Слідство вважає, що журналіст Гарагуц виконував свої професійні обов’язки на Банковій і одночасно їх не виконував

Слідство вважає, що журналіст Гарагуц виконував свої професійні обов’язки на Банковій і одночасно їх не виконував

16 Січня 2014
5008

Слідство вважає, що журналіст Гарагуц виконував свої професійні обов’язки на Банковій і одночасно їх не виконував

5008
Слідство вважає, що журналіст Гарагуц виконував свої професійні обов’язки на Банковій і одночасно їх не виконував
Слідство вважає, що журналіст Гарагуц виконував свої професійні обов’язки на Банковій і одночасно їх не виконував

Слідство не вважає, що журналіст і співзасновник дніпропетровської газети «Лица» Валерій Гарагуц займався своєю професійною діяльністю під час акцій протесту на вулиці Банковій у Києві 1 грудня. Водночас він є потерпілим у справі перешкоджання його професійній діяльності під час тих самих подій. Про це повідомили журналіст та його адвокат Оксана Томчук на прес-конференції  в інформагентстві «ЛІГАБізнесІнформ» 16 січня.

 

За словами адвоката, у іншій справі, де Валерія Гарагуца визнають потерпілим, поряд з іншими правопорушеннями проти нього розглядають також перешкоджання законній діяльності журналіста.

 

«Те що ми отримали від слідства, взагалі не лізло ні в які рамки. Нам казали - «так ми розуміємо, що він журналіст, але ми не погоджуємося з тим, що він був присутнім саме для виконання своїх професійних обов'язків.  От у нього є посвідчення, так, але ж воно ні про що не говорить. Тобто у нас зараз є дві кримінальні справи, за однією пан Гарагуц є у нас підозрюваним в активній участі у масових заворушеннях, а в іншій прокуратура визнає, що він таки є потерпілим під час висвітлення цих акцій. Тобто він є журналістом», - повідомила пані Томчук.

 

Валерій Гарагуц запевнив, що був на вулиці Банковій як журналіст, виконував свою роботу та попереджав про це працівників «Беркуту» і показував журналістське посвідчення.

 

«Від всіх затриманих, з ким я знайомий, я відрізняюся не тільки тим, що я журналіст. А ще і тим, що їх спочатку побили, а потім затримали, а мене спочатку затримали, а потім побили. Тобто це вказує ще раз на те, що мене затримували саме як журналіста. І як тільки я казав, що я журналіст, мене били», - розповів Валерій Гарагуц.

 

Нагадаємо, Валерію Гарагуцу інкримінують організацію та активну участь у масових заворушеннях біля Адміністрації президента 1 грудня. 4 грудня Шевченківський райсуд міста Києва арештував його на два місяці. Валерій Гарагуц не погодився на угоду зі слідством і визнання своєї провини. 13 грудня Апеляційний суд відпустив його під особисте зобов'язання, тим часом, як триває розслідування щодо нього.

 

Печерський районний суд міста Києва відмовив у задоволенні клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності Валерія Гарагуца на підставі статті 48 (звільнення особи від кримінальної відповідальності у зв'язку зі зміною обстановки) у зв'язку з прийняттям закону «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань».

 

2 грудня в присутності адвокатів дніпропетровський журналіст написав заяву про злочин:  про незаконне затримання, перевищення службових повноважень, злочин проти свободи громадянина та про перешкоджання професійній журналістський діяльності. Прокуратура Києва порушила кримінальне провадження за фактом побиття журналіста та доповнила кваліфікацію справи за статтею 171 (перешкоджання професійній журналістський діяльності).

 

16 грудня Генеральна прокуратура визнала потерпілими 27 журналістів під час висвітлення масових акції в Києві 1 грудня, серед яких є і журналіст  газети «Лица» Валерій Гарагуц.

 

Софія  Мельникова для «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5008
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду