Профільний комітет рекомендував Верховній Раді відхилити звіт Нацради і висловити регулятору недовіру

Профільний комітет рекомендував Верховній Раді відхилити звіт Нацради і висловити регулятору недовіру

27 Лютого 2014
5853

Профільний комітет рекомендував Верховній Раді відхилити звіт Нацради і висловити регулятору недовіру

5853
Верховна Рада може відхилити звіт і висловити недовіру Нацраді вже завтра, 28 лютого
Профільний комітет рекомендував Верховній Раді відхилити звіт Нацради і висловити регулятору недовіру
Профільний комітет рекомендував Верховній Раді відхилити звіт Нацради і висловити регулятору недовіру

Комітет з питань свободи слова та інформації рекомендував Верховній Раді не схвалювати звіт Національної ради з питань телебачення і радіомовлення за 2013 рік і висловити недовіру Національній раді. За це рішення проголосували одноголосно всі шестеро присутніх на засіданні 27 лютого членів комітету: Микола Томенко, Микола Баграєв, Рустам Раупов, Олена Кондратюк, Микола Княжицький та Ігор Мірошниченко.

 

За словами голови комітету Миколи Томенка, він проситиме голову Верховної Ради розглянути питання звіту Нацради на пленарному засіданні вже завтра, 28 лютого.

 

Після висловлення недовіри четвірці Національної ради, обраній за квотою Верховної Ради, Комітет з питань свободи слова та інформації оголосить конкурс на заміщення вакантних посад членів Нацради, який триватиме 21 день, і вже на 22-й день парламент зможе голосувати за обрання своїх чотирьох членів Нацради.

 

Що стосується президентської четвірки Нацради, то юристи вважають, що Конституція не має застережень щодо несхвалення звіту Нацради виконувачем обов'язків Президента України. «Тобто Конституція не забороняє в.о. Президента України відхиляти звіт», - повідомив Микола Томенко. Водночас Конституція має чітку норму, яка не дає змоги в.о. Президента України призначати членів Нацради. «Ми ще будемо радитися, як знайти вихід із цієї ситуації на перехідний період до виборів Президента України», - додав пан Томенко.

 

Перед голосуванням за несхвалення звіту і висловлення недовіри голова підкомітету з питань телебачення і радіомовлення Микола Княжицький назвав низку причин, з яких комітет рекомендує парламенту відхилити звіт:

- намагання ввести Верховну Раду в оману щодо реального покриття цифровим сигналом;

- ігнорування подальшої долі понад 130 діючих аналогових мовників;

- примусове розширення складу універсальної програмної послуги;

- продовження практики використання актів моніторингу для проведення перевірок;

- закриття доступу новим медіа (інтернет-каналам) до кабельних пакетів;

- продовження практики ухвалення «тіньових рішень» - проведення так званих погоджувальних рад;

- закриття доступу до державного реєстру на сайті;

- ігнорування засідань Комітету з питань свободи слова та інформації;

- продовження практики перешкоджання ретрансляції телеканалів з країн, що підписали Європейську конвенцію про транскордонне телебачення - складання так званого списку адаптованих каналів.

 

Нагадаємо, що Микола Княжицький зареєстрував законопроект, яким пропонує уточнити порядок формування складу Національної ради з питань телебачення і радіомовлення в разі відставки попереднього складу.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5853
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду