпня 2008
16:48

Мороз і Ґонґадзе

10853
Заява Мороза про те, що Кучма не замовляв Гонгадзе, чесно кажучи, шокувала. Він фактично перекреслив останні вісім політичних років, поставивши під сумнів багато подій, які відбулися, – у тому числі й акцію «Україна без Кучми».
Мороз і Ґонґадзе

Це серйозний удар по діях колишньої опозиції, а нині вже влади (і БЮТ, і «Нашої України»). Проте Олександр Олександрович не врахував, що і сам потрапляє під цей удар. Бо він був одним із головних учасників «касетного скандалу». А може, і головним. Бо саме він оприлюднив записи майора Мельниченка, а не хтось інший. І тепер, після останньої його заяви, виникає запитання: а навіщо це все було влаштовувати, якщо сьогодні Мороз виправдовує свого колишнього ворога Кучму?

Але давайте спочатку співставимо заяви Мороза сьогодні і у 2000 році.

В інтерв’ю газеті «Дело» за 5 серпня 2008 року Олександр Мороз сказав наступне:

«В судьбе Гонгадзе были использованы комплексы Кучмы: вспыльчивость, несдержанность. Поэтому его высказывания перекрутили и умело использовали. Но я думаю, что он не имеет отношения к убийству журналиста. Причастны те, кто бывал у него в кабинете и давал ему советы. Другое дело, что многие концы уже обрублены. Начиная с покойного Кравченко и заканчивая генералом Пукачем, который, по некоторым сведениям, сейчас в Штатах. Это пример круговой поруки, когда все зависимы друг от друга. По всей видимости, Ющенко во время «оранжевой» революции дал некоторые гарантии Кучме, чтобы тот подписал законы, касающиеся изменения процедуры выборов».

У той же час у 2000 році, після зникнення Георгія Ґонґадзе, він говорив абсолютно протилежне:

«…Сповзанню суспільства у пітьму кримінала і бандитизму необхідно покласти кінець. Саме тому, маючи достатні підстави, зобов'язаний заявити, що замовником зникнення журналіста Георгія Ґонґадзе є президент України Леонід Кучма», - заявив Мороз. При цьому лідер соціалістів має в своєму розпорядженні дані, які свідчать про те, що замовник «систематично контролював хід виконання свого доручення». «У курсі підготовки і здійснення цього замовлення з самого початку був глава адміністрації президента Володимир Литвин. Безпосереднім розробником сценарія і організатором здійснення операції є міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко», - передає заяву Мороза Інтерфакс-Україна» (цю цитату ви можете знайти на сайті «Української правди» за 28 листопада 2000 року).

Очевидно, Олександр Мороз робить сьогодні такі заяви, тому що послідовний.

Чи додадуть ці заяви щось у справу Ґонґадзе? Дуже сумніваюся. Проте вони свідчать, що Мороз, після певної паузи, вирішив повернутися в активну політику – все-таки вибори не за горами. І він знаходиться у пошуках нового політичного ворога, яким був колись для нього Леонід Кучма. Олександр Олександрович просто не уявляє собі по-іншому політичної боротьби. І швидше за все таким ворогом буде обрано Віктора Ющенка, адже саме в його бік направляє свою критику Мороз: «Леонід Кучма тоді теж шукав можливості зробити президентську владу монопольною, контролювати ВР, але навіть він не дозволяв собі таких конституційних порушень, як сьогодні Ющенко», - зазначив лідер соціалістів (цитата УНІАН).

Але зараз не 1999 рік, коли Мороз вигідно вирізнявся на фоні тодішніх кандидатів у президенти Кучми та Симоненка. Сьогодні вибудовування протиставлення по лінії Мороз-Ющенко буде неефективним. Хоча б тому, що лідер соціалістів уже сам давно «не білий, і не пухнастий» (не будемо тут вдаватися до аналізу його трудової біографії). Олександр Олександрович повинен пам’ятати, що і він вніс свою лепту в дискредитацію України як країни (вже не будемо говорити про дискредитацію інституту влади як такої).

 
Діана Дуцик, «Пік України»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Діана Дуцик, «Пік України»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10853
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
лангуст
5704 дн. тому
Так, ця наволоч з самого початку Незалежності спала і бачила повернення до СРСР, і дурила село забите!
Кукринікса
5745 дн. тому
Яка підла потвора! Провернув гебісько-кацапську аферу, але так влади і не отримав. Зараз йому вигідно смердіти про Юща і головне - Литвина. Людину вбили, обгадили країну, а воно тепер гавкає. Як земля витримує таку наволоч?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду