Оголошено конкурс на здобуття премії серед журналістів та ЗМІ «Вільна преса Східної Європи-2015»

Оголошено конкурс на здобуття премії серед журналістів та ЗМІ «Вільна преса Східної Європи-2015»

13 Жовтня 2014
3417

Оголошено конкурс на здобуття премії серед журналістів та ЗМІ «Вільна преса Східної Європи-2015»

3417
Оголошено конкурс на здобуття премії серед журналістів та ЗМІ «Вільна преса Східної Європи-2015»
Оголошено конкурс на здобуття премії серед журналістів та ЗМІ «Вільна преса Східної Європи-2015»

Оголошено конкурс на здобуття премії «Вільна преса Східної Європи-2015», яка вручається журналістам та ЗМІ з Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Росії та Україні. Про це повідомляє відділ зв'язків з громадськістю організатора премії, німецького фонду «Цайт-Штіфтунг» ім. Ебелін і Герда Буцеріуса.

 

Повідомляється, що видання, які можуть пропонуватися до участі в конкурсній програмі, повинні мати широкий тематичний спектр і як мінімум три рубрики, однією з яких, по можливості, є зовнішня політика. Вони також повинні широко висвітлювати політичну, культурну, економічну і суспільну тематику, активно підтримувати демократію, взаєморозуміння між народами і свободу слова.

 

Пропозиції на висування претендентів одержуються у вільній формі до 10 листопада. Вони мають містити дані про видавця, головного редактора, тиражі та історію видання, а також оцінку висунутого видання або журналіста. До повідомлення також необхідно докласти кілька примірників видання. Самовисування не приймається. Пропозиції можна надіслати електронною поштою hamann@zeit-stiftung.de (контактна особа - керівник відділу комунікацій і журналістських проектів Фрауке Хаманн) або ж на адресу: ZEIT-Stiftung Ebelin und Gerd Bucerius, Frauke Hamann, Feldbrunnenstraße 56, D-20148 Hamburg.

 

Переможців обиратиме міжнародне журі у складі Фалька Бомсдорфа (Мюнхен), Йо Грьобеля (Берлін), Ґро Хольма (Осло), Штефані Шиффер (Берлін), Тео Зоммера (Гамбург), Вібеке Шперлінг (Осло, Копенгаген), Міхаеля Туманна (Стамбул) і Рейнхарда Фезера (Франкфурт-на-Майні). Цьогорічна церемонія нагородження відбудеться в червні 2015 року в Осло (Норвегія).

 

З-поміж важливості дотримання стандартів журналістської діяльності, організатори премії наголошують на необхідності надання можливостей для розвитку ЗМІ в східноєвропейських країнах. «Ми спостерігали, як зростав тиск на незалежні ЗМІ у ході розвитку кризи навколо України. Наразі актуальні суспільні настрої характеризуються посиленням націоналістичних і антизахідних тенденцій, які не залишають можливості для вільного висвітлення різних точок зору в інформаційному потоці. Наші номінатори, члени журі та представники двох наших фондів відзначають зростання напруженості в Східній Європи. І вона несе загрозу, в тому числі, для ЗМІ, на які здійснюється постійний тиск», - зазначив голова журі конкурсу Тео Зоммер.

 

Він також висловив занепокоєння участю медівників у позачергових парламентських виборах в Україні. «Багато українських журналістів прийняли рішення перейти в сферу політики, аби особисто взяти участь у формуванні вільного суспільства. Проте їх відхід у владу послаблює ряди кваліфікованих журналістів», - наголосив Тео Зоммер.

 

Премія ім. Герда Буцеріуса «Вільна преса Східної Європи» вручається щорічно, починаючи з 2000 року, журналістам та засобам масової інформації за їхню якість, професіоналізм і громадянську мужність. Премія спрямована на заохочення тих журналістів, які, незважаючи на офіційні тиск і економічні труднощі, кидають виклик цензурі у всіх її проявах, у тому числі й самоцензурі. З 2004 року премію вручає німецький фонд «Цайт-Штіфтунг» ім.  Ебелін і Герда Буцеріуса (Zeit-Stiftung Ebelin und Gerd Bucerius) у співпраці з норвезьким фондом «Вільне слово» (Institusjonen Fritt Ord), який вручає премію «Вільна преса Росії».

 

У 2011 році лауреатом премії Герда Буцеріуса «Вільна преса Східної Європи» від України стала шеф-редактор «Детектор медіа» Наталія Лигачова. Премію також здобули журналісти Наталія Іванишина з газети «Усть-Илимская правда» (Усть-Ілимськ, Іркутська область), Марина Коктиш з газети «Народная воля» (Мінськ, Білорусь) і Замін Хаджи з Баку (Азербайджан), а також тижневик «Черновик» з Махачкали (Республіка Дагестан, Росія) і новинний інтернет-портал «A1+» з Єревана (Вірменія).

 

Лауреатом премії в 2012 році став журнал «Український тиждень». Крім того, премію було присуджено російській журналістці Ользі Романовій (Грозний/Москва), білоруському журналісту Валерію Карбалевичу (Мінськ) та азербайджанській журналістці Хадіджі Ісмаїловій (Баку). Премію «Вільна преса Росії-2012» від норвезького фонду «Вільне слово» було присуджено кавказькому журналу «Дош» (Грозний-Москва).

 

В 2013 році премію «Вільна преса Східної Європи» здобув журналіст «Української правди» Сергій Лещенко. Її також присудили російським журналістам Олені Костюченко («Новая газета») та Олександру Ґольцу («Еженедельный журнал»), редакції російської газети «Якутск вечерний», а також азербайджанським журналістам Таміні Таґізаде (незалежний журналіст) і Мехману Хусейнову (фотожурналіст).

 

2014 року премію «Вільна преса Східної Європи» одержали одразу три українські медійники - Тетяна Чорновол, Юлія Мостова і Мустафа Найєм. З іноземців її лауреатами того ж року стали Марія Ейсмонт і телеканал «Дождь» з Росії, Олександр Класковський з Білорусі, канал Objective TV та сайт Epress.am з Вірменії.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3417
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду