Зємовіт Щерек з Польщі: «Для мене класична формула журналістики - нудна»

Зємовіт Щерек з Польщі: «Для мене класична формула журналістики - нудна»

15 Вересня 2014
4608
15 Вересня 2014
13:30

Зємовіт Щерек з Польщі: «Для мене класична формула журналістики - нудна»

4608
Найкращі історії розгортаються обабіч головних тем, вважає польський письменник і журналіст Зємовіт Щерек. Тоді репортаж не буде штучним
Зємовіт Щерек з Польщі: «Для мене класична формула журналістики - нудна»
Зємовіт Щерек з Польщі: «Для мене класична формула журналістики - нудна»

Зємовіт Щерек - маловідомий українській аудиторії популярний у Польщі репортер, який у своїх текстах тяжіє більше до фікшн, аніж до нон-фікшн. Він цікавиться Україною й написав про неї книжку в стилі гонзо: «Прийде Мордор і нас з'їсть. Або таємна історія слов'ян». Однак пан Щерек зазначає: між літературою і журналістикою - велика різниця.

 

«Я пишу дуже специфічно, - каже Зємовіт Щерек. -Для мене класична формула журналістики нудна. Я б дав таку пораду: не тримайтеся постійно теми, найкращі історії відбуваються на околицях. За тією основною темою, яку собі обирає репортер або журналіст. І не бійтеся речей, які теоретично не належать до теми, яку описуєте, а включіть їх у свою тематику. Тоді це перестає бути штучною конструкцією, а стає описом життя».

 

Репортер є прихильником «нової журналістики» (new journalism), яка «наближає журналістику до літератури, до письменництва», і вважає, що автор має право додати своїх деталей у текст для підсилення оповіді. «Наприклад, у Польщі відбулася певна дискусія щодо Ришарда Капусцінського, - нагадує Зємовіт Щерек. - Дехто вважає, що він брехав. Він не брехав. Він не придумував, а додумував до своїх розповідей певні хороші вставки. Але він додавав їх не для того, щоб викривати опис реальності, а щоб показати всі механізми, які керували цими діями, як він їх описував. Щоб ці механізми стали зрозумілими».

 

Зємовіт Щерек вважає, що література краще описує дійсність, ніж журналістика

 

Журналістика не може бути безособовою, вважає польський письменник. Наприклад, «"нова журналістика" є результатом сприйняття автора, такі тексти мають душу, мають ту перспективу, яка надає їм індивідуального сприйняття. І тоді це вже не чиста журналістика, а література, яка описує дійсність краще, ніж звичайна журналістика. І ці дискусії про Капусцінського... Я думаю, можна було би просто переставити книжки Капусцінського з розділу репортажів у розділ есеїв або художньої літератури».

 

Тож щоби уникнути звинувачень, які посипалися на Капусцінського, Зємовіт Щерек чітко розділяє: це література, а це - журналістика: «Коли я пишу репортаж із України для газети, я не дозволяю собі белетристики. Я не описую того, чого не було. Описую дійсність такою, як вона є. Звісно, я використовую певні літературні підходи для того, щоб оповідь була цікавішою, але я не придумую ніяких елементів художньої літератури. Можна написати: "На столі стояла вода, і за столом сидів чоловік дещо лисий, з сивою бородою, годинником на руці". А можна цей же факт описати зовсім інакше. Наприклад, я можу створити певний клімат, атмосферу описати, додати декілька елементів головного героя. Звісно, потрібні такі репортажі, як описи подій, але мені здається, що на літературній мапі є місце для таких способів описання дійсності, які не є 100% її дзеркальним відбиттям. Дзеркало не має душі. Просто відображає те, що перед ним стоїть. Тому треба цікаво писати, але при цьому передавати реальність такою, якою вона є».

 

Для того щоб не порушувати усталених канонів професії, Зємовіт Щерек переніс свою журналістику в літературну площину: «"Мордор" - це не репортаж, це література, яка дуже органічно ґрунтується на реальності. Так само як у книжці Капусцінського автора не існує. Він вигаданий, але вигаданий для того, щоб якось цікаво, культурно привабливо описати механізми, які працюють у сюжеті книжки».

 

 

 Письменник написав книжку у стилі гонзо-журналістики

 

Хоча письменник і написав книжку у стилі гонзо, він не вважає себе гонзо-журналістом: «Гантер Томпсон (творець гонзо-журналістики. - ТК)... Всім здавалося, що він відкрив щось надзвичайне, зриває маски, описує те, про що раніше не писали. Але він писав дурні речі. Наприклад, поїхав у звичайну церкву і описав, що там відбулося в кулуарах. Або хтось напився, побився... Ну слухайте... Зробив якийсь апокаліпсис. Він не стільки руйнував стереотипи, скільки створював їх. Якщо ти пишеш про бійки, алкоголь, додаєш вульгаризми, і це все продається як щось свіже - це все дурня, так не повинно бути».

 

Тому пан Щерек у книзі використовує гонзо-журналістику трішки іронічно: «Головний герой бреше. Він використовує ту реальність, яку хочуть почути. Тому що поляки мають свій стереотип про схід, і він дає їм те, що вони хочуть. Він вигадує, тому що реальність не така страшна, як поляки собі уявляють. І якби він просто описав те, що є, поляки би сказали: "Слухай, це нормальна країна!". Тому гонзо-журналістика була тут використана саме таким чином. Я не вважаю себе гонзо-журналістом. Просто в своїх книжках використовую ці елементи».

 

І знову польський письменник і журналіст наголошує: журналістика не може функціонувати окремо від особистості журналіста.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ірина Андрейців, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4608
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду