Микола Княжицький хоче законом заборонити трансляцію російських пропагандистських фільмів і серіалів

Микола Княжицький хоче законом заборонити трансляцію російських пропагандистських фільмів і серіалів

11 Серпня 2014
4385

Микола Княжицький хоче законом заборонити трансляцію російських пропагандистських фільмів і серіалів

4385
Микола Княжицький хоче законом заборонити трансляцію російських пропагандистських фільмів і серіалів
Микола Княжицький хоче законом заборонити трансляцію російських пропагандистських фільмів і серіалів

Народний депутат Микола Княжицький хоче на законодавчому рівні заборонити розповсюдження фільмів і серіалів, у яких міститься популяризація російських правоохоронних органів і військ та популяризуються цінності кримінальної субкультури. Відповідний законопроект № 4443а «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України» він зареєстрував 8 серпня.

 

Законопроект передбачає додати до закону «Про кінематографію» статтю 15-1, яка забороняє поширення таких фільмів і встановлює штраф за кожен випадок такого розповсюдження в розмірі від 10 до 50 мінімальних заробітних плат. Далі цитуємо статтю повністю:

 

«Стаття 15-1. Розповсюдження і демонстрування фільмів, в яких міститься популяризація деяких органів держави-окупанта та популяризуються цінності кримінальної субкультури

 

1. Будь-яке розповсюдження (показ) в Україні будь-яких фільмів (аудіовізуальних творів), в яких міститься популяризація, агітація, пропаганда тощо будь-яких дій правоохоронних органів, збройних сил, інших збройних, військових чи силових формувань держави-окупанта, а також в яких популяризуються цінності кримінальної субкультури, заборонено.

 

2. Для цілей цієї статті, під розповсюдженням (показом) фільмів розуміється будь-яке оприлюднення аудіовізуальних творів, включаючи художні чи документальні фільми (в тому числі багатосерійні), серіали тощо, в тому числі трансляція, ретрансляція, публічне сповіщення, інші способи передачі в ефір за допомогою радіохвиль (в тому числі з використанням супутників) чи передачі на віддаль за допомогою проводів або будь-якого виду наземного чи підземного (підводного) кабелю (провідникового, оптоволоконного та інших видів), та демонстрація фільмів в кінотеатрах, та в мережі інтернет.

 

3. Фільм вважається таким, що містить популяризацію, агітацію, пропаганду тощо дій правоохоронних органів, збройних сил, інших збройних, військових чи силових формувань держави-окупанта у випадку, якщо в фільмі наявна принаймні одна з таких ознак:

 

а) головними героями або персонажами другого плану є співробітники (в тому числі колишні або нештатні) правоохоронних органів, збройних сил, інших збройних, військових чи силових формувань держави-окупанта, включаючи міліцію, поліцію, військово-морський флот, військово-повітряні війська, внутрішні війська, прикордонні війська, органи, служби державної (федеральної) безпеки тощо;

 

б) сюжет фільму прямо або опосередковано пов'язаний з будь-якими діями правоохоронних органів, збройних сил, інших збройних, військових чи силових формувань держави-окупанта, включаючи міліцію, поліцію, військово-морський флот, військово-повітряні війська, внутрішні війська, прикордонні війська, органи, служби державної (федеральної) безпеки тощо;

 

в) принаймні одним із головних героїв фільму або персонажів другого плану є особа, яка вчинила злочин або має намір його вчинити.

 

4. Фільм вважається таким, що популяризує цінності кримінальної субкультури у випадку, якщо в ньому наявна принаймні одна з таких ознак:

 

а) в поведінці та/або діях головних героїв або персонажів другого плану яскраво виражене вороже ставлення до загальноприйнятих в суспільстві норм та цінностей;

 

б) романтизуються тюремні традиції;

 

в) демонструється невиправдане насилля, агресивність, жорстоке або цинічне ставлення відносно інших, більш слабких та беззахисних;

 

г) демонструється зневага до прав власників, що виражається в крадіжках, розбоях тощо, які романтизуються;

 

5. Загальні критерії, за якими визначаються фільми, що містять популяризацію, агітацію, пропаганду тощо дій правоохоронних органів, збройних сил, інших збройних, військових чи силових формувань держави-окупанта, а також фільми, що популяризують цінності кримінальної субкультури, визначаються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кінематографії.

 

6. Державні посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів, передбачених частиною першої цієї статті, не видаються.

 

7. Розповсюдження (показ) будь-яких фільмів, зазначених в частині першій цієї статті Закону, тягне за собою накладення на відповідних суб'єктів, що здійснюють таке розповсюдження, штрафу в розмірі від 10 до 50 мінімальних заробітних плат на кожен випадок такого розповсюдження (показу).

 

Рішення про накладення штрафу приймає центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кінематографії.

 

Порядок накладення штрафів за порушення законодавства про кінематографію затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері кінематографії.

 

Штраф сплачується до Державного бюджету України порушником добровільно. У випадку, якщо впродовж 30 днів від дати винесення рішення про накладення штрафу, штраф не був сплачений порушником добровільно, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кінематографії, звертається до суду з відповідним позовом».

 

Законопроект передбачає також вказати, що зазначені в цій статті 15-1 обставини стають однією з підстав для відмови у видачі державного посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів (прокатного посвідчення).

 

Також пан Княжицький пропонує вказати в законі «Про телебачення і радіомовлення», що не допускається використання телерадіоорганізацій для поширення заборонених фільмів і серіалів, а також покласти контроль за цим на Національну раду з питань телебачення і радіомовлення. У разі виявлення ознак порушень, Нацрада застосовує до мовників санкції, а також складає про це відповідний акт та передає його центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кінематографії для вжиття заходів, передбачених законодавством.

 

«Саме на приховану пропаганду ворожих Україні ідей припадає значна частка відповідальності за те, що ряд громадян України готові підтримувати тероризм, чинять перешкоди антитерористичним заходам, паплюжать українські державні символи тощо», - пояснює свою ініціативу пан Княжицький.

 

Нагадаємо, 5 серпня на зустрічі з представниками телеканалів члени Національної ради з питань телебачення і радіомовлення висловили вимогу до загальнонаціональних телеканалів продемонструвати свою соціально відповідальну позицію в питанні трансляції російської кіно- і телепродукції, що формує позитивний імідж збройних сил і спеціальних формувань країни-агресора, містить ознаки забороненого пропагандистського контенту.

 

Також представники Нацради увійдуть до складу Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів (прокатної комісії) при Міністерстві культури та ініціюватимуть перегляд прокатних посвідчень російських серіалів і телевізійних фільмів, що формують позитивний імідж збройних сил і спеціальних формувань Російської Федерації, містять ознаки забороненого пропагандистського контенту.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4385
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
сашко
3543 дн. тому
спочатку треба закріпити визначення "держави-окупанта".
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду