Фірташа закликають люструвати менеджерську команду Безлюдної

Фірташа закликають люструвати менеджерську команду Безлюдної

29 Квітня 2014
7679

Фірташа закликають люструвати менеджерську команду Безлюдної

7679
Фірташа закликають люструвати менеджерську команду Безлюдної
Фірташа закликають люструвати менеджерську команду Безлюдної

Рух «Стоп цензурі», Інститут масової інформації, ГО «Детектор медіа», Інститут медіа права, об'єднання документалістів «Вавилон'13» звернулися з відкритим листом до мажоритарного акціонера телеканалу «Інтер» Дмитра Фірташа, у якому закликали його зробити адекватні кадрові висновки з дій менеджерської команди Ганни Безлюдної.

 

Публікуємо повний текст відкритого листа:

 

 


 

«Відкритий лист до Дмитра Фірташа:

досить поводитись так, ніби нічого не відбувається!

 

Дмитре Васильовичу!

 

У своїх заявах протягом останніх двох місяців ви неодноразово стверджували, що виступаєте за єдність України. Закликаємо вас бути послідовним і звернути увагу на деструктивні дії менеджерської команди Ганни Безлюдної на вашому телеканалі «Інтер». Її кадрова та програмна політика свідчить про цілковите нерозуміння змін і процесів, що відбулись та далі відбуваються в державі.

 

У січні-лютому, коли інформаційним мовленням «Інтера» керував Антон Нікітін, телеканал був перетворений на пропагандистський рупор режиму Януковича, що посилено працював на дискредитацію масових акцій протесту. Журналісти та ведучі «Інтера» систематично порушували стандарти інформаційної журналістики, підтасовували факти, озвучували неправдиву та неповну інформацію. Громадська організація «Детектор медіа» скерувала докладний аналіз цих порушень до Комісії з журналістської етики з проханням дати оцінку діям «Інтера» під час Майдану.

 

Навіть під час кривавих подій 18-20 лютого учасників протестів у новинах «Інтера» називали «екстремістами» й «радикалами», замовчуючи їхню позицію та поширюючи без перевірки компромат, вигаданий прес-службою Міністерства внутрішніх справ. 21 лютого, відчувши, що ситуація змінюється, новини «Інтера» різко змінили риторику. Попри це,  на журналістах та ведучих «Новин», «Подробностей» і «Подробностей недели» лежить частка відповідальності за сотні жертв та тисячі скалічених під час подій січня-лютого 2014 року людей, як і за подальше загострення антиукраїнських настроїв у Криму та на Сході.

 

Адже вони, подаючи спотворену картину, замовчуючи та перекручуючи факти, сприяли утвердженню неправдивих уявлень про Майдан, про ситуацію в центрі та Заході країни, про причини та рушійні сили прокремлівського руху. Водночас інформаційні програми «Інтера» того часу відкрито підтримували прокремлівську риторику відносно України, журналістам була заборонена будь-яка критика  будь-яких дій Путіна.

 

Згодом під тиском громадськості було змінено керівництво компанії «НІС», відсторонено від новинного ефіру ведучих Андрія Данилевича, Романа Кадеміна та Анастасію Даугуле, які найбільше асоціювалися з брехливими новинами часів Майдану.

 

Однак після відсторонення від ведення новин ці особи залишилися в ефірі телеканалу «Інтер». Зокрема, Андрій Данилевич далі веде програму «Стосується кожного», а 9 травня усі троє вестимуть спеціальні проекти, присвячені Дню Перемоги. Разом із ними ефір вестимуть російські актори Катерина Клімова та Ігор Петренко.

 

Також із нагоди свята Перемоги передбачено демонстрацію низки російських теле- та кінофільмів «патріотичного» змісту. При цьому «Інтер», незважаючи на численні заклики громадськості відмовитися від демонстрації російських телесеріалів, не змінив своєї програмної політики: основу його програмування й зараз, під час агресії Росії проти України, становлять стрічки виробництва Росії. Явний та прихований пропагандистський зміст цих серіалів грає на руку російським агресорам та їхнім поплічникам-сепаратистам.

 

Досить поводитись так, ніби в Україні нічого не відбувається! Закликаємо вас зробити адекватні кадрові висновки з дій менеджерської команди Ганни Безлюдної. Адже ці дії  викликають обурення громадськості, підривають довіру аудиторії до «Інтеру» та до вас особисто, не сприяють налагодженню справжнього діалогу між різними частинами України, в якій насправді всі громадяни постраждали від дій режиму Януковича, незалежно від того, на якій стороні барикад вони опинилися під час кривавих подій. 

 

Як мажоритарний акціонер ви повинні усвідомлювати велику відповідальність, що лягає сьогодні на найбільш рейтинговий телеканал України, значна частина аудиторії якого зосереджена в переважно російськомовних областях Сходу й Півдня України. У ваших силах зробити «Інтер» інструментом єднання, а не розколу країни. Ми віримо, що на відміну від нинішнього менеджменту каналу ви розумієте, що дослухатися до думки громадськості -  означає  проявити не слабкість чи піддатись тиску, а, навпаки, прийняти мужній та зважений крок. Який оцінить суспільство як всередині, так і зовні країни.

 

Громадський рух «Стоп цензурі!»

ГО «Інститут Масової Інформації»

ГО «Інститут Медіа Права»

ГО «Детектор медіа»

Об'єднання документалістів #ВАВИЛОН'13»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7679
Коментарі
9
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Guru Shmuru
3647 дн. тому
Сеятелем раздора и гражданского уродства всегда был именно интер. Телекритика тут права- вас надо уеб.ть, до того как вы очередную гадость не сотворите. И пока "голубой воришка" Бенкендорф с безлюдной не начнут греметь своими пророссийскими погремушками! Вам не должно сойти творимое вами!
Guru
3648 дн. тому
Хватит сеять раздор. Прочто неприлично уже очевидное - всё, что делает Интер, вызывает у "Телекритики" и "Дуси" (которые финансируются на деньги Коломойского и гранты США) спазмы возмущения и ненависти. Даже не видели еще концерта 9 мая, а уже начали завывать, что он не такой, как кому-то хотелось бы. Успокойтесь, барышни из Телекритики и иные псевдо-гражданские активистки. И прекратите анти-интеровскую истерику. Отдохните на майские, порадуйтесь 9 мая и не изливайте жёлчь - вредно для здоровья))
Duster
3649 дн. тому
Анька засадила свою пресслужбу коментить это письмо:-))) Дибилы!
Ботаник
3649 дн. тому
Этих "тв-колорадо" давно гнать надо было! Они натворили на евромайдане, они споили свим дер.мом людей на востоке и в крыму, и они еще тут шикуют и ходят на свободе? Причем из-за своей тупости и жадности разрушили бизнесы своего же патрона. Неужели Фирташ этого не понял?
Qcumber
3649 дн. тому
55555, абсолютно згоден з Вами.
55555
3650 дн. тому
невже незрозуміло, що все це роблять люди, які дуже хочуть привладнити канал. чи хтось може довести те, що теперішнє керівництво новин на Інтері має криштально чисту репутацію? не смішіть))) всі ці листи, страйки надто схожі на спроби рейдерського захвату
Qcumber
3650 дн. тому
Да уж, это очень "оригинально". :) Я до цього листа ставлюсь негативно. По-перше, дуже не подобається тон, з яким написано цей лист. Таке враження, що автори листа намагаються не стільки добитись люстрації Безлюдної і ко, скільки викликати у громадскості негативне ставлення до Фірташа. По-друге, керівництво НІСу змінилося не "під тиском громадськості", а після арешту Фірташа (фактів, що саме громадскість посприяла цьому, не бачу). По-третє, різко негативно ви ставитесь до Анастасії Даугулє, Романа Кадєміна і Андрія Данилевича, які під час Євромайдану були ише заручниками політичної ситуації. І на сам кінець, риторика каналу змінилась не 21, а 20 лютого, в той самий "чорний четвер", коли один за лодним гинули активісти майдану. Ознак зміни влади тоді ще не було. Відтак вважаю ваш лист необгрунтованим.
ff
3650 дн. тому
"стоп цензуре" предлагает цензуру- оригинально
крит
3650 дн. тому
все штатовские госдеповские структуры подписались под письмом.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду